Introdans brengt De Notenkraker
De geliefde dansklassieker van Tsjaikovski, maar dan in een nieuw jasje.
Een hartverwarmende winteroperette voor het hele gezin, van theatermaker Steef de Jong. Het ideale medicijn tegen kerststress en winterdipjes! Met tekst en libretto door acteur en schrijver Louis van Beek.
Familie | 19 t/m 31 december (Haarlem) | € 19,50Murder on the Nile komt naar het theater! Na het succesvolle The Mousetrap en Murder on the Orient Express, is het nu tijd voor een heuse whodunit bij de Nijl.
Toneel | 28 & 29 november (Enschede) € 32,50 (vanaf)Geen voorstellingen gevonden.
Hierboven zie je een selectie van alle bekende musicals die momenteel in Nederland spelen. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.
Een musical is theatervoorstelling waarbij het verhaal vertelt wordt met muziek, zang en dans. Je mag het gerust zien als de moderne opvolger van de opera en de operette. Vooral de combinatie verschillende disciplines maakt de musical uniek. Kleine musicals kunnen gespeeld worden door minder dan tien artiesten. Maar grote musicals pakken vaak extravagant uit met aparte dansgroepen, een enorme cast, een live-orkest en een spectaculair decor. Musical is de wereld van het spektakel. Het is dan ook geen wonder dat ze in Nederland erg populair zijn.
Musicals zijn ontstaan in de 19e eeuw en daardoor is het een vrij nieuw genre. De klassiekers zijn dan ook vrij gemakkelijk te onthouden. Musical West Side Story was voor het eerst te zien in 1957 en kun je nog steeds regelmatig op het Nederlandse toneel vinden. Andere beroemde musicals zijn: Les Miserables (1985), The Phantom of the Opera (1986), Wicked (2003) en Lazarus (2019).
Ook zijn er veel Nederlandse musicals die absoluut gerekend mogen worden tot klassiekers. Zo schreven Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt Foxtrot. Een van de beroemdste toneelstukken uit Nederland is bewerkt tot musical: Op Hoop van Zegen. Henny Vrienten bewerkte het verhaal van Ciske de Rat tot een complete musical.
Doordat musicals zulke grote producties vragen, worden ze meestal gemaakt door grote producenten. In Nederland maken Stage Entertainment en De Graaf & Cornelissen bijvoorbeeld ieder jaar verschillende grote producties en hebben theaters die bij uitstek geschikt zijn voor deze grote projecten. Bekende musicalsterren zijn onder meer Simone Kleinsma, Soy Kroon, René van Kooten, Brigitte Heitzer en Nandi van Beurden.
Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Alphen aan den Rijn, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Den Haag, Dordrecht, Gorinchem, Noordwijk, Naaldwijk, Maassluis, Leiden, Katwijk, Hendrik-Ido-Ambacht, Hellevoetsluis, Gouda, Rijswijk, Scheveningen, Schiedam, Voorburg, Vlaardingen, Zoetermeer of Rotterdam.
Delft ligt in de provincie Zuid-Holland en is gelegen tussen Den Haag en Rotterdam. De stad heeft een prachtige historische binnenstad en is onder andere bekend door het feit dat Willem van Oranje er woonde in de 15e eeuw. Hij werd er ook vermoord.
Bijnaam van de stad is Prinsenstad. De stad zet zich vandaag de dag op de kaart door de Technische Universiteit Delft en het onderzoeksinstituut TNO.
Delft kreeg in 1246 stadsrechten van Graaf Willem II. De stad groeide door de handel, maar ook door de drukkunst. Beroemde Nederlandse schilders uit Delft zijn Jan Steen en Johannes Vermeer. Helaas werd Delft overschaduwd door de nabij gelegen steden Den Haag en Rotterdam, met zware economische gevolgen voor de stad. In de jaren zestig werd Delft uitgebreid en kwam er een tramlijn. Het jaar 2008 was een tragisch jaar door de brand bij de Technische Universiteit, dat de faculteit bouwkunde verwoestte.
Delft heeft een historische binnenstad met grachten en historische gebouwen, zoals de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk. In de Nieuwe Kerk is het praalgraf van Willem van Oranje en de koninklijke grafkelder te vinden. De Oranjes worden daar traditioneel bijgezet. De stad heeft verder tal van monumentale gebouwen die een bezoek waard zijn. Zoals het stadhuis, de Waag en het Kruithuis. De Oostpoort is de stadspoort die stamt uit 1400. Je kunt ook een bezoekje brengen aan de aardewerkfabrieken of aardewerkateliers. Als souvenir neem je iets mee, het beroemde Delfts blauw aardewerk. Een bezoekje aan een museum doet het ook altijd goed. Zoals het Tabaks Historisch Museum of het Vermeer Centrum Delft.
Het uitgaanscentrum concentreert zich rond de Beestenmarkt. Er is volop horeca waar je gezellig kunt eten en drinken. Met haar historische binnenstad en de status 'studentenstad' trekt Delft legio bezoekers. Delft heeft een filmhuis en daarnaast een grote Pathé bioscoop.
Delft heeft ook de nodige tradities wat betreft evenementen. Om er enkele te noemen: het Delft Fringe Festival en Taptoe Delft. Ook een bezoek aan het theater is aan te raden. Delft heeft een ruime keuze met verschillende theaters waaronder Theater De Veste en het Rietveld Theater.
Theaters
Theater de Veste
Dit theater heeft een veelzijdige programmering, van cabaret, dans, musical tot opera en concerten. Ook evenementen zoals de museumnacht en TEDxYouth staan op de lijst.
Rietveld Theater
Een theater dat zich profileert als het eerste doe-het-zelf-Theater van Nederland.
Flora Theater
Dit theater was oorspronkelijk bedoeld als muziektheater. In 1925 werd het verbouwd tot bioscoop. In de jaren 80 werd het weer in gebruik genomen als theater.
Microtheater
Hier speelt de amateurvereniging ‘de Flits’ regelmatig.
Falie Begijnhof Theater
Het theater is te huur voor toneelverenigingen. Maar is vooral de thuisbasis voor het Delfts Toneel Gezelschap, het DTG.