voorstellingen in Leiden

Groot succes 2
dinsdag 28 jan 2020
Aanvang: 20:15 uur
Leiden
dinsdag, 28 jan
2020, 20:15 uur

Groot succes 2

Ronald Snijders staat weer met een nieuwe show in het theater. Groot Succes 2 is de opvolger van Groot Succes.

Cabaret €12.5
Het jaar 250 na Beethoven
woensdag 29 jan 2020
Aanvang: 20:15 uur
Leiden
woensdag, 29 jan
2020, 20:15 uur

Het jaar 250 na Beethoven

In de voorstelling Het jaar 250 na Beethoven laten presentator en klassieke-muziekfan Floris Kortie en pianiste Vera Kooper zien hoe de componist de wereld veranderde. Wereldwijde invloedDe dove componist heeft sinds 1770 de hele wereld beïnvloed met zijn muziek.

Klassieke concerten €12.5
Opvliegers 5 - Op Safari
donderdag 30 jan 2020
Aanvang: 20:15 uur
Leiden
donderdag, 30 jan
2020, 20:15 uur

Opvliegers 5 - Op Safari

De vier vriendinnen gaan weer samen op reis. Dit keer naar het warme Zuid-Afrika.

Toneel €12.5
Ghost Stories (16+)
vrijdag 31 jan 2020
Aanvang: 20:15 uur
Leiden
vrijdag, 31 jan
2020, 20:15 uur

Ghost Stories (16+)

Ghost Stories is een bloedstollende voorstelling waarin je drie verhalen voorgeschoteld krijgt over drie geestwaarnemingen. De show speelde eerder in London West End en komt oorspronkelijk uit Liverpool.

Toneel €38.5
Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran
vrijdag 31 jan 2020
Aanvang: 20:15 uur
Leiden
vrijdag, 31 jan
2020, 20:15 uur

Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran

Ed Struijlaart brengt in zijn nieuwe programma een ode aan zijn gitaarhelden. Want waarom is Unplugged van Eric Calpton zo legendarisch?

Muziek €21
Grupo Sportivo (6+)
zaterdag 01 feb 2020
Aanvang: 19:00 uur
Leiden
zaterdag, 01 feb
2020, 19:00 uur

Grupo Sportivo (6+)

Sport en dans hebben meer met elkaar gemeen dan je denkt! Sporters bewegen vaak net zo sierlijk als dansers, met totale beheersing van hun lichaam.

Dans €12.5
Laat me
donderdag 06 feb 2020
Aanvang: 20:15 uur
Leiden
donderdag, 06 feb
2020, 20:15 uur

Laat me

Een dansvoorstelling vol met bezielende Nederlandstalige chansons.

Dans €25
ScheidenvandeMarkt
zaterdag 08 feb 2020
Aanvang: 16:00 uur
Leiden
zaterdag, 08 feb
2020, 16:00 uur

ScheidenvandeMarkt

Musici: Strijkkwartetten van de Nederlandse Strijkkwartet Academie Studenten-ensembles van het Koninklijk Conservatorium Geniet in een ontspannen sfeer van de jonge en aanstormende talenten van de Nederlandse Strijkkwartet Academie en het Koninklijk Conservatorium. Kijk voor meer klassieke concerten in onze theateragenda.

Zang €8
Koffieconcerten Stadsgehoorzaal Leiden 2020
zondag 16 feb 2020
Aanvang: 11:30 uur
Leiden
zondag, 16 feb
2020, 11:30 uur

Koffieconcerten Stadsgehoorzaal Leiden 2020

Geniet op je zondag van de mooiste klassieke muziek. Programma 15 dec: Alexander Warenberg (cello) & Nikola Meeuwsen (piano) 12 jan: Daniel Rowland, soloviool 16 feb: Animato Kwartet & Jelmer de Moed (klarinet) 15 mrt: Klaartje van Veldhoven (sopraan) & Paul Komen (piano) 19 apr: Chamber Music Society of Lincoln Centre 17 mei: Amsterdam Sinfonietta Solisten & Severin von Eckardstein (piano) Geniet van nog veel meer klassieke muziek.

Klassieke concerten €27
Casablanca
zaterdag 22 feb 2020
Aanvang: 20:15 uur
Leiden
zaterdag, 22 feb
2020, 20:15 uur

Casablanca

Ellen ten Damme is terug in het theater met The Magpie Orchestra. Ze gaat verder na haar succesvolle theaterconcert Paris-Berlin en brengt een ode aan de chansonniers en entertainers van de twintigste eeuw, met een mystiek tintje uit de oude culturen.

Zang €12

Laatste nieuws

25 euro korting: de 500e Matthäus Passion door The Bach Choir & Orchestra

25 euro korting: de 500e Matthäus Passion door The Bach Choir & Orchestra

Speciale actieprijs: De 500e Matthäus Passion door The Bach Choir & Orchestra

25 euro korting: Geniet van Händels Messiah tijdens de kerstdagen!

25 euro korting: Geniet van Händels Messiah tijdens de kerstdagen!

De ultieme kerstcompositie is weer te horen. The Bach Choir & Orchestra brengt Händels Messiah zoals die oorspronkelijk is bedoeld.

#132

Ronald Giphart en Jaap Robben in het theater met 'Alle soorten, JA'

Ronald Giphart en Jaap Robben staan begin dit jaar in het theater met een...

#146

Metropole Orkest wint Grammy Award

De Grammy Awards, die afgelopen zondag werden uitgedeeld in Los Angeles...


Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Alphen aan den Rijn, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Delft, Den Haag, Dordrecht, Gorinchem, Noordwijk, Naaldwijk, Maassluis, Katwijk, Hendrik-Ido-Ambacht, Hellevoetsluis, Gouda, Rijswijk, Scheveningen, Schiedam, Voorburg, Vlaardingen, Zoetermeer of Rotterdam.

Naar inwonersaantal gemeten is Leiden de vierde gemeente van Zuid-Holland. Leiden heeft ook een bijnaam, Sleutelstad. Dit verwijst naar de sleutels in het stadswapen. Het Leidse stadswapen bestaat uit een wit schild waarop afgebeeld twee gekruiste rode sleutels. Het betreft een verwijzing naar Sint Pieter. Hij is de schutspatroon van de stad en naamgever van de voornaamste kerk. Petrus zou van Jezus de sleutels van de hemel hebben ontvangen. Na de hemelvaart van Jezus is volgens deze opvatting Petrus de plaatsbekleder op aarde. Vergelijkbare sleutels zijn dan ook te vinden in het wapenschild van het Vaticaan.

Tussen 777 en 866 is een goederenlijst opgesteld van de Utrechtse Sint Maartenskerk, hierop komt de naam Leithon voor. Het is afgeleid van een Oudnederlands sterk naamwoord ‘leitha’. De stad Leiden is vandaag de dag veelal bekend door de oudste Universiteit van Nederland en de wetenschappelijke ontwikkelingen die uit deze regio komen. Maar ook telt Leiden tal van monumentale bouwwerken en hofjes.

De stad is ontstaan als dijkdorp. In de 17e eeuw beleefde Leiden een grote bloei. Dit was mede te danken aan de textielnijverheid. Helaas zakte dit in de 18e eeuw weer helemaal weg. Dit door maatregelen in Frankrijk genomen en de hoge arbeidskosten in deze regio. Leiden heeft in 1807 een buskruitramp gehad waarbij 150 burgers om het leven kwamen. Koning Lodewijk Napoleon bezocht toen persoonlijk de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Leiden zwaar getroffen door bombardementen. Een groot gedeelte werd met de grond gelijk gemaakt. Het Leiden van nu profileert zich op wetenschappelijk terrein. Maar ook op gebied van nieuwe technologie weet Leiden zich een plaats te veroveren op de internationale lijst. En natuurlijk speelt toerisme een belangrijke rol voor de stad.

Water is een belangrijk onderdeel van het Leidse straatbeeld. De Oude en de Nieuwe rij vormen een hartlijn. Ook tekenen de kenmerkende grachten en singels het straatbeeld. Er zijn diverse gebouwen in Leiden die een bezienswaardigheid zijn. Zoals de Pieterskerk, de Waag, het Stadhuis, Hortus botanicus met de oude Sterrewacht. Vele hofjes en een aantal oorlogsmonumenten zijn ook een bezoek waard. Of ga de stadswandeling in Leiden doen, die langs 24 historische bezienswaardigheden gaat.

Leiden is een universiteitsstad, dat maakt dat het een druk en gezellig uitgaansleven kent. Er is voor ieder wat wils: Film, muziek, theater en kunst. Jaarlijks wordt het Leids Film Festival in de stad gehouden. Bekende Nederlands die in Leiden geboren zijn, zijn onder meer Jochem Myjer en dj Armin van Buuren.

Theaters

Theater Ins Blau
Theater Ins blau is een relatief klein vlakkevloertheater dat bestaat sinds 1981. Ins Blau maakt zijn eigen theatervoorstellingen en vult de rest van het programma met professionele voorstellingen en Leidse amateurgroepen. Het theater is energie-neutraal geworden dankzij een zonnepanelensysteem dat via crowdfunding betaalt kon worden.

Leidse Schouwburg
Dit is zeker de oudste schouwburg van Nederland die ook nog in gebruik is. Een prachtige locatie op de Oude vest. De theaterzaal heeft een klassieke bonbonnièrevorm.

De Stadsgehoorzaal
Een belangrijke concertzaal die in 2009 uitgebreid is. Er wordt geregeld prachtige kamermuziek op het programma gezet.

Imperium Theater
Toneelgroep Imperium is een amateurgezelschap uit Leiden. Ze is opgericht in 1957 en telt 60 actieve leden. De toneelgroep heeft haar eigen theater in hartje Leiden. Al verhuurt zij regelmatig deze ruimte aan andere gezelschschappen.

Scheltema Complex
Een cultureel centrum in Leiden. Het is gevestigd in een voormalige fabriek. Hier worden voorstellingen, concerten, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd.