Dansvoorstellingen in Antwerpen

Geen voorstellingen gevonden.

Laatste nieuws

Last-minute voordeel HOLIDAY ON ICE

Last-minute voordeel HOLIDAY ON ICE

Bestel via Theater.nl en krijg het 2e kaartje voor de halve prijs.

Top 2000 Live Symphonic, liveshow

Top 2000 Live Symphonic, liveshow

De zogenaamde 'lijst der lijsten' bestaat uit de 2000 beste liedjes ooit gemaakt....

Harrie Jekkers zegt komende shows af

Harrie Jekkers zegt komende shows af

Wegens ziekte treedt hij tot februari niet op.

Uitgelicht: The Funniest Festival Ever 2024

Uitgelicht: The Funniest Festival Ever 2024

Maak je klaar voor een festival vol humor en hilariteit!

Hierboven zie je een selectie van alle bekende dans-voorstellingen in Nederland. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.

 

Wat voor dansvoorstellingen vind je in het theater?

Wie nog nooit naar een dansvoorstelling is geweest, heeft vaak moeite om zich daar wat bij voor te stellen. Wat moet je verwachten? Mag je zelf mee dansen of moet je in je stoel blijven zitten?

Uitzonderingen daargelaten, zijn de meeste dansvoorstellingen in Nederland gemaakt om naar te kijken. Misschien kom je in de theateragenda salsa, volksdansen of balfolk tegen. Lees dan eerst goed de beschrijving, want dit zijn vaak evenementen waar livemuziek wordt gemaakt en je zelf (al dan niet met een partner) door de zaal mag dansen. Maar bij de meeste dansvoorstellingen staan er professionele dansers op het toneel.

 

Ballet

Ballet is een klassieke vorm van dans en wordt traditioneel beschouwd als hoge kunst. Je mag het gerust zien als topsport op muziek. Het ballet heeft een erg lange geschiedenis, die teruggaat tot de Franse Renaissance (16e eeuw). Ballet is een vorm van muziektheater. Het is een soort opera, maar in plaats van zang uiten de artiesten hier zich voornamelijk in hun bewegingen.

Wat ballet zo bijzonder maakt, is de kunst om expressie in dans om te zetten. Om dat te begrijpen hoef je niet naar een lange voorstelling. Deze oude reclame laat in een minuut zien hoe je een verhaal vertelt in dans:

 

 

Tegenwoordig bestaan er naast het klassieke ballet (waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van klassieke composities) ook het jazzballet en de moderne dans. Dit zijn eigenlijk compleet andere genres dan het ballet zelf, maar ze worden wel vaak met elkaar vergeleken. Bij jazzballet is de muziekkeuze anders en zijn de bewegingen iets vrijer. Klassiek ballet heeft namelijk een zeer strikte choreografie, waarbij naar perfectie wordt gestreefd. Jazzballet is iets losser en daardoor energieker.

Moderne dans gaat daar nog verder in: dit is een podiumdans zonder vaststaand bewegingspatroon. Vrijwel alle klassieke passen worden losgelaten en de uitvoering is daarmee een pure uiting van expressie. Deze vorm van dans ontstond in de twintigste eeuw en werd beroemd dankzij dansers als Martha Graham. In Nederland vind je veel werk van Conny Janssen en Hans van Manen. Je ziet ook veel moderne dans in videoclips van bekende popmuziek, zoals bij dit nummer van Sia:

 

 

Streetdance

Ballet mag dan beschouwd worden als hoge kunst, streetdance is niet minder spectaculair. Streetdance is een verzamelnaam voor alle verschillende vormen van dans die letterlijk op straat is ontstaan, meestal onder begeleiding van hiphop-muziek of R&B. Je ziet vaak ook de term breakdance voorbij komen, en soms ook krumping en bubbling.

Streetdance wordt meestal uitgevoerd als een 'Battle': verschillende dansers proberen elkaar af te troeven door de meest spectaculaire moves te maken. Streetdance kun je vaak leren op een sportschool, want nauw verwant met acrobatiek.

 

Tapdans en Flamenco

Dit zijn twee populaire dansvormen waarbij er vooral vanuit de voeten wordt gedanst. Tapdans zie je af en toe wel eens in folk-stijl voorbijkomen, maar populairder is de tapdans die ontstaan is vanuit de jazzmuziek. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan de oude Hollywood-films waar Fred Astaire spectaculaire routines uitvoerde.

Flamenco is een muziekgenre dat komt uit Spanje en gemakkelijk herkenbaar is aan de gemakkelijk herkenbare dans die bij deze stijl hoort. Het is ontstaan in Andalusië. Bij Flamenco is de hak van de dansschoen een stuk hoger dan bij dans. Dat maakt de dans een stuk aardser. Het is wat meer gericht op de expressie (wat ook beter past bij deze muziek) en wat minder op de acrobatiek. Flamenco laat zich namelijk graag dansen op houten vloeren, terwijl tapdans vaak juist baat heeft bij een glad dansvlak.

 

Bekende dansgroepen

In Nederland hebben we verschillende dansgezelschappen, waaronder een aantal tot de beste van de wereld behoren. Zo hebben we bijvoorbeeld Het Nationale Ballet, Het Nederlands Dans Theater, Introdans en Conny Janssen Danst.


Op zoek naar een theater in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Bergen op Zoom, Cuijk, Eindhoven, Etten-Leur, Oss, Oosterhout, Helmond, Roosendaal, Tilburg, Uden, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven, Vught, Waalwijk of Den Bosch.

Breda ligt in de provincie Noord-Brabant. In grootte is het de negende gemeente van Nederland. Op een oorkonde, welke in 1125 geschonken werd aan de abdij van Affigem, wordt de naam Breda genoemd. De privileges geschonken door Hendrik IV van Schoten worden door veel mensen gezien als het verkrijgen van de stadsrechten.

In de 15e eeuw werd Breda door de Spanjaarden veroverd. Een lange Spaanse bezetting volgde. In de eeuwen die volgden, zijn er meer bezettingen geweest, waaronder van de Kozakken en de Fransen. In de Tweede Wereldoorlog werd Breda door nazi-Duitsland bezet. Een bekende gebeurtenis uit die periode is de ‘De Vlucht’, waarbij een groot deel van de inwoners van Breda op 12 mei 1940 de stad uit vluchtte vanwege naderende gevechten.

Breda heeft een historische band met de Oranjes. De band met het Huis Nassau voert terug tot 1795. Oranjestad is dan ook een van de bijnamen van Breda. Ze heeft een historische binnenstad dat zeer de moeite waard is, zoals Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Spanjaardsgat, het Oude Stadhuis en de Prinsenkade. Daarnaast kent Breda een groene omgeving met veel bos. Een plek die ook in heel Nederland bekend is, is de koepelgevangenis van Breda. Deze werd gebouwd in de 18e eeuw. Het complex sloot als penitentiaire inrichting in 2016 definitief de deuren.

Andere bezienswaardigheden in Breda zijn tal van musea, waaronder het Breda’s Museum en Museum Oorlog en Vrede. Breda houdt jaarlijks ook een kunstevenement. Elk jaar nemen zo’n veertig kunstenaars hier aan deel. Daarnaast is er de Cultuurnacht Breda en een foto-expositie. Voor de filmliefhebbers zijn er diverse bioscopen en het jaarlijkse International Film Festival en het BUT Film Festival.

Theaters

Chassé Theater
Een groot theater gelegen in de binnenstad van Breda. Het is vernoemd naar een legerofficier NAAM. Het theater kent een veelzijdige programmering. Met cabaret, dans, muziek en musical is het aantrekkelijk voor een breed publiek. Ook is in dit complex een cinema gehuisvest die veelal arthouse-films op het programma plaatst.

Nieuwe Veste
Centrum voor beeldende kunsten en theater.

Mezz
Het poppodium van Breda, dat ruimte biedt aan circa 800 bezoekers.