Last-minute voordeel HOLIDAY ON ICE
Bestel via Theater.nl en krijg het 2e kaartje voor de halve prijs.
Comedian Rayen Panday is in zijn vijfde show nog scherper en grappiger dan ooit. In Karma krijgt iedereen zijn verdiende loon van het universum - inclusief hijzelf.
Cabaret | 26 januari (Rotterdam) € 13,50
Hierboven zie je een selectie van alle bekende cabaretvoorstellingen van het land. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.
Cabaret is een bijzondere vorm van amusement die bij uitstek geschikt is voor het theater. Kort samengevat: cabaret is het theater van de lach. Het is een komische voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende disciplines. Sketches worden vaak afgewisseld met toneelspel, zang, dans, poëzie. Tegenwoordig wordt het ook veel gemixt met stand-upcomedy.
Cabaret is ontstaan als een vorm van kleinkunst en bestaat in die zin al heel erg lang. Tegenwoordig wordt het gespeeld in nachtclubs, radio en tv, maar vroeger kon je het in iedere kroeg of buurthuis wel vinden. Voor de 19e eeuw was er namelijk nog geen massamedia en als mensen een avondje vermaak wilden zien, konden ze kijken naar variété of een revue. Daar komt ook de naam cabaret vandaan: het was kleinkunst die in een cambret te zien was. Cambret is een oud-Frans woord voor een soort herberg die ook diende als kroeg en restaurant.
Cabaret of kleinkunst genoot in die tijd weinig aanzien. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het artistieke en literaire cabaret in zwang, dankzij de vele kunstenaars en artiesten die elkaar konden ontmoeten in de grote Europese steden. Dat gebeurde met name veel in Parijs en Berlijn.
Cabaret zoals je dat in Nederland kent, kwam in zwang na 1945. Vooral dankzij het succes van Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld werd cabaret een van de meest populaire vormen van vermaak in het theater. Bij 'De Grote Drie' zie je ook goed de verschillende elementen terug. De gedichten van Hermans en de liedjes van Sonneveld waren (en zijn nog steeds) beroemd.
Maar het cabaret kreeg in Nederland ook een nadrukkelijk maatschappelijk element. Het bleek een hele prettige manier om grote thema's bespreekbaar te maken. Met name Wim Kan was hier bijzonder goed in. Niet zozeer omdat hij dingen bekritiseerde, maar omdat hij, in het zeer verzuilde Nederland, ook zijn eigen mensen streng onder de loep nam. De Oudejaarsconference werd een vaste traditie in Nederland en is nu zelfs populairder dan ooit.
Toch is lang niet al het cabaret in Nederland serieus. Cabaret is een veelzijdig genre en verandert gemakkelijk met de tijd mee. Dat komt bijvoorbeeld door de invloeden van televisie (Van Kooten en De Bie, Koefnoen, Van der Laan & Woe), maar ook buitenlandse trends. Zo heeft stand-upcomedy het cabaret weer terug in het café gebracht.
Nederland kent veel bekende cabaretiers, ieder met zijn eigen stijl. Bekende namen zijn onder mere: Hans Teeuwen, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Javier Guzman, Guido Weijers, Herman Finkers en Jochem Myjer.
Op zoek naar een theater in een specifieke plaats of stad?
Bekijk ook theaters in: Almelo, Deventer, Rijssen, Ommen, Oldenzaal, Nijverdal, Kampen, Hengelo, Steenwijk of bekijk de theaters in Zwolle.
De stad Enschede ligt in Twente. Onder de gemeente Enschede vallen ook nog tal van dorpen zoals Lonneker, Boekelo, Usselo en Glanerbrug. De stad is deelnemer aan de EUREGIO.
Enschede ontstond in de vroege middeleeuwen als agrarische nederzetting. Gestaag heeft het zich ontwikkeld tot een grote stad. Omstreeks 1300 kreeg Enschede stadsrechten.
In de zestiger jaren van de 20e eeuw verdween hier de textielindustrie, ten koste van zo’n 30.000 arbeidsplaatsen. Grote fabriekscomplexen werden gerenoveerd om een nieuwe bestemming te krijgen. Andere gebouwen werden gesloopt. In 1964 opende hier de Technische Hogeschool Twente haar deuren. Ze draagt nu de naam 'Universiteit Twente'. Enschede was op 13 mei 2000 in het nieuws; de woonwijk Roombeek was getroffen door een grote vuurwerkramp. Een tragische gebeurtenis die het gehele land raakte door de heftige beelden.
Enschede heeft een rijke cultuur met veel bezienswaardigheden, monumenten, en beelden. Karakteristiek voor de muziekcultuur in Enschede is de Duits-Nederlandse relatie. Deze is ontstaan door de samenwerking in het grensgebied in een deel van de negentiende en twintigste eeuw. Zoals vele studentensteden heeft ook Enschede een levendig uitgaansleven. Met name op de Oude Markt en het gebied daarom heen is veel bedrijvigheid tot in de late uurtjes. Op muziekgebied heeft Enschede tal van strijkkwartetten, salon-orkesten en zelfs haar eigen operagezelschap.
De evenementen zijn hier talrijk zoals beachvolleybal, het international jazzfestival Enschede en niet te vergeten de Grolsch Summer Sounds. Ze trekken jaarlijks heel veel bezoekers. Enschede heeft zelfs haar eigen popfestival genaamd ‘Geuzenpop’. En in augustus 2016 vond er op voormalig vliegbasis Twente de eerste editie plaats van het hardcore festival genaamd AIRFORCE.
Theaters:
De Twentse schouwburg is samengevoegd met de Grote Kerk in Enschede. Dit vormde de basis bekend voor ‘Podium Twente’. Tegenwoordig heet het 'Wilminktheater/Muziekcentrum Enschede'.
WilminkTheater
Een prachtige theater dat een ruim aanbod heeft. Van klassiek tot folk en van toneel tot cabaret. Maar het Wilminktheater is ook te boeken voor een congres, een seminar of ander feestelijk evenement. Je evenement krijgt hierdoor een extra feestelijk tintje.
Vestzaktheater
Het Vestzaktheater in de binnenstad van Enschede is een van de kleinere theaters in Nederland. Ze biedt plaats aan zo'n 65 zitplaatsen. Maar toch weet het theater toneel, cabaret, muziek en kindervoorstellingen op het podium te brengen. Het Vestzaktheater staat ook bekend als 'verteltheater'.
Concordia
Concordia is een centrum voor beeldende kunst, theater, cinema en cultuuronderwijs in deze stad. Concordia ontleent haar naam aan het gelijknamige gebouw dat ligt aan de Oude Markt.