Cabaretshows in Amersfoort in december

Geen voorstellingen gevonden.

Laatste nieuws

Pieter Derks doet oudejaarsconference 2024

Pieter Derks doet oudejaarsconference 2024

Lachend het jaar uit? Cabaretier Pieter Derks sluit het jaar met je af!

Pretty Woman stopt definitief

Pretty Woman stopt definitief

De musical is nog tot en met 26 mei te zien.

Igone de Jongh met Masterclass in het theater

Igone de Jongh met Masterclass in het theater

De prima ballerina coacht twee jonge pupillen live op het podium.

Theater.nl bezocht: Saman Amini’s Integratieplan

Theater.nl bezocht: Saman Amini’s Integratieplan

Wij zagen een scherpe, ontroerende en tot nadenken stemmende voorstelling

Hierboven zie je een selectie van alle bekende cabaretvoorstellingen van het land. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.

 

Wat is Cabaret?

Cabaret is een bijzondere vorm van amusement die bij uitstek geschikt is voor het theater. Kort samengevat: cabaret is het theater van de lach. Het is een komische voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende disciplines. Sketches worden vaak afgewisseld met toneelspel, zang, dans, poëzie. Tegenwoordig wordt het ook veel gemixt met stand-upcomedy.

Cabaret is ontstaan als een vorm van kleinkunst en bestaat in die zin al heel erg lang. Tegenwoordig wordt het gespeeld in nachtclubs, radio en tv, maar vroeger kon je het in iedere kroeg of buurthuis wel vinden. Voor de 19e eeuw was er namelijk nog geen massamedia en als mensen een avondje vermaak wilden zien, konden ze kijken naar variété of een revue. Daar komt ook de naam cabaret vandaan: het was kleinkunst die in een cambret te zien was. Cambret is een oud-Frans woord voor een soort herberg die ook diende als kroeg en restaurant.

Cabaret of kleinkunst genoot in die tijd weinig aanzien. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het artistieke en literaire cabaret in zwang, dankzij de vele kunstenaars en artiesten die elkaar konden ontmoeten in de grote Europese steden. Dat gebeurde met name veel in Parijs en Berlijn.

 

Het moderne cabaret 

Cabaret zoals je dat in Nederland kent, kwam in zwang na 1945. Vooral dankzij het succes van Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld werd cabaret een van de meest populaire vormen van vermaak in het theater. Bij 'De Grote Drie' zie je ook goed de verschillende elementen terug. De gedichten van Hermans en de liedjes van Sonneveld waren (en zijn nog steeds) beroemd.

Maar het cabaret kreeg in Nederland ook een nadrukkelijk maatschappelijk element. Het bleek een hele prettige manier om grote thema's bespreekbaar te maken. Met name Wim Kan was hier bijzonder goed in. Niet zozeer omdat hij dingen bekritiseerde, maar omdat hij, in het zeer verzuilde Nederland, ook zijn eigen mensen streng onder de loep nam. De Oudejaarsconference werd een vaste traditie in Nederland en is nu zelfs populairder dan ooit.

Toch is lang niet al het cabaret in Nederland serieus. Cabaret is een veelzijdig genre en verandert gemakkelijk met de tijd mee. Dat komt bijvoorbeeld door de invloeden van televisie (Van Kooten en De Bie, Koefnoen, Van der Laan & Woe), maar ook buitenlandse trends. Zo heeft stand-upcomedy het cabaret weer terug in het café gebracht. 


Bekende cabaretiers

Nederland kent veel bekende cabaretiers, ieder met zijn eigen stijl. Bekende namen zijn onder mere: Hans Teeuwen, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Javier Guzman, Guido Weijers, Herman Finkers en Jochem Myjer.


Op zoek naar een theater in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Nieuwegein, Baarn, Soest, Veenendaal, Woerden, Zeist of Utrecht.

De stad Amersfoort ligt in de provincie Utrecht. Wat betreft inwonersaantal is het de tweede stad in groote van deze provincie.

Amersfoort vervult een sterke regiofunctie. Het is van oorsprong een garnizoensstad. Kenmerkend is het middeleeuwse karakter met grachten. De plaats lag van oorsprong al aan een rivier', te weten de Eem of Amer. Doorwaadbare plaats werd ook wel voorde genoemd en zo ontstaat de naam Amersfoort. Bij opgravingen in en rondom de stad vond men sporen van bewoning uit de brons- en ijzertijd.

In 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten en wel van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden. Helaas werd in de 13e eeuw door een grote stadsbrand veel vernietigd. De stad moest weer opgebouwd worden. Echter ook daarna had Amersfoort veel te verduren door een belegering van het Spaanse Leger.

Amersfoort was niet zo groot toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het centrum bleef wellicht juist daardoor gespaard en ook wisten de Joden hier te overleven. Door onder te duiken, maar ook door heel veel hulp van de protestantse bewoners van de stad. Vanuit Kamp Amersfoort werden ook heel veel mensen gedeporteerd naar Auschwitz of Sobibor.

Het heeft lang geduurd voordat Amersfoort kon groeien als stad. Maar met het predicaat Groeistad kreeg het een flinke impuls. Bedrijven vestigden zich in de stad en er volgde de aanleg van vele spoorbanen. Amersfoort is zeker een van de groenste steden in Nederland. De stad voert dan ook een actief beleid om de natuur te behouden. Het is heerlijk om de natuur in te gaan en de dag door te brengen in bijvoorbeeld Stadspark Schotshorst.

Amersfoort heeft veel rijksmonumenten. Zoals de Sint-Joriskerk, de Sint-Franciscus Xaveriuskerk en de stadsmuur. Een onderdeel van de oude stadsmuur is de Plompetoren. Hier werden vroeger de gevangenen gehuisvest. Ook zijn er diverse stadspoorten bewaard gebleven. Wat zeker een bezoek waard is, is de Bierbrouwerij de Drie Ringen. Ze maken hier nog ambachtelijk bier. Je kunt op eigen houtje door de stad wandelen of je laat je leiden door een gids op een van de vele stadswandelingen die hier georganiseerd worden.

Bijnamen voor Amersfoort zijn 'Keistad' en 'Keientrekkers'. De Kei waaraan een folklorisch verhaal is verbonden heeft een prominente plek gekregen aan de Stadsring bij de Arnhemsestraat.

Amersfoort heeft een groot uitgaanscentrum. Waar een theater, twee bioscopen en een poppodium gehuisvest zijn. Rond de pleinen de Hof en Lieve Vrouwekerkhof zijn tal van cafés gevestigd, maar ook worden in de stad jaarlijks diverse festivals gehouden.

Theaters

De Flint
Een groot zalencomplex dat is gelegen in het centrum van de stad. De programmering heeft ieder jaar veel toneel, cabaret en musicals. Ook wordt er rekening gehouden met jeugdige bezoekers.