Introdans brengt De Notenkraker
De geliefde dansklassieker van Tsjaikovski, maar dan in een nieuw jasje.
DE MEIDEN van Toen nemen de razendsnelle leefstijl eens goed onder de loep. Langzaam maar zeker worden ze zich bewust van alle veranderingen. Weten ze te achterhalen wat voor hen belangrijk is in het leven?
Cabaret | 22 november (Zaltbommel) € 19,50Beleef de ultieme 'julehygge' in dit winterse revue-spektakel!
Cabaret | 18 december (Arnhem) € 24,50
Hierboven zie je een selectie van alle bekende cabaretvoorstellingen van het land. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.
Cabaret is een bijzondere vorm van amusement die bij uitstek geschikt is voor het theater. Kort samengevat: cabaret is het theater van de lach. Het is een komische voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende disciplines. Sketches worden vaak afgewisseld met toneelspel, zang, dans, poëzie. Tegenwoordig wordt het ook veel gemixt met stand-upcomedy.
Cabaret is ontstaan als een vorm van kleinkunst en bestaat in die zin al heel erg lang. Tegenwoordig wordt het gespeeld in nachtclubs, radio en tv, maar vroeger kon je het in iedere kroeg of buurthuis wel vinden. Voor de 19e eeuw was er namelijk nog geen massamedia en als mensen een avondje vermaak wilden zien, konden ze kijken naar variété of een revue. Daar komt ook de naam cabaret vandaan: het was kleinkunst die in een cambret te zien was. Cambret is een oud-Frans woord voor een soort herberg die ook diende als kroeg en restaurant.
Cabaret of kleinkunst genoot in die tijd weinig aanzien. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het artistieke en literaire cabaret in zwang, dankzij de vele kunstenaars en artiesten die elkaar konden ontmoeten in de grote Europese steden. Dat gebeurde met name veel in Parijs en Berlijn.
Cabaret zoals je dat in Nederland kent, kwam in zwang na 1945. Vooral dankzij het succes van Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld werd cabaret een van de meest populaire vormen van vermaak in het theater. Bij 'De Grote Drie' zie je ook goed de verschillende elementen terug. De gedichten van Hermans en de liedjes van Sonneveld waren (en zijn nog steeds) beroemd.
Maar het cabaret kreeg in Nederland ook een nadrukkelijk maatschappelijk element. Het bleek een hele prettige manier om grote thema's bespreekbaar te maken. Met name Wim Kan was hier bijzonder goed in. Niet zozeer omdat hij dingen bekritiseerde, maar omdat hij, in het zeer verzuilde Nederland, ook zijn eigen mensen streng onder de loep nam. De Oudejaarsconference werd een vaste traditie in Nederland en is nu zelfs populairder dan ooit.
Toch is lang niet al het cabaret in Nederland serieus. Cabaret is een veelzijdig genre en verandert gemakkelijk met de tijd mee. Dat komt bijvoorbeeld door de invloeden van televisie (Van Kooten en De Bie, Koefnoen, Van der Laan & Woe), maar ook buitenlandse trends. Zo heeft stand-upcomedy het cabaret weer terug in het café gebracht.
Nederland kent veel bekende cabaretiers, ieder met zijn eigen stijl. Bekende namen zijn onder mere: Hans Teeuwen, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Javier Guzman, Guido Weijers, Herman Finkers en Jochem Myjer.
Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Alphen aan den Rijn, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Delft, Rotterdam, Dordrecht, Gorinchem, Noordwijk, Naaldwijk, Maassluis, Leiden, Katwijk, Hendrik-Ido-Ambacht, Hellevoetsluis, Rijswijk, Scheveningen, Schiedam, Voorburg, Vlaardingen, Zoetermeer of Den Haag.
De stad Gouda is dan wel vooral bekend van haar kaas en kaasmarkten, de stad doet het ook goed op het gebied van theater. Zo staat de Goudse Schouwburg al jaren in top 5 van beste theaters van Nederland. In 2011 werd het zelfs uitgeroepen tot Theater van het Jaar. Verder zijn er diverse mogelijkheden voor beginnend theatertalent om zich te ontwikkelen.
Theaters:
De Goudse Schouwburg
De Goudse Schouwburg staat al jaren in de top 5 van de beste theaters van Nederland en won in 2011 zelfs de de VVTP Theater van het Jaar Prijs.
So What!
Deze stichting wordt gerund door vrijwilligers en wil jongeren een plek bieden om zich te vormen en te ontspannen. Het is drie dagen per week geopend met op de vrijdagavonden een optreden van een cabaretier, theatergroep of een band.
StudioGonz
De sociëteit StudioGonz biedt een podium voor beginnende bands. Ze organiseren creatieve avonden zoals jamsessies, thema-avonden, spellenmiddagen en optredens van (regionale) bands en singer-songwriters. Verder is het een plek waar je mensen kan leren kennen of een feestje kan houden met vrienden.