Dansvoorstellingen in Hengelo

Een overzicht van dansoptredens en balletvoorstellingen in de Nederlandse theaters.

BALLEN LOS
donderdag 19 sep 2024
Aanvang: 20:00 uur
Hengelo
donderdag, 19 sep
2024, 20:00 uur

BALLEN LOS

DansBlok

Een ode aan vrouwelijkheid en de kracht van kwetsbaarheid.

Dans - €21,50
Dis Order
donderdag 26 sep 2024
Aanvang: 20:00 uur
Hengelo
donderdag, 26 sep
2024, 20:00 uur

Dis Order

Cat Smits Company

Dis Order is een indringend psychologisch drama van Cat Smits Company over de innerlijke strijd tussen licht en duisternis.

Dans - €19,50
Tipping Point
zaterdag 12 okt 2024
Aanvang: 20:30 uur
Hengelo
zaterdag, 12 okt
2024, 20:30 uur

Tipping Point

Panama Pictures

Een aansprekende, zintuiglijke theatervoorstelling waarin dans en acrobatiek in elkaar overvloeien.

Dans - €21,50
Oasis_Denden Karadeniz
zaterdag 26 okt 2024
Aanvang: 20:30 uur
Hengelo
zaterdag, 26 okt
2024, 20:30 uur

Oasis - Zero Dance Theatre

Denden Karadeniz

Waar ligt jouw persoonlijke oase van rust?

Dans - €19,50
Raging against elements connor schumacher
zaterdag 09 nov 2024
Aanvang: 20:30 uur
Hengelo
zaterdag, 09 nov
2024, 20:30 uur

Raging Against Various Elements

Connor Schumacher

Een krachtige voorstelling waarin Connor Schumacher onderzoekt hoe dans en emoties het levensvuur aanwakkeren.

Dans - €21,50
Het Zwanenmeer - Classic Stage
vrijdag 15 nov 2024
Aanvang: 19:30 uur
Hengelo
vrijdag, 15 nov
2024, 19:30 uur

Het Zwanenmeer - Classic Stage

Een ballet over liefde, verraad en de triomf van het goede over het kwade.

Dans - €38
Trust
vrijdag 29 nov 2024
Aanvang: 20:30 uur
Hengelo
vrijdag, 29 nov
2024, 20:30 uur

Trust

Kalpanarts

Vijf dansers ontrafelen de complexiteit van vertrouwen.

Dans - €21,50
Meander - Marta en Kim
woensdag 18 dec 2024
Aanvang: 20:30 uur
Hengelo
woensdag, 18 dec
2024, 20:30 uur

Meander

Marta & Kim

Circus en dans smelten samen.

Dans - €21,50
Rhythm of the Dance - The Christmas Show
zaterdag 28 dec 2024
Aanvang: 20:00 uur
Hengelo
zaterdag, 28 dec
2024, 20:00 uur

The Christmas Show - Rhythm of the Dance

Rhythm of the Dance

Kom in kerstsferen met Rhythm of the Dance, één van de grootste rondreizende Ierse shows ter wereld.

Dans - €42,50
Sculptor xclusiv company
woensdag 29 jan 2025
Aanvang: 19:30 uur
Hengelo
woensdag, 29 jan
2024, 19:30 uur

Sculptor

Xclusiv Company

Een unieke dansvoorstelling van Xclusiv Company waarin groei en overwinning tot uiting komen in dans, muziek en woord.

Dans - €19,50

Laatste nieuws

Dit is de cast van Moulin Rouge! De Musical

Dit is de cast van Moulin Rouge! De Musical

De hoofdrollen zijn voor Keoma Aidhen, Martijn Noort en Carlo Boszhard.

Spektakelmusical Het geluk van Limburg volgend jaar in première

Spektakelmusical Het geluk van Limburg volgend jaar in première

Gebaseerd op de bestseller van Marcia Luyten

In 2024 tóch een show van Freek de Jonge

In 2024 tóch een show van Freek de Jonge

Eerder kondigde de cabaretier aan niet meer te gaan touren.

Komedie Een man een man dit najaar terug in het theater

Komedie Een man een man dit najaar terug in het theater

De hoofdrollen zijn weggelegd voor Peter Heerschop en Peter Blok

Hierboven zie je een selectie van alle bekende dans-voorstellingen in Nederland. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.

 

Wat voor dansvoorstellingen vind je in het theater?

Wie nog nooit naar een dansvoorstelling is geweest, heeft vaak moeite om zich daar wat bij voor te stellen. Wat moet je verwachten? Mag je zelf mee dansen of moet je in je stoel blijven zitten?

Uitzonderingen daargelaten, zijn de meeste dansvoorstellingen in Nederland gemaakt om naar te kijken. Misschien kom je in de theateragenda salsa, volksdansen of balfolk tegen. Lees dan eerst goed de beschrijving, want dit zijn vaak evenementen waar livemuziek wordt gemaakt en je zelf (al dan niet met een partner) door de zaal mag dansen. Maar bij de meeste dansvoorstellingen staan er professionele dansers op het toneel.

 

Ballet

Ballet is een klassieke vorm van dans en wordt traditioneel beschouwd als hoge kunst. Je mag het gerust zien als topsport op muziek. Het ballet heeft een erg lange geschiedenis, die teruggaat tot de Franse Renaissance (16e eeuw). Ballet is een vorm van muziektheater. Het is een soort opera, maar in plaats van zang uiten de artiesten hier zich voornamelijk in hun bewegingen.

Wat ballet zo bijzonder maakt, is de kunst om expressie in dans om te zetten. Om dat te begrijpen hoef je niet naar een lange voorstelling. Deze oude reclame laat in een minuut zien hoe je een verhaal vertelt in dans:

 

 

Tegenwoordig bestaan er naast het klassieke ballet (waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van klassieke composities) ook het jazzballet en de moderne dans. Dit zijn eigenlijk compleet andere genres dan het ballet zelf, maar ze worden wel vaak met elkaar vergeleken. Bij jazzballet is de muziekkeuze anders en zijn de bewegingen iets vrijer. Klassiek ballet heeft namelijk een zeer strikte choreografie, waarbij naar perfectie wordt gestreefd. Jazzballet is iets losser en daardoor energieker.

Moderne dans gaat daar nog verder in: dit is een podiumdans zonder vaststaand bewegingspatroon. Vrijwel alle klassieke passen worden losgelaten en de uitvoering is daarmee een pure uiting van expressie. Deze vorm van dans ontstond in de twintigste eeuw en werd beroemd dankzij dansers als Martha Graham. In Nederland vind je veel werk van Conny Janssen en Hans van Manen. Je ziet ook veel moderne dans in videoclips van bekende popmuziek, zoals bij dit nummer van Sia:

 

 

Streetdance

Ballet mag dan beschouwd worden als hoge kunst, streetdance is niet minder spectaculair. Streetdance is een verzamelnaam voor alle verschillende vormen van dans die letterlijk op straat is ontstaan, meestal onder begeleiding van hiphop-muziek of R&B. Je ziet vaak ook de term breakdance voorbij komen, en soms ook krumping en bubbling.

Streetdance wordt meestal uitgevoerd als een 'Battle': verschillende dansers proberen elkaar af te troeven door de meest spectaculaire moves te maken. Streetdance kun je vaak leren op een sportschool, want nauw verwant met acrobatiek.

 

Tapdans en Flamenco

Dit zijn twee populaire dansvormen waarbij er vooral vanuit de voeten wordt gedanst. Tapdans zie je af en toe wel eens in folk-stijl voorbijkomen, maar populairder is de tapdans die ontstaan is vanuit de jazzmuziek. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan de oude Hollywood-films waar Fred Astaire spectaculaire routines uitvoerde.

Flamenco is een muziekgenre dat komt uit Spanje en gemakkelijk herkenbaar is aan de gemakkelijk herkenbare dans die bij deze stijl hoort. Het is ontstaan in Andalusië. Bij Flamenco is de hak van de dansschoen een stuk hoger dan bij dans. Dat maakt de dans een stuk aardser. Het is wat meer gericht op de expressie (wat ook beter past bij deze muziek) en wat minder op de acrobatiek. Flamenco laat zich namelijk graag dansen op houten vloeren, terwijl tapdans vaak juist baat heeft bij een glad dansvlak.

 

Bekende dansgroepen

In Nederland hebben we verschillende dansgezelschappen, waaronder een aantal tot de beste van de wereld behoren. Zo hebben we bijvoorbeeld Het Nationale Ballet, Het Nederlands Dans Theater, Introdans en Conny Janssen Danst.


Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Almelo, Deventer, Enschede, Rijssen, Ommen, Oldenzaal, Nijverdal, Kampen, Steenwijk of Zwolle.

De Twentse stad Hengelo is een goede plek voor theater. Met haar schouwburg heeft ze een divers aanbod aan voorstellingen. Verder vinden in de stad jaarlijks meer dan 300 evenementen plaats, waaronder de Nacht van Hengelo, het BAM! Festival en het Blues Festival Hengelo. En een uitje maak je natuurlijk compleet met een lekker etentje bij een restaurant in Hengelo.

Theaters

Schouwburg Hengelo
Schouwburg Hengelo - voorheen Rabotheater - werd gebouwd in 2001 en ontworpen door architect Jan Hoogstad. Het theater bevat drie theaterzalen en een filmzaal. Behalve theatervoorstellingen en films, wordt het gebouw ook gebruikt voor maatschappelijke en commerciële activiteiten zoals congressen, productpresentaties en debatten.

Poppodium Metropool
Het poppodium bestaat nog niet zo lang, het opende haar deuren in 2009. Bij de officiele opening in november dat jaar waren Candy Dulfer en andere prominenten uit de Nederlandse muziekindustrie aanwezig. Het poppodium is een plek voor gearriveerde artiesten uit binnen- en buitenland, zoals Sheila E, Kodaline, Level 42, Katzenjammer en Bløf, Racoon, Ilse DeLange, The Opposites. Maar ook kun je er terecht voor artiesten die nog moeten doorbreken, zoals (destijds) Caro Emerald, Chef’Special, Blaudzun en Kensington. Daarnaast kun je in het Muziekcafé terecht voor diverse optredens en improvisatietheateravonden.