Laat je inspireren door de nieuwe biografie van Antje Monteiro
Antje Monteiro vertelt haar ervaringen en levenslessen in haar boek …EN DOOR.
Ben je op zoek naar een oudejaarsconference of comedy night? Hier vind je alle aankomende voorstellingen van cabaretiers en comedians.
Lucky Fonz III
In Buiten de lijnen stelt Lucky Fonz III grote levensvragen, maar verbaast zich ook over onbenullige dingen.
Cabaret - nog niet bekendRené van Meurs
In zijn nieuwe cabaretvoorstelling Hunkert vertelt René van Meurs je alles over de liefde.
Cabaret - nog niet bekendPieter Verelst
Pieter Verelst geeft een show vol positivisme, doldwaze sketches en ontroerende bespiegelingen.
Cabaret - nog niet bekendNienke Plas
Vlogster en presentatrice Nienke Plas maakt haar theaterdebuut met Van de hak op de tak.
Cabaret - nog niet bekendAlex Agnew
Van theaters tot complete sportarena´s: de Belgische cabaretier Alex Agnew vult ze met gemak.
Cabaret - €31Fuad Hassen
Zijn kleine zaken echt klein? Wat als iets kleins anders was gelopen? Was de wereld dan anders geweest?
Cabaret - nog niet bekendFuad Hassen
Zijn kleine zaken echt klein? Wat als iets kleins anders was gelopen? Was de wereld dan anders geweest?
Cabaret - nog niet bekendAntje Monteiro vertelt haar ervaringen en levenslessen in haar boek …EN DOOR.
Nu we collectief na 21:00uur binnen zijn, zorgt het orkest voor klassiek vermaak.
Theaternieuws gemist? Hier is het nieuwsoverzicht van de afgelopen dagen.
De musical over het leven van Hugo de Groot is nu begin juni te zien in Gorinchem.
Bekijk de mooiste voorstellingen vanuit je luie stoel!
Pia Douwes vertelt over haar carrière, leven en burn-out en kijkt vooruit.
Met Vajèn van den Bosch, Julia Berendse, Naidjim Severina en anderen.
We weten eindelijk wie de hoofdrollen gaan vertolken in de musical Zodiac!
Hierboven zie je een selectie van alle bekende cabaretvoorstellingen van het land. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.
Cabaret is een bijzondere vorm van amusement die bij uitstek geschikt is voor het theater. Kort samengevat: cabaret is het theater van de lach. Het is een komische voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende disciplines. Sketches worden vaak afgewisseld met toneelspel, zang, dans, poëzie. Tegenwoordig wordt het ook veel gemixt met stand-up comedy.
Cabaret is ontstaan als een vorm van kleinkunst en bestaat in die zin al heel erg lang. Tegenwoordig wordt het gespeeld in nachtclubs, radio en tv, maar vroeger kon je het in iedere kroeg of buurthuis wel vinden. Voor de 19e eeuw was er namelijk nog geen massamedia en als mensen een avondje vermaak wilden zien, konden ze kijken naar variété of een revue. Daar komt ook de naam cabaret vandaan: het was kleinkunst die in een cambret te zien was. Cambret is een Oudfrans woord voor een soort herberg die ook diende als kroeg en restaurant.
Daardoor had cabaret of kleinkunst ook weinig aanzien. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het artistieke en literaire cabaret in zwang, dankzij de vele kunstenaars en artiesten die elkaar konden ontmoeten in de grote Europese steden. Dat gebeurde met name veel in Parijs en Berlijn.
Cabaret zoals je dat in Nederland kent, kwam in zwang na 1945. Vooral dankzij het succes van Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld werd cabaret een van de meest populaire vormen van vermaak in het theater. Bij 'De Grote Drie' zie je ook goed de verschillende elementen terug. De gedichten van Hermans en de liedjes van Sonneveld waren (en zijn nog steeds) beroemd.
Maar het cabaret kreeg in Nederland ook een nadrukkelijk maatschappelijk element. Het bleek een hele prettige manier om maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Met name Wim Kan was hier bijzonder goed in. Niet zozeer omdat hij dingen bekritiseerde, maar omdat hij, in het zeer verzuilde Nederland, ook zijn eigen mensen streng onder de loep nam. De Oudejaarsconference werd een vaste traditie in Nederland en is nu zelfs populairder dan ooit.
Toch is lang niet al het cabaret in Nederland serieus. Cabaret is een veelzijdig genre en verandert gemakkelijk met de tijd mee. Dat komt bijvoorbeeld door de invloeden van televisie (Van Koot en Bie, Koefnoen, Van der Laan & Woe). Maar ook zie je veel invloeden uit het buitenland. Zo heeft stand-up comedy het cabaret weer terug in het café gebracht.
Nederland kent veel bekende cabaratiers, ieder met zijn eigen stijl. Bekende namen zijn: Hans Teeuwen, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Javier Guzman, Guido Weijers, Herman Finkers en Jochem Myjer.
Op zoek naar een theater in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Bergen op Zoom, Cuijk, Eindhoven, Etten-Leur, Oss, Oosterhout, Helmond, Roosendaal, Tilburg, Uden, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven, Vught, Waalwijk of Den Bosch.
Breda ligt in de provincie Noord-Brabant. In grootte is het de negende gemeente van Nederland. Op een oorkonde, welke in 1125 geschonken werd aan de abdij van Affigem, wordt de naam Breda genoemd. De privileges geschonken door Hendrik IV van Schoten worden door veel mensen gezien als het verkrijgen van de stadsrechten.
In de 15e eeuw werd Breda door de Spanjaarden veroverd. Een lange Spaanse bezetting volgde. In de eeuwen die volgden, zijn er meer bezettingen geweest, waaronder van de Kozakken en de Fransen. In de Tweede Wereldoorlog werd Breda door nazi-Duitsland bezet. Een bekende gebeurtenis uit die periode is de ‘De Vlucht’, waarbij een groot deel van de inwoners van Breda op 12 mei 1940 de stad uit vluchtte vanwege naderende gevechten.
Breda heeft een historische band met de Oranjes. De band met het Huis Nassau voert terug tot 1795. Oranjestad is dan ook een van de bijnamen van Breda. Ze heeft een historische binnenstad dat zeer de moeite waard is, zoals Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Spanjaardsgat, het Oude Stadhuis en de Prinsenkade. Daarnaast kent Breda een groene omgeving met veel bos. Een plek die ook in heel Nederland bekend is, is de koepelgevangenis van Breda. Deze werd gebouwd in de 18e eeuw. Het complex sloot als penitentiaire inrichting in 2016 definitief de deuren.
Andere bezienswaardigheden in Breda zijn tal van musea, waaronder het Breda’s Museum en Museum Oorlog en Vrede. Breda houdt jaarlijks ook een kunstevenement. Elk jaar nemen zo’n veertig kunstenaars hier aan deel. Daarnaast is er de Cultuurnacht Breda en een foto-expositie. Voor de filmliefhebbers zijn er diverse bioscopen en het jaarlijkse International Film Festival en het BUT Film Festival.
Theaters
Chassé Theater
Een groot theater gelegen in de binnenstad van Breda. Het is vernoemd naar een legerofficier NAAM. Het theater kent een veelzijdige programmering. Met cabaret, dans, muziek en musical is het aantrekkelijk voor een breed publiek. Ook is in dit complex een cinema gehuisvest die veelal arthouse-films op het programma plaatst.
Nieuwe Veste
Centrum voor beeldende kunsten en theater.
Mezz
Het poppodium van Breda, dat ruimte biedt aan circa 800 bezoekers.
Wij gebruiken cookies om content te personaliseren, om social media functies aan te bieden en website verkeer te analyseren. We delen ook informatie over jouw gebruik op deze website met onze social media en analytische partners. Zij kunnen deze informatie gebruiken en eventueel combineren met andere informatie die je gedeeld met ze hebt. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met deze cookies.