The Music of Simon & Garfunkel
Eerbetoon aan Simon & Garfunkel in het concertgebouw te Amsterdam.
Alex Ploeg gaat terug naar de basis: een gitaar, microfoon en natuurlijk zijn keiharde, ontwapenende humor!
Cabaret | 6 dec (Heerenveen) € 22,50Verrassingen gegarandeerd, experimenten getolereerd, wie een bezoek brengt aan het AKF krijgt zonder twijfel een avontuurlijke theateravond gepresenteerd!
Cabaret, Kleinkunst | 6 december (Enschede) € 17,-
Hierboven zie je een selectie van alle bekende cabaretvoorstellingen van het land. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.
Cabaret is een bijzondere vorm van amusement die bij uitstek geschikt is voor het theater. Kort samengevat: cabaret is het theater van de lach. Het is een komische voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende disciplines. Sketches worden vaak afgewisseld met toneelspel, zang, dans, poëzie. Tegenwoordig wordt het ook veel gemixt met stand-upcomedy.
Cabaret is ontstaan als een vorm van kleinkunst en bestaat in die zin al heel erg lang. Tegenwoordig wordt het gespeeld in nachtclubs, radio en tv, maar vroeger kon je het in iedere kroeg of buurthuis wel vinden. Voor de 19e eeuw was er namelijk nog geen massamedia en als mensen een avondje vermaak wilden zien, konden ze kijken naar variété of een revue. Daar komt ook de naam cabaret vandaan: het was kleinkunst die in een cambret te zien was. Cambret is een oud-Frans woord voor een soort herberg die ook diende als kroeg en restaurant.
Cabaret of kleinkunst genoot in die tijd weinig aanzien. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het artistieke en literaire cabaret in zwang, dankzij de vele kunstenaars en artiesten die elkaar konden ontmoeten in de grote Europese steden. Dat gebeurde met name veel in Parijs en Berlijn.
Cabaret zoals je dat in Nederland kent, kwam in zwang na 1945. Vooral dankzij het succes van Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld werd cabaret een van de meest populaire vormen van vermaak in het theater. Bij 'De Grote Drie' zie je ook goed de verschillende elementen terug. De gedichten van Hermans en de liedjes van Sonneveld waren (en zijn nog steeds) beroemd.
Maar het cabaret kreeg in Nederland ook een nadrukkelijk maatschappelijk element. Het bleek een hele prettige manier om grote thema's bespreekbaar te maken. Met name Wim Kan was hier bijzonder goed in. Niet zozeer omdat hij dingen bekritiseerde, maar omdat hij, in het zeer verzuilde Nederland, ook zijn eigen mensen streng onder de loep nam. De Oudejaarsconference werd een vaste traditie in Nederland en is nu zelfs populairder dan ooit.
Toch is lang niet al het cabaret in Nederland serieus. Cabaret is een veelzijdig genre en verandert gemakkelijk met de tijd mee. Dat komt bijvoorbeeld door de invloeden van televisie (Van Kooten en De Bie, Koefnoen, Van der Laan & Woe), maar ook buitenlandse trends. Zo heeft stand-upcomedy het cabaret weer terug in het café gebracht.
Nederland kent veel bekende cabaretiers, ieder met zijn eigen stijl. Bekende namen zijn onder mere: Hans Teeuwen, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Javier Guzman, Guido Weijers, Herman Finkers en Jochem Myjer.
Op zoek naar een theater in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Barneveld, Culemborg, Dieren, Doetinchem, Ede, Ermelo, Apeldoorn, Lochem, Harderwijk, Tiel, Wageningen, Wijchen, Winterswijk, Zaltbommel, Zutphen of Nijmegen.
Arnhem is de hoofdstad van Gelderland. De stad bruist en heeft veel te bieden voor jong en oud. Zo kun je in de binnenstad uren winkelen, waarna je met een drankje en hapje lekker kan nagenieten op een van de vele gezellige terrasjes. Ook kun je je er vermaken bij de Koninklijke Burgers’ Zoo of het Nederlands Openluchtmuseum, attracties die jaarlijks miljoenen bezoekers trekken.
Maar ook op het gebied van theater heeft Arnhem veel te bieden. Zo bieden het stadstheater Arnhem, Musis en het Posttheater een gevarieerd programma. En natuurlijk is er het GelreDome, voor vele evementen en optredens van grote artiesten. Ook is de stad met de ArtEZ hogeschool voor de kunsten een goede plek voor jonge kunstzinnige talenten en is het de thuisbasis van Introdans en Het Gelders Orkest.
Arnhem heeft een rijke geschiedenis. Daarvan getuigen de monumentale gebouwen en de architectuur. Zoals de prachtige Grote of De Eusebiuskerk dat al 500 jaar het stadsbeeld bepaalt. De kerk dat in laat gotische stijl is gebouwd, vertelt de geschiedenis van de Gelderse stad vanaf de Middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw daarna. Tevens staat de stad bekend om de ‘Slag om Arnhem’, een onderdeel van de wereldberoemde operatie Market Garden, die het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde.
Theaters
Musis
In de concertzaal Musis hebben al vele grote artiesten uit binnen- en buitenland opgetreden. Klassieke muziek, jazz, singer-songwriters en kamermuziek, er is voor ieders wat wils. De concertzaal bevat een historische deel dat stamt uit 1847 en een modern deel dat opent in het voorjaar van 2017.
Stadstheater Arnhem
Stadstheater Arnhem is het podium van en voor de stad. Er wordt al meer dan honderd jaar theater gemaakt. Toneelgroep Oostpool en Introdans houden er vaak hun premières.
Posttheater
Het Posttheater is hèt cabaretpodium van het oosten. De naam van het Posttheater is afgeleid van de oorspronkelijke bestemming van het gebouw, een postkantoor. Het theater begon aanvankelijk als een repetitieplek voor jeugdtheaterplatform Gelderland. Totdat halverwege de jaren negentig cabaretier Mark van de Veerdonk er zijn try-out wilde houden. Daarna ontwikkelde het theater tot het cabaretpodium dat het nu is.
Luxor Live
Luxor Live begon in 1913 onder de naam ‘Luxor-Théâtre’ als een ‘een eerste klasse Cinema Théâtre’ met ruimte voor cinema, variété, theater, dans en muziek. Het was een plek vooral voor de rijken van die tijd en tevens de duurste bioscoop in Arnhem. Vanaf de jaren zeventig raakte het gebouw in verval en vanaf november 1985 fungeerde het als cultureel jongeren- en uitgaanscentrum waar popconcerten werden gehouden. Uiteindelijk komt het pand eind 1999 leeg te staan. In 2007 wilde de gemeente Arnhem er een breed poppodium van maken. Hierdoor heeft Luxor Live een breed en gevarieerd aanbod. Het biedt niet alleen ruimte voor popmuziek, maar ook voor popcultuur in het algemeen.
GelreDome
Het GelreDome is veel meer dan een stadion, het is concertpodium, muziektheater, sporttoneel en bühne voor bedrijfsfeesten. Grote artiesten uit binnen- en buitenland geven er concerten. En dankzij het lichtdichte dak kan er ondanks de grote omvang van het stadion, toch een intieme sfeer gecreëerd worden. Elke evenement komt dus tot zijn recht bij het GelreDome.