Cabaretshows in Delft in oktober

Geen voorstellingen gevonden.

Laatste nieuws

Met korting naar Simon & Garfunkel Revival Band

Met korting naar Simon & Garfunkel Revival Band

Op 12 november komt deze tributeband naar Het Concertgebouw in Amsterdam.

Pieter Derks doet oudejaarsconference 2024

Pieter Derks doet oudejaarsconference 2024

Lachend het jaar uit? Cabaretier Pieter Derks sluit het jaar met je af!

Pretty Woman stopt definitief

Pretty Woman stopt definitief

De musical is nog tot en met 26 mei te zien.

Igone de Jongh met Masterclass in het theater

Igone de Jongh met Masterclass in het theater

De prima ballerina coacht twee jonge pupillen live op het podium.

Hierboven zie je een selectie van alle bekende cabaretvoorstellingen van het land. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.

 

Wat is Cabaret?

Cabaret is een bijzondere vorm van amusement die bij uitstek geschikt is voor het theater. Kort samengevat: cabaret is het theater van de lach. Het is een komische voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende disciplines. Sketches worden vaak afgewisseld met toneelspel, zang, dans, poëzie. Tegenwoordig wordt het ook veel gemixt met stand-upcomedy.

Cabaret is ontstaan als een vorm van kleinkunst en bestaat in die zin al heel erg lang. Tegenwoordig wordt het gespeeld in nachtclubs, radio en tv, maar vroeger kon je het in iedere kroeg of buurthuis wel vinden. Voor de 19e eeuw was er namelijk nog geen massamedia en als mensen een avondje vermaak wilden zien, konden ze kijken naar variété of een revue. Daar komt ook de naam cabaret vandaan: het was kleinkunst die in een cambret te zien was. Cambret is een oud-Frans woord voor een soort herberg die ook diende als kroeg en restaurant.

Cabaret of kleinkunst genoot in die tijd weinig aanzien. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het artistieke en literaire cabaret in zwang, dankzij de vele kunstenaars en artiesten die elkaar konden ontmoeten in de grote Europese steden. Dat gebeurde met name veel in Parijs en Berlijn.

 

Het moderne cabaret 

Cabaret zoals je dat in Nederland kent, kwam in zwang na 1945. Vooral dankzij het succes van Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld werd cabaret een van de meest populaire vormen van vermaak in het theater. Bij 'De Grote Drie' zie je ook goed de verschillende elementen terug. De gedichten van Hermans en de liedjes van Sonneveld waren (en zijn nog steeds) beroemd.

Maar het cabaret kreeg in Nederland ook een nadrukkelijk maatschappelijk element. Het bleek een hele prettige manier om grote thema's bespreekbaar te maken. Met name Wim Kan was hier bijzonder goed in. Niet zozeer omdat hij dingen bekritiseerde, maar omdat hij, in het zeer verzuilde Nederland, ook zijn eigen mensen streng onder de loep nam. De Oudejaarsconference werd een vaste traditie in Nederland en is nu zelfs populairder dan ooit.

Toch is lang niet al het cabaret in Nederland serieus. Cabaret is een veelzijdig genre en verandert gemakkelijk met de tijd mee. Dat komt bijvoorbeeld door de invloeden van televisie (Van Kooten en De Bie, Koefnoen, Van der Laan & Woe), maar ook buitenlandse trends. Zo heeft stand-upcomedy het cabaret weer terug in het café gebracht. 


Bekende cabaretiers

Nederland kent veel bekende cabaretiers, ieder met zijn eigen stijl. Bekende namen zijn onder mere: Hans Teeuwen, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Javier Guzman, Guido Weijers, Herman Finkers en Jochem Myjer.


Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Alphen aan den Rijn, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Den Haag, Dordrecht, Gorinchem, Noordwijk, Naaldwijk, Maassluis, Leiden, Katwijk, Hendrik-Ido-Ambacht, Hellevoetsluis, Gouda, Rijswijk, Scheveningen, Schiedam, Voorburg, Vlaardingen, Zoetermeer of Rotterdam.

Delft ligt in de provincie Zuid-Holland en is gelegen tussen Den Haag en Rotterdam. De stad heeft een prachtige historische binnenstad en is onder andere bekend door het feit dat Willem van Oranje er woonde in de 15e eeuw. Hij werd er ook vermoord.

Bijnaam van de stad is Prinsenstad. De stad zet zich vandaag de dag op de kaart door de Technische Universiteit Delft en het onderzoeksinstituut TNO.

Delft kreeg in 1246 stadsrechten van Graaf Willem II. De stad groeide door de handel, maar ook door de drukkunst. Beroemde Nederlandse schilders uit Delft zijn Jan Steen en Johannes Vermeer. Helaas werd Delft overschaduwd door de nabij gelegen steden Den Haag en Rotterdam, met zware economische gevolgen voor de stad. In de jaren zestig werd Delft uitgebreid en kwam er een tramlijn. Het jaar 2008 was een tragisch jaar door de brand bij de Technische Universiteit, dat de faculteit bouwkunde verwoestte.

Delft heeft een historische binnenstad met grachten en historische gebouwen, zoals de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk. In de Nieuwe Kerk is het praalgraf van Willem van Oranje en de koninklijke grafkelder te vinden. De Oranjes worden daar traditioneel bijgezet. De stad heeft verder tal van monumentale gebouwen die een bezoek waard zijn. Zoals het stadhuis, de Waag en het Kruithuis. De Oostpoort is de stadspoort die stamt uit 1400. Je kunt ook een bezoekje brengen aan de aardewerkfabrieken of aardewerkateliers. Als souvenir neem je iets mee, het beroemde Delfts blauw aardewerk. Een bezoekje aan een museum doet het ook altijd goed. Zoals het Tabaks Historisch Museum of het Vermeer Centrum Delft.

Het uitgaanscentrum concentreert zich rond de Beestenmarkt. Er is volop horeca waar je gezellig kunt eten en drinken. Met haar historische binnenstad en de status 'studentenstad' trekt Delft legio bezoekers. Delft heeft een filmhuis en daarnaast een grote Pathé bioscoop.

Delft heeft ook de nodige tradities wat betreft evenementen. Om er enkele te noemen: het Delft Fringe Festival en Taptoe Delft. Ook een bezoek aan het theater is aan te raden. Delft heeft een ruime keuze met verschillende theaters waaronder Theater De Veste en het Rietveld Theater.


Theaters

Theater de Veste
Dit theater heeft een veelzijdige programmering, van cabaret, dans, musical tot opera en concerten. Ook evenementen zoals de museumnacht en TEDxYouth staan op de lijst.

Rietveld Theater
Een theater dat zich profileert als het eerste doe-het-zelf-Theater van Nederland.

Flora Theater
Dit theater was oorspronkelijk bedoeld als muziektheater. In 1925 werd het verbouwd tot bioscoop. In de jaren 80 werd het weer in gebruik genomen als theater.

Microtheater
Hier speelt de amateurvereniging ‘de Flits’ regelmatig.

Falie Begijnhof Theater
Het theater is te huur voor toneelverenigingen. Maar is vooral de thuisbasis voor het Delfts Toneel Gezelschap, het DTG.