Cabaretshows in Hengelo in juli

Geen voorstellingen gevonden.

Laatste nieuws

Joey Schalker is Harrie Vermeulen 2.0

Joey Schalker is Harrie Vermeulen 2.0

Jon van Eerd geeft na 20 jaar de rol van zijn typetje Harrie Vermeulen aan Joey Schalker.

Nieuwe musical De Koning van Amsterdam vanaf december te zien

Nieuwe musical De Koning van Amsterdam vanaf december te zien

Ontdek het indrukwekkende levensverhaal van de extravagante ondernemer Maup Caransa.

Musical Het was Zondag in het Zuiden verlengd én stopt

Musical Het was Zondag in het Zuiden verlengd én stopt

De spektakelmusical is met twee weken verlengd maar stopt na 14 juli definitief.

Met korting naar The Star Wars Suite

Met korting naar The Star Wars Suite

Bestel je kaartjes voor The Star Wars Suite via Theater.nl en krijg 10 euro korting

Hierboven zie je een selectie van alle bekende cabaretvoorstellingen van het land. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.

 

Wat is Cabaret?

Cabaret is een bijzondere vorm van amusement die bij uitstek geschikt is voor het theater. Kort samengevat: cabaret is het theater van de lach. Het is een komische voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende disciplines. Sketches worden vaak afgewisseld met toneelspel, zang, dans, poëzie. Tegenwoordig wordt het ook veel gemixt met stand-upcomedy.

Cabaret is ontstaan als een vorm van kleinkunst en bestaat in die zin al heel erg lang. Tegenwoordig wordt het gespeeld in nachtclubs, radio en tv, maar vroeger kon je het in iedere kroeg of buurthuis wel vinden. Voor de 19e eeuw was er namelijk nog geen massamedia en als mensen een avondje vermaak wilden zien, konden ze kijken naar variété of een revue. Daar komt ook de naam cabaret vandaan: het was kleinkunst die in een cambret te zien was. Cambret is een oud-Frans woord voor een soort herberg die ook diende als kroeg en restaurant.

Cabaret of kleinkunst genoot in die tijd weinig aanzien. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het artistieke en literaire cabaret in zwang, dankzij de vele kunstenaars en artiesten die elkaar konden ontmoeten in de grote Europese steden. Dat gebeurde met name veel in Parijs en Berlijn.

 

Het moderne cabaret 

Cabaret zoals je dat in Nederland kent, kwam in zwang na 1945. Vooral dankzij het succes van Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld werd cabaret een van de meest populaire vormen van vermaak in het theater. Bij 'De Grote Drie' zie je ook goed de verschillende elementen terug. De gedichten van Hermans en de liedjes van Sonneveld waren (en zijn nog steeds) beroemd.

Maar het cabaret kreeg in Nederland ook een nadrukkelijk maatschappelijk element. Het bleek een hele prettige manier om grote thema's bespreekbaar te maken. Met name Wim Kan was hier bijzonder goed in. Niet zozeer omdat hij dingen bekritiseerde, maar omdat hij, in het zeer verzuilde Nederland, ook zijn eigen mensen streng onder de loep nam. De Oudejaarsconference werd een vaste traditie in Nederland en is nu zelfs populairder dan ooit.

Toch is lang niet al het cabaret in Nederland serieus. Cabaret is een veelzijdig genre en verandert gemakkelijk met de tijd mee. Dat komt bijvoorbeeld door de invloeden van televisie (Van Kooten en De Bie, Koefnoen, Van der Laan & Woe), maar ook buitenlandse trends. Zo heeft stand-upcomedy het cabaret weer terug in het café gebracht. 


Bekende cabaretiers

Nederland kent veel bekende cabaretiers, ieder met zijn eigen stijl. Bekende namen zijn onder mere: Hans Teeuwen, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Javier Guzman, Guido Weijers, Herman Finkers en Jochem Myjer.


Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Almelo, Deventer, Enschede, Rijssen, Ommen, Oldenzaal, Nijverdal, Kampen, Steenwijk of Zwolle.

De Twentse stad Hengelo is een goede plek voor theater. Met haar schouwburg heeft ze een divers aanbod aan voorstellingen. Verder vinden in de stad jaarlijks meer dan 300 evenementen plaats, waaronder de Nacht van Hengelo, het BAM! Festival en het Blues Festival Hengelo. En een uitje maak je natuurlijk compleet met een lekker etentje bij een restaurant in Hengelo.

Theaters

Schouwburg Hengelo
Schouwburg Hengelo - voorheen Rabotheater - werd gebouwd in 2001 en ontworpen door architect Jan Hoogstad. Het theater bevat drie theaterzalen en een filmzaal. Behalve theatervoorstellingen en films, wordt het gebouw ook gebruikt voor maatschappelijke en commerciële activiteiten zoals congressen, productpresentaties en debatten.

Poppodium Metropool
Het poppodium bestaat nog niet zo lang, het opende haar deuren in 2009. Bij de officiele opening in november dat jaar waren Candy Dulfer en andere prominenten uit de Nederlandse muziekindustrie aanwezig. Het poppodium is een plek voor gearriveerde artiesten uit binnen- en buitenland, zoals Sheila E, Kodaline, Level 42, Katzenjammer en Bløf, Racoon, Ilse DeLange, The Opposites. Maar ook kun je er terecht voor artiesten die nog moeten doorbreken, zoals (destijds) Caro Emerald, Chef’Special, Blaudzun en Kensington. Daarnaast kun je in het Muziekcafé terecht voor diverse optredens en improvisatietheateravonden.