Dansvoorstellingen in Roosendaal

Een overzicht van dansoptredens en balletvoorstellingen in de Nederlandse theaters.

An Irish Christmas - Celtic Steps
vrijdag 22 dec 2023
Aanvang: 20:00 uur
Roosendaal
vrijdag, 22 dec
2023, 20:00 uur

An Irish Christmas - Celtic Steps

Celtic Steps

Geniet van Ierse muziek én van echte kerstklassiekers.

Dans - €39
Het Zwanenmeer - Ballet van Staatsopera Bulgarije
dinsdag 02 jan 2024
Aanvang: 20:00 uur
Roosendaal
dinsdag, 02 jan
2023, 20:00 uur

Het Zwanenmeer - Ballet van Staatsopera Bulgarije

Staatsopera Bulgarije Stara Zagora

Het Zwanenmeer is het ballet der balletten, een romantische klassieker om helemaal bij weg te dromen.

Dans - €45
Swan Lake (6+) - Introdans
vrijdag 02 feb 2024
Aanvang: 20:00 uur
Roosendaal
vrijdag, 02 feb
2023, 20:00 uur

Swan Lake (6+) - Introdans

Introdans

Een balletklassieker in een modern jasje, voor het hele gezin.

Dans - €19.50
Rhythm & Flow
zaterdag 03 feb 2024
Aanvang: 20:00 uur
Roosendaal
zaterdag, 03 feb
2023, 20:00 uur

Rhythm & Flow

ISH Dance Collective

Dansers, freerunners en muzikanten ontmoeten elkaar langs de randen van het podium.

Dans - €27
WE, the EYES
dinsdag 05 mrt 2024
Aanvang: 20:00 uur
Roosendaal
dinsdag, 05 mrt
2023, 20:00 uur

WE, the EYES

ICK Dans Amsterdam

Wie zijn we wanneer alle zekerheden wegvallen?

Dans - €25
Soy de Cuba - Viva la Vida!
zaterdag 16 mrt 2024
Aanvang: 20:00 uur
Roosendaal
zaterdag, 16 mrt
2023, 20:00 uur

Soy de Cuba - Viva la Vida!

Soy de Cuba

Deze wervelende show neemt je mee in een bloedmooi liefdesverhaal vol ritmische dans en soulvolle zang. 

Dans - €39.50
Free Birds Fly
zaterdag 23 mrt 2024
Aanvang: 20:00 uur
Roosendaal
zaterdag, 23 mrt
2023, 20:00 uur

Free Birds Fly

Compagnie 21

Zit vrijheid in onszelf of heeft het ook te maken met een ander?

Dans - €22.50
Kromanti (8+)
donderdag 18 apr 2024
Aanvang: 19:00 uur
Roosendaal
donderdag, 18 apr
2023, 19:00 uur

Kromanti (8+)

ISH Dance Collective

Deze spectaculaire en explosieve voorstelling combineert breakdance met traditionele Afrikaanse dansstijlen.

Dans - €22.50
ADI(C)SCO - Club Guy & Roni invites Cecilia Moisio
zaterdag 20 apr 2024
Aanvang: 20:15 uur
Roosendaal
zaterdag, 20 apr
2023, 20:15 uur

ADI(C)SCO - Club Guy & Roni invites Cecilia Moisio

Cecilia Moisio, Club Guy & Roni

Met ADI(C)SCO wil Moisio de taboes en schaamte rondom verslaving aanpakken.

Dans - €19.75
Storm
dinsdag 14 mei 2024
Aanvang: 20:00 uur
Roosendaal
dinsdag, 14 mei
2023, 20:00 uur

Storm

LeineRoebana

Muziek en dans zijn verschillend, maar hebben ook veel gemeen. Hoe worden klanken omgezet in dans en andersom? 

Dans - €25.50

Laatste nieuws

14 de musical is opnieuw verlengd

14 de musical is opnieuw verlengd

Het spektakel over Johan Cruijff is nu tot en met 6 juli te zien.

Bestel nu tickets voor Opera Gala 2024

Bestel nu tickets voor Opera Gala 2024

Via Theater.nl bestel je tickets met € 10,- voordeel.

Sieneke over theatertour met Frans Bauer: "Mijn band met Frans is alleen maar sterker geworden"

Sieneke over theatertour met Frans Bauer: "Mijn band met Frans is alleen maar sterker geworden"

En wij spraken haar over de theatervoorstelling 'n Avond met jou.

Musical van de Maand: De Hospita

Musical van de Maand: De Hospita

Een bruisende musicalcomedy met Simone Kleinsma en Paul Groot.

Hierboven zie je een selectie van alle bekende dans-voorstellingen in Nederland. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.

 

Wat voor dansvoorstellingen vind je in het theater?

Wie nog nooit naar een dansvoorstelling is geweest, heeft vaak moeite om zich daar wat bij voor te stellen. Wat moet je verwachten? Mag je zelf mee dansen of moet je in je stoel blijven zitten?

Uitzonderingen daargelaten, zijn de meeste dansvoorstellingen in Nederland gemaakt om naar te kijken. Misschien kom je in de theateragenda salsa, volksdansen of balfolk tegen. Lees dan eerst goed de beschrijving, want dit zijn vaak evenementen waar livemuziek wordt gemaakt en je zelf (al dan niet met een partner) door de zaal mag dansen. Maar bij de meeste dansvoorstellingen staan er professionele dansers op het toneel.

 

Ballet

Ballet is een klassieke vorm van dans en wordt traditioneel beschouwd als hoge kunst. Je mag het gerust zien als topsport op muziek. Het ballet heeft een erg lange geschiedenis, die teruggaat tot de Franse Renaissance (16e eeuw). Ballet is een vorm van muziektheater. Het is een soort opera, maar in plaats van zang uiten de artiesten hier zich voornamelijk in hun bewegingen.

Wat ballet zo bijzonder maakt, is de kunst om expressie in dans om te zetten. Om dat te begrijpen hoef je niet naar een lange voorstelling. Deze oude reclame laat in een minuut zien hoe je een verhaal vertelt in dans:

 

 

Tegenwoordig bestaan er naast het klassieke ballet (waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van klassieke composities) ook het jazzballet en de moderne dans. Dit zijn eigenlijk compleet andere genres dan het ballet zelf, maar ze worden wel vaak met elkaar vergeleken. Bij jazzballet is de muziekkeuze anders en zijn de bewegingen iets vrijer. Klassiek ballet heeft namelijk een zeer strikte choreografie, waarbij naar perfectie wordt gestreefd. Jazzballet is iets losser en daardoor energieker.

Moderne dans gaat daar nog verder in: dit is een podiumdans zonder vaststaand bewegingspatroon. Vrijwel alle klassieke passen worden losgelaten en de uitvoering is daarmee een pure uiting van expressie. Deze vorm van dans ontstond in de twintigste eeuw en werd beroemd dankzij dansers als Martha Graham. In Nederland vind je veel werk van Conny Janssen en Hans van Manen. Je ziet ook veel moderne dans in videoclips van bekende popmuziek, zoals bij dit nummer van Sia:

 

 

Streetdance

Ballet mag dan beschouwd worden als hoge kunst, streetdance is niet minder spectaculair. Streetdance is een verzamelnaam voor alle verschillende vormen van dans die letterlijk op straat is ontstaan, meestal onder begeleiding van hiphop-muziek of R&B. Je ziet vaak ook de term breakdance voorbij komen, en soms ook krumping en bubbling.

Streetdance wordt meestal uitgevoerd als een 'Battle': verschillende dansers proberen elkaar af te troeven door de meest spectaculaire moves te maken. Streetdance kun je vaak leren op een sportschool, want nauw verwant met acrobatiek.

 

Tapdans en Flamenco

Dit zijn twee populaire dansvormen waarbij er vooral vanuit de voeten wordt gedanst. Tapdans zie je af en toe wel eens in folk-stijl voorbijkomen, maar populairder is de tapdans die ontstaan is vanuit de jazzmuziek. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan de oude Hollywood-films waar Fred Astaire spectaculaire routines uitvoerde.

Flamenco is een muziekgenre dat komt uit Spanje en gemakkelijk herkenbaar is aan de gemakkelijk herkenbare dans die bij deze stijl hoort. Het is ontstaan in Andalusië. Bij Flamenco is de hak van de dansschoen een stuk hoger dan bij dans. Dat maakt de dans een stuk aardser. Het is wat meer gericht op de expressie (wat ook beter past bij deze muziek) en wat minder op de acrobatiek. Flamenco laat zich namelijk graag dansen op houten vloeren, terwijl tapdans vaak juist baat heeft bij een glad dansvlak.

 

Bekende dansgroepen

In Nederland hebben we verschillende dansgezelschappen, waaronder een aantal tot de beste van de wereld behoren. Zo hebben we bijvoorbeeld Het Nationale Ballet, Het Nederlands Dans Theater, Introdans en Conny Janssen Danst.

Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Bergen op Zoom, Breda, Cuijk, Eindhoven, Etten-Leur, Oss, Oosterhout, Helmond, Tilburg, Uden, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven, Vught, Waalwijk of Den Bosch.

De stad Roosendaal, ooit gevormd door een verzameling buurtschappen, ligt in de provincie Noord-Brabant. Er zijn tal van historische gebouwen in Roosendaal. Zoals het raadhuis en het stedelijk museum ‘Het Tongerlohuys’. Deze laatste gebouwd in 1762 gebouwd als pastorie. Overigens heeft de stad meer kerkelijke gebouwen, zoals de Sint-Janskerk op de Oude Markt. Al fungeert deze tegenwoordig als cultureel centrum. Andere historische gebouwen zijn de Heilig-Hartkerk, de Kruiskerk en het klooster Mariadal.

Natuurlijk viert men ook hier elk jaar carnaval. Roosendaal wordt dan omgedoopt tot ‘Tullepetaonestad’. Maar de Brabantse stad heeft meer gezellige evenementen. Zo is er het jaarlijkse jeu de boulesevenement, het RoosenBoule, en de Culturele Manifestatie rondom de schouwburg De Kring. En met haar eigen jazzfestival 'KaaiJazz' trekt Roosendaal ook veel jazzliefhebbers aan.

Theaters

Theater De Kring
Voor goed theater in Roosendaal kun je terecht bij de theater ‘De Kring’. Er staat elk seizoen veel op het programma. Het theater zorgt er voor dat de bezoeker zich welkom voelt. Zo biedt het allerlei extra’s bij voorstellingen, zoals een inleiding voorafgaande aan een toneelstuk. Ook organiseert De Kring activiteiten voor specifieke doelgroepen, zoals een pannenkoekenfeest voor kinderen, waarbij ze onbeperkt pannenkoeken mogen eten, en een Ladies Night voor de dames.