Dansvoorstellingen in Leiden in januari

Geen voorstellingen gevonden.

Laatste nieuws

Pieter Derks doet oudejaarsconference 2024

Pieter Derks doet oudejaarsconference 2024

Lachend het jaar uit? Cabaretier Pieter Derks sluit het jaar met je af!

Pretty Woman stopt definitief

Pretty Woman stopt definitief

De musical is nog tot en met 26 mei te zien.

Igone de Jongh met Masterclass in het theater

Igone de Jongh met Masterclass in het theater

De prima ballerina coacht twee jonge pupillen live op het podium.

Theater.nl bezocht: Saman Amini’s Integratieplan

Theater.nl bezocht: Saman Amini’s Integratieplan

Wij zagen een scherpe, ontroerende en tot nadenken stemmende voorstelling

Hierboven zie je een selectie van alle bekende dans-voorstellingen in Nederland. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.

 

Wat voor dansvoorstellingen vind je in het theater?

Wie nog nooit naar een dansvoorstelling is geweest, heeft vaak moeite om zich daar wat bij voor te stellen. Wat moet je verwachten? Mag je zelf mee dansen of moet je in je stoel blijven zitten?

Uitzonderingen daargelaten, zijn de meeste dansvoorstellingen in Nederland gemaakt om naar te kijken. Misschien kom je in de theateragenda salsa, volksdansen of balfolk tegen. Lees dan eerst goed de beschrijving, want dit zijn vaak evenementen waar livemuziek wordt gemaakt en je zelf (al dan niet met een partner) door de zaal mag dansen. Maar bij de meeste dansvoorstellingen staan er professionele dansers op het toneel.

 

Ballet

Ballet is een klassieke vorm van dans en wordt traditioneel beschouwd als hoge kunst. Je mag het gerust zien als topsport op muziek. Het ballet heeft een erg lange geschiedenis, die teruggaat tot de Franse Renaissance (16e eeuw). Ballet is een vorm van muziektheater. Het is een soort opera, maar in plaats van zang uiten de artiesten hier zich voornamelijk in hun bewegingen.

Wat ballet zo bijzonder maakt, is de kunst om expressie in dans om te zetten. Om dat te begrijpen hoef je niet naar een lange voorstelling. Deze oude reclame laat in een minuut zien hoe je een verhaal vertelt in dans:

 

 

Tegenwoordig bestaan er naast het klassieke ballet (waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van klassieke composities) ook het jazzballet en de moderne dans. Dit zijn eigenlijk compleet andere genres dan het ballet zelf, maar ze worden wel vaak met elkaar vergeleken. Bij jazzballet is de muziekkeuze anders en zijn de bewegingen iets vrijer. Klassiek ballet heeft namelijk een zeer strikte choreografie, waarbij naar perfectie wordt gestreefd. Jazzballet is iets losser en daardoor energieker.

Moderne dans gaat daar nog verder in: dit is een podiumdans zonder vaststaand bewegingspatroon. Vrijwel alle klassieke passen worden losgelaten en de uitvoering is daarmee een pure uiting van expressie. Deze vorm van dans ontstond in de twintigste eeuw en werd beroemd dankzij dansers als Martha Graham. In Nederland vind je veel werk van Conny Janssen en Hans van Manen. Je ziet ook veel moderne dans in videoclips van bekende popmuziek, zoals bij dit nummer van Sia:

 

 

Streetdance

Ballet mag dan beschouwd worden als hoge kunst, streetdance is niet minder spectaculair. Streetdance is een verzamelnaam voor alle verschillende vormen van dans die letterlijk op straat is ontstaan, meestal onder begeleiding van hiphop-muziek of R&B. Je ziet vaak ook de term breakdance voorbij komen, en soms ook krumping en bubbling.

Streetdance wordt meestal uitgevoerd als een 'Battle': verschillende dansers proberen elkaar af te troeven door de meest spectaculaire moves te maken. Streetdance kun je vaak leren op een sportschool, want nauw verwant met acrobatiek.

 

Tapdans en Flamenco

Dit zijn twee populaire dansvormen waarbij er vooral vanuit de voeten wordt gedanst. Tapdans zie je af en toe wel eens in folk-stijl voorbijkomen, maar populairder is de tapdans die ontstaan is vanuit de jazzmuziek. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan de oude Hollywood-films waar Fred Astaire spectaculaire routines uitvoerde.

Flamenco is een muziekgenre dat komt uit Spanje en gemakkelijk herkenbaar is aan de gemakkelijk herkenbare dans die bij deze stijl hoort. Het is ontstaan in Andalusië. Bij Flamenco is de hak van de dansschoen een stuk hoger dan bij dans. Dat maakt de dans een stuk aardser. Het is wat meer gericht op de expressie (wat ook beter past bij deze muziek) en wat minder op de acrobatiek. Flamenco laat zich namelijk graag dansen op houten vloeren, terwijl tapdans vaak juist baat heeft bij een glad dansvlak.

 

Bekende dansgroepen

In Nederland hebben we verschillende dansgezelschappen, waaronder een aantal tot de beste van de wereld behoren. Zo hebben we bijvoorbeeld Het Nationale Ballet, Het Nederlands Dans Theater, Introdans en Conny Janssen Danst.


Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Alphen aan den Rijn, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Delft, Den Haag, Dordrecht, Gorinchem, Noordwijk, Naaldwijk, Maassluis, Katwijk, Hendrik-Ido-Ambacht, Hellevoetsluis, Gouda, Rijswijk, Scheveningen, Schiedam, Voorburg, Vlaardingen, Zoetermeer of Rotterdam.

Naar inwonersaantal gemeten is Leiden de vierde gemeente van Zuid-Holland. Leiden heeft ook een bijnaam, Sleutelstad. Dit verwijst naar de sleutels in het stadswapen. Het Leidse stadswapen bestaat uit een wit schild waarop afgebeeld twee gekruiste rode sleutels. Het betreft een verwijzing naar Sint Pieter. Hij is de schutspatroon van de stad en naamgever van de voornaamste kerk. Petrus zou van Jezus de sleutels van de hemel hebben ontvangen. Na de hemelvaart van Jezus is volgens deze opvatting Petrus de plaatsbekleder op aarde. Vergelijkbare sleutels zijn dan ook te vinden in het wapenschild van het Vaticaan.

Tussen 777 en 866 is een goederenlijst opgesteld van de Utrechtse Sint Maartenskerk, hierop komt de naam Leithon voor. Het is afgeleid van een Oudnederlands sterk naamwoord ‘leitha’. De stad Leiden is vandaag de dag veelal bekend door de oudste Universiteit van Nederland en de wetenschappelijke ontwikkelingen die uit deze regio komen. Maar ook telt Leiden tal van monumentale bouwwerken en hofjes.

De stad is ontstaan als dijkdorp. In de 17e eeuw beleefde Leiden een grote bloei. Dit was mede te danken aan de textielnijverheid. Helaas zakte dit in de 18e eeuw weer helemaal weg. Dit door maatregelen in Frankrijk genomen en de hoge arbeidskosten in deze regio. Leiden heeft in 1807 een buskruitramp gehad waarbij 150 burgers om het leven kwamen. Koning Lodewijk Napoleon bezocht toen persoonlijk de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Leiden zwaar getroffen door bombardementen. Een groot gedeelte werd met de grond gelijk gemaakt. Het Leiden van nu profileert zich op wetenschappelijk terrein. Maar ook op gebied van nieuwe technologie weet Leiden zich een plaats te veroveren op de internationale lijst. En natuurlijk speelt toerisme een belangrijke rol voor de stad.

Water is een belangrijk onderdeel van het Leidse straatbeeld. De Oude en de Nieuwe rij vormen een hartlijn. Ook tekenen de kenmerkende grachten en singels het straatbeeld. Er zijn diverse gebouwen in Leiden die een bezienswaardigheid zijn. Zoals de Pieterskerk, de Waag, het Stadhuis, Hortus botanicus met de oude Sterrewacht. Vele hofjes en een aantal oorlogsmonumenten zijn ook een bezoek waard. Of ga de stadswandeling in Leiden doen, die langs 24 historische bezienswaardigheden gaat.

Leiden is een universiteitsstad, dat maakt dat het een druk en gezellig uitgaansleven kent. Er is voor ieder wat wils: Film, muziek, theater en kunst. Jaarlijks wordt het Leids Film Festival in de stad gehouden. Bekende Nederlands die in Leiden geboren zijn, zijn onder meer Jochem Myjer en dj Armin van Buuren.

Theaters

Theater Ins Blau
Theater Ins blau is een relatief klein vlakkevloertheater dat bestaat sinds 1981. Ins Blau maakt zijn eigen theatervoorstellingen en vult de rest van het programma met professionele voorstellingen en Leidse amateurgroepen. Het theater is energie-neutraal geworden dankzij een zonnepanelensysteem dat via crowdfunding betaalt kon worden.

Leidse Schouwburg
Dit is zeker de oudste schouwburg van Nederland die ook nog in gebruik is. Een prachtige locatie op de Oude vest. De theaterzaal heeft een klassieke bonbonnièrevorm.

De Stadsgehoorzaal
Een belangrijke concertzaal die in 2009 uitgebreid is. Er wordt geregeld prachtige kamermuziek op het programma gezet.

Imperium Theater
Toneelgroep Imperium is een amateurgezelschap uit Leiden. Ze is opgericht in 1957 en telt 60 actieve leden. De toneelgroep heeft haar eigen theater in hartje Leiden. Al verhuurt zij regelmatig deze ruimte aan andere gezelschschappen.

Scheltema Complex
Een cultureel centrum in Leiden. Het is gevestigd in een voormalige fabriek. Hier worden voorstellingen, concerten, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd.