Cabaretshows in Veenendaal

Een overzicht van cabaretvoorstellingen, comedynights en oudejaarsconferences in de Nederlandse theaters. Foto: Jaap Reedijk

Tineke Schouten - Beeld Roy Beusker
donderdag 07 dec 2023
Aanvang: 20:00 uur
Veenendaal
donderdag, 07 dec
2023, 20:00 uur

De Schouten Schoenen Aan

Tineke Schouten

Tineke Schouten trekt de stoute schoenen aan.

Cabaret - €36.50
Tineke Schouten - Beeld Roy Beusker
vrijdag 08 dec 2023
Aanvang: 20:00 uur
Veenendaal
vrijdag, 08 dec
2023, 20:00 uur

De Schouten Schoenen Aan

Tineke Schouten

Tineke Schouten trekt de stoute schoenen aan.

Cabaret - €36.50
Boompje Beestje
donderdag 14 dec 2023
Aanvang: 20:00 uur
Veenendaal
donderdag, 14 dec
2023, 20:00 uur

Boompje Beestje

Boban Benjamin Braspenning

Boban duikt in de wereld van de woningmarkt en dit levert een geweldige muzikale cabaretshow op over de nijpende woningnood.

Cabaret - €17,50
Claudia de breij Wat Als foto Hans Peter van Velthoven
vrijdag 22 dec 2023
Aanvang: 20:00 uur
Veenendaal
vrijdag, 22 dec
2023, 20:00 uur

Wat Als

Claudia de Breij

Een gloednieuwe show van de grote Claudia de Breij!

Cabaret - €27.50
Veenendaal lacht
donderdag 28 dec 2023
Aanvang: 20:00 uur
Veenendaal
donderdag, 28 dec
2023, 20:00 uur

Veenendaal lacht

Bij Theater Lampegiet ben je aan het juiste adres voor een avond vol lachplezier.

Cabaret - €10
Cameretten Festival Finalistentournee - 57e editie
donderdag 11 jan 2024
Aanvang: 20:00 uur
Veenendaal
donderdag, 11 jan
2023, 20:00 uur

Cameretten Festival Finalistentournee - 57e editie

BRO'S, Daveson Ignatia, Molly en Esmee

De drie finalisten van het Cameretten Festival 2023 stellen zich graag aan je voor tijdens de Finalistentournee.

Cabaret - €20.50
Campagnebeeld n00b speelt n00b - Foto Mark Engelen
woensdag 17 jan 2024
Aanvang: 20:00 uur
Veenendaal
woensdag, 17 jan
2023, 20:00 uur

n00b speelt n00b

n00b

Geniet van de muziek en humor van en over de losers van deze wereld. 

Cabaret - €22.50
Bazinga Comedy Club
zaterdag 20 jan 2024
Aanvang: 20:00 uur
Veenendaal
zaterdag, 20 jan
2023, 20:00 uur

Bazinga Comedy Club

Tijdens Bazinga Comedy Night geniet je van de grappen van vier professionele stand-up comedians uit binnen- en buitenland.

Cabaret - €15
Campagnebeeld Thjum Arts - Tijdloos Genot - Foto Lieke Bielderman
vrijdag 26 jan 2024
Aanvang: 20:00 uur
Veenendaal
vrijdag, 26 jan
2023, 20:00 uur

Tijdloos genot

Thjum Arts

Thjum Arts won de laatste jaren onder meer het Amsterdams Cabaret Festival en het Cameretten Festival.

Cabaret - €18,50
Gewoon Roué
woensdag 07 feb 2024
Aanvang: 20:00 uur
Veenendaal
woensdag, 07 feb
2023, 20:00 uur

Gewoon Roué

Roué Verveer

Gewoon Roué is alweer de tiende cabaretvoorstelling van Roué Verveer.

Cabaret - €27.50

Laatste nieuws

Theater.nl

Michael Pilarczyk: "Een uur meditatie zou verplicht moeten worden voor iedere werkende Nederlander"

Wij spraken met Pilarczyk over zijn theatercollege en mentale gezondheid.

Anuar strikt Dolf Jansen voor Ramadan Conference 2024

Anuar strikt Dolf Jansen voor Ramadan Conference 2024

Ook de Belgische Erhan Demirci doet mee aan de Ramadan Conference 2024,

14 de musical is opnieuw verlengd

14 de musical is opnieuw verlengd

Het spektakel over Johan Cruijff is nu tot en met 6 juli te zien.

Bestel nu tickets voor Opera Gala 2024

Bestel nu tickets voor Opera Gala 2024

Via Theater.nl bestel je tickets met € 10,- voordeel.

Hierboven zie je een selectie van alle bekende cabaretvoorstellingen van het land. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.

 

Wat is Cabaret?

Cabaret is een bijzondere vorm van amusement die bij uitstek geschikt is voor het theater. Kort samengevat: cabaret is het theater van de lach. Het is een komische voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende disciplines. Sketches worden vaak afgewisseld met toneelspel, zang, dans, poëzie. Tegenwoordig wordt het ook veel gemixt met stand-upcomedy.

Cabaret is ontstaan als een vorm van kleinkunst en bestaat in die zin al heel erg lang. Tegenwoordig wordt het gespeeld in nachtclubs, radio en tv, maar vroeger kon je het in iedere kroeg of buurthuis wel vinden. Voor de 19e eeuw was er namelijk nog geen massamedia en als mensen een avondje vermaak wilden zien, konden ze kijken naar variété of een revue. Daar komt ook de naam cabaret vandaan: het was kleinkunst die in een cambret te zien was. Cambret is een oud-Frans woord voor een soort herberg die ook diende als kroeg en restaurant.

Cabaret of kleinkunst genoot in die tijd weinig aanzien. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het artistieke en literaire cabaret in zwang, dankzij de vele kunstenaars en artiesten die elkaar konden ontmoeten in de grote Europese steden. Dat gebeurde met name veel in Parijs en Berlijn.

 

Het moderne cabaret 

Cabaret zoals je dat in Nederland kent, kwam in zwang na 1945. Vooral dankzij het succes van Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld werd cabaret een van de meest populaire vormen van vermaak in het theater. Bij 'De Grote Drie' zie je ook goed de verschillende elementen terug. De gedichten van Hermans en de liedjes van Sonneveld waren (en zijn nog steeds) beroemd.

Maar het cabaret kreeg in Nederland ook een nadrukkelijk maatschappelijk element. Het bleek een hele prettige manier om grote thema's bespreekbaar te maken. Met name Wim Kan was hier bijzonder goed in. Niet zozeer omdat hij dingen bekritiseerde, maar omdat hij, in het zeer verzuilde Nederland, ook zijn eigen mensen streng onder de loep nam. De Oudejaarsconference werd een vaste traditie in Nederland en is nu zelfs populairder dan ooit.

Toch is lang niet al het cabaret in Nederland serieus. Cabaret is een veelzijdig genre en verandert gemakkelijk met de tijd mee. Dat komt bijvoorbeeld door de invloeden van televisie (Van Kooten en De Bie, Koefnoen, Van der Laan & Woe), maar ook buitenlandse trends. Zo heeft stand-upcomedy het cabaret weer terug in het café gebracht. 


Bekende cabaretiers

Nederland kent veel bekende cabaretiers, ieder met zijn eigen stijl. Bekende namen zijn onder mere: Hans Teeuwen, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Javier Guzman, Guido Weijers, Herman Finkers en Jochem Myjer.

Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Amersfoort, Nieuwegein, Baarn, Soest, Woerden, Zeist of Utrecht.

Veenendaal ligt in de provincie Utrecht. Met een aantal andere steden in de regio werkt Veenendaal samen als FoodValley. De stad heeft diverse prachtige monumenten die zeker een bezoek waard zijn, zoals het Ritmeestergebouw, de St. Salvatorkerk en de Stellingkorenmolen genaamd de Vriendschap.

Veenendaal organiseert verschillende evenementen zoals het Midland Music Quartet aan de Brouwersgracht. Ook is er een spectaculaire Veiligheidsdag waarop onder andere de brandweer demonstraties geeft. Er zijn veel winkels zodat het gezellig shoppen is in deze stad en gezellige horecagelegenheden om een tussenstop te maken voor een drankje of een hapje,


Theaters

Theater De Lampegiet
Dit theater ligt in het centrum van Veenendaal en heeft als doel mensen zich thuis te laten voelen. Er staat altijd veel op het programma, van cabaret tot muziek, en van toneel tot musical.

Cultuurfabriek
Een interessante plek voor cultuur in de stad. De Cultuurfabriek huisvest ook een een bibliotheek en een museum. Tevens is het mogelijk kunst te huren. Het is in een vrolijke plek om cultuur onder de aandacht van de stadsbewoners te brengen.

De Basiliek
De naam van dit complex is afgeleid van Latijnse basilica, en dat is dan weer afgeleid van het Griekse woord ???????? (basilikè, "koninklijk gebouwâ€?). Zowel nationale als internationale artiesten staan hier regelmatig op het podium. Met een veelzijdig programma op de jaarlijkse agenda is er voor ieder wat wils. Een concert, toneel, een bijeenkomst of conferentie, het kan allemaal in De Basiliek.