Cabaretshows in Breda in december

Een overzicht van cabaretvoorstellingen, comedynights en oudejaarsconferences in de Nederlandse theaters. Foto: Jaap Reedijk

Arjen Lubach - Comedy Tour
donderdag 12 dec 2024
Aanvang: 20:00 uur
Breda
donderdag, 12 dec
2024, 20:00 uur

Arjen Lubach - Comedy Tour

Arjen Lubach

De presentator van De Avondshow staat nu solo in het theater.

Cabaret - €19
Arjen Lubach - Comedy Tour
vrijdag 13 dec 2024
Aanvang: 20:00 uur
Breda
vrijdag, 13 dec
2024, 20:00 uur

Arjen Lubach - Comedy Tour

Arjen Lubach

De presentator van De Avondshow staat nu solo in het theater.

Cabaret - €19

Laatste nieuws

Musical Awards 2024: Jesus Christ Superstar wint zes awards

Musical Awards 2024: Jesus Christ Superstar wint zes awards

De tweede grote winnaar is de kleinere musicalproductie MELK, met vijf awards.

Daniël Arends in 2024/2025 te zien met nieuwe show

Daniël Arends in 2024/2025 te zien met nieuwe show

Vanaf dit najaar is de comedian te zien met 'Had ik maar nooit zo aardig gedaan'.

Vervolg op musical Blind Date volgend jaar in het theater

Vervolg op musical Blind Date volgend jaar in het theater

Freek Bartels en Brigitte Heitzer stappen maart 2025 in het huwelijksbootje!

Danique Dusée speelt de jonge Elisabeth

Danique Dusée speelt de jonge Elisabeth

Ook Milan van Waardenburg heeft een hoofdrol in de musical.

Hierboven zie je een selectie van alle bekende cabaretvoorstellingen van het land. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.

 

Wat is Cabaret?

Cabaret is een bijzondere vorm van amusement die bij uitstek geschikt is voor het theater. Kort samengevat: cabaret is het theater van de lach. Het is een komische voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende disciplines. Sketches worden vaak afgewisseld met toneelspel, zang, dans, poëzie. Tegenwoordig wordt het ook veel gemixt met stand-upcomedy.

Cabaret is ontstaan als een vorm van kleinkunst en bestaat in die zin al heel erg lang. Tegenwoordig wordt het gespeeld in nachtclubs, radio en tv, maar vroeger kon je het in iedere kroeg of buurthuis wel vinden. Voor de 19e eeuw was er namelijk nog geen massamedia en als mensen een avondje vermaak wilden zien, konden ze kijken naar variété of een revue. Daar komt ook de naam cabaret vandaan: het was kleinkunst die in een cambret te zien was. Cambret is een oud-Frans woord voor een soort herberg die ook diende als kroeg en restaurant.

Cabaret of kleinkunst genoot in die tijd weinig aanzien. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het artistieke en literaire cabaret in zwang, dankzij de vele kunstenaars en artiesten die elkaar konden ontmoeten in de grote Europese steden. Dat gebeurde met name veel in Parijs en Berlijn.

 

Het moderne cabaret 

Cabaret zoals je dat in Nederland kent, kwam in zwang na 1945. Vooral dankzij het succes van Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld werd cabaret een van de meest populaire vormen van vermaak in het theater. Bij 'De Grote Drie' zie je ook goed de verschillende elementen terug. De gedichten van Hermans en de liedjes van Sonneveld waren (en zijn nog steeds) beroemd.

Maar het cabaret kreeg in Nederland ook een nadrukkelijk maatschappelijk element. Het bleek een hele prettige manier om grote thema's bespreekbaar te maken. Met name Wim Kan was hier bijzonder goed in. Niet zozeer omdat hij dingen bekritiseerde, maar omdat hij, in het zeer verzuilde Nederland, ook zijn eigen mensen streng onder de loep nam. De Oudejaarsconference werd een vaste traditie in Nederland en is nu zelfs populairder dan ooit.

Toch is lang niet al het cabaret in Nederland serieus. Cabaret is een veelzijdig genre en verandert gemakkelijk met de tijd mee. Dat komt bijvoorbeeld door de invloeden van televisie (Van Kooten en De Bie, Koefnoen, Van der Laan & Woe), maar ook buitenlandse trends. Zo heeft stand-upcomedy het cabaret weer terug in het café gebracht. 


Bekende cabaretiers

Nederland kent veel bekende cabaretiers, ieder met zijn eigen stijl. Bekende namen zijn onder mere: Hans Teeuwen, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Javier Guzman, Guido Weijers, Herman Finkers en Jochem Myjer.


Op zoek naar een theater in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Bergen op Zoom, Cuijk, Eindhoven, Etten-Leur, Oss, Oosterhout, Helmond, Roosendaal, Tilburg, Uden, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven, Vught, Waalwijk of Den Bosch.

Breda ligt in de provincie Noord-Brabant. In grootte is het de negende gemeente van Nederland. Op een oorkonde, welke in 1125 geschonken werd aan de abdij van Affigem, wordt de naam Breda genoemd. De privileges geschonken door Hendrik IV van Schoten worden door veel mensen gezien als het verkrijgen van de stadsrechten.

In de 15e eeuw werd Breda door de Spanjaarden veroverd. Een lange Spaanse bezetting volgde. In de eeuwen die volgden, zijn er meer bezettingen geweest, waaronder van de Kozakken en de Fransen. In de Tweede Wereldoorlog werd Breda door nazi-Duitsland bezet. Een bekende gebeurtenis uit die periode is de ‘De Vlucht’, waarbij een groot deel van de inwoners van Breda op 12 mei 1940 de stad uit vluchtte vanwege naderende gevechten.

Breda heeft een historische band met de Oranjes. De band met het Huis Nassau voert terug tot 1795. Oranjestad is dan ook een van de bijnamen van Breda. Ze heeft een historische binnenstad dat zeer de moeite waard is, zoals Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Spanjaardsgat, het Oude Stadhuis en de Prinsenkade. Daarnaast kent Breda een groene omgeving met veel bos. Een plek die ook in heel Nederland bekend is, is de koepelgevangenis van Breda. Deze werd gebouwd in de 18e eeuw. Het complex sloot als penitentiaire inrichting in 2016 definitief de deuren.

Andere bezienswaardigheden in Breda zijn tal van musea, waaronder het Breda’s Museum en Museum Oorlog en Vrede. Breda houdt jaarlijks ook een kunstevenement. Elk jaar nemen zo’n veertig kunstenaars hier aan deel. Daarnaast is er de Cultuurnacht Breda en een foto-expositie. Voor de filmliefhebbers zijn er diverse bioscopen en het jaarlijkse International Film Festival en het BUT Film Festival.

Theaters

Chassé Theater
Een groot theater gelegen in de binnenstad van Breda. Het is vernoemd naar een legerofficier NAAM. Het theater kent een veelzijdige programmering. Met cabaret, dans, muziek en musical is het aantrekkelijk voor een breed publiek. Ook is in dit complex een cinema gehuisvest die veelal arthouse-films op het programma plaatst.

Nieuwe Veste
Centrum voor beeldende kunsten en theater.

Mezz
Het poppodium van Breda, dat ruimte biedt aan circa 800 bezoekers.