Cabaretshows in Zaandam in september

Geen voorstellingen gevonden.

Laatste nieuws

Met korting naar Simon & Garfunkel Revival Band

Met korting naar Simon & Garfunkel Revival Band

Op 12 november komt deze tributeband naar Het Concertgebouw in Amsterdam.

Pieter Derks doet oudejaarsconference 2024

Pieter Derks doet oudejaarsconference 2024

Lachend het jaar uit? Cabaretier Pieter Derks sluit het jaar met je af!

Pretty Woman stopt definitief

Pretty Woman stopt definitief

De musical is nog tot en met 26 mei te zien.

Igone de Jongh met Masterclass in het theater

Igone de Jongh met Masterclass in het theater

De prima ballerina coacht twee jonge pupillen live op het podium.

Hierboven zie je een selectie van alle bekende cabaretvoorstellingen van het land. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.

 

Wat is Cabaret?

Cabaret is een bijzondere vorm van amusement die bij uitstek geschikt is voor het theater. Kort samengevat: cabaret is het theater van de lach. Het is een komische voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende disciplines. Sketches worden vaak afgewisseld met toneelspel, zang, dans, poëzie. Tegenwoordig wordt het ook veel gemixt met stand-upcomedy.

Cabaret is ontstaan als een vorm van kleinkunst en bestaat in die zin al heel erg lang. Tegenwoordig wordt het gespeeld in nachtclubs, radio en tv, maar vroeger kon je het in iedere kroeg of buurthuis wel vinden. Voor de 19e eeuw was er namelijk nog geen massamedia en als mensen een avondje vermaak wilden zien, konden ze kijken naar variété of een revue. Daar komt ook de naam cabaret vandaan: het was kleinkunst die in een cambret te zien was. Cambret is een oud-Frans woord voor een soort herberg die ook diende als kroeg en restaurant.

Cabaret of kleinkunst genoot in die tijd weinig aanzien. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het artistieke en literaire cabaret in zwang, dankzij de vele kunstenaars en artiesten die elkaar konden ontmoeten in de grote Europese steden. Dat gebeurde met name veel in Parijs en Berlijn.

 

Het moderne cabaret 

Cabaret zoals je dat in Nederland kent, kwam in zwang na 1945. Vooral dankzij het succes van Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld werd cabaret een van de meest populaire vormen van vermaak in het theater. Bij 'De Grote Drie' zie je ook goed de verschillende elementen terug. De gedichten van Hermans en de liedjes van Sonneveld waren (en zijn nog steeds) beroemd.

Maar het cabaret kreeg in Nederland ook een nadrukkelijk maatschappelijk element. Het bleek een hele prettige manier om grote thema's bespreekbaar te maken. Met name Wim Kan was hier bijzonder goed in. Niet zozeer omdat hij dingen bekritiseerde, maar omdat hij, in het zeer verzuilde Nederland, ook zijn eigen mensen streng onder de loep nam. De Oudejaarsconference werd een vaste traditie in Nederland en is nu zelfs populairder dan ooit.

Toch is lang niet al het cabaret in Nederland serieus. Cabaret is een veelzijdig genre en verandert gemakkelijk met de tijd mee. Dat komt bijvoorbeeld door de invloeden van televisie (Van Kooten en De Bie, Koefnoen, Van der Laan & Woe), maar ook buitenlandse trends. Zo heeft stand-upcomedy het cabaret weer terug in het café gebracht. 


Bekende cabaretiers

Nederland kent veel bekende cabaretiers, ieder met zijn eigen stijl. Bekende namen zijn onder mere: Hans Teeuwen, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Javier Guzman, Guido Weijers, Herman Finkers en Jochem Myjer.


Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Bussum, Den Helder, Enkhuizen, Purmerend, Laren, Ijmuiden, Huizen, Hoorn, Hoofddorp, Hilversum, Haarlem, Spijkenisse of Amsterdam.

Zaandam ligt in de provincie Noord-Holland. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de stad aan de Zaan. De stad is gebouwd aan beide zijden van deze rivier en heeft niet de gebruikelijke structuur van een stad. Het bestaat uit twee parallelle dijken aan beide zijden van de Zaan: Oostzijde en Westzijde.

De bekende openluchtattractie in de buurt van Zaandam is de Zaanse Schans. Een vrij toegankelijk gebied waar je historische gebouwen kunt bezichtigen. Er zijn historische pakhuizen met onder andere de eerste kruidenierswinkel van Albert Heijn, een klompenmakerij en een museum.

Er zijn diverse historische kerken te bezichtigen de Zaanse stad, zoals de Bullekerk met een houten torenspits en gebrandschilderde ramen. Maar ook de Evangelisch-Lutherse Kerk en de Sint Bonifatiuskerk. Andere gebouwen die de moeite waard zijn om te bekijken zijn het Politiemuseum en de Sultan Ahmet Moskee. Met een vloeroppervlak van vijftienhonderd vierkante meters is deze laatste een van de grootste moskeeën in West-Europa.

Veel architectuur in de stad is geïnspireerd op traditionele bouw in deze streek, zoals de groen-witte Zaanse huisjes met hun vrolijke uitstraling. Zaandam kent een gezellige binnenstad waar je kunt winkelen en kunt eten in de vele restaurants. Het is enkele jaren terug uitgebreid met een bioscoop en een theater.

Theaters

Zaantheater
Het theater in Zaandam heeft een uitgebreid repertoire met dans, musical, toneel, cabaret en opera. Zowel bekende nationale en internationale artiesten staan hier regelmatig op het podium. Ook is er ruimte voor kinderactiviteiten en amateurvoorstellingen. En voor hen die liever niet alleen naar het theater gaan, is er de 'Samen Uit Salon'. Unieke evenementen in het theater zijn het Kinderboekenweekfeest en het Festival Klassiek aan de Zaan.