Top 2000 Live Symphonic, liveshow
De zogenaamde 'lijst der lijsten' bestaat uit de 2000 beste liedjes ooit gemaakt....
Laat je verrassen tijdens een avond vol improvisatietheater van de bovenste plank. U roept, zij spelen! Maar er kan natuurlijk uiteindelijk maar één improtopper zijn. Wie gaat er met de bokaal vandoor?
Cabaret | 25 januari (Bleiswijk) | € 16,50
Hierboven zie je een selectie van alle bekende cabaretvoorstellingen van het land. Gebruik de filters om te kijken of er een voorstelling bij jou in de buurt plaatsvindt. Ook kun je op datum filteren, mocht je vooruit willen plannen.
Cabaret is een bijzondere vorm van amusement die bij uitstek geschikt is voor het theater. Kort samengevat: cabaret is het theater van de lach. Het is een komische voorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende disciplines. Sketches worden vaak afgewisseld met toneelspel, zang, dans, poëzie. Tegenwoordig wordt het ook veel gemixt met stand-upcomedy.
Cabaret is ontstaan als een vorm van kleinkunst en bestaat in die zin al heel erg lang. Tegenwoordig wordt het gespeeld in nachtclubs, radio en tv, maar vroeger kon je het in iedere kroeg of buurthuis wel vinden. Voor de 19e eeuw was er namelijk nog geen massamedia en als mensen een avondje vermaak wilden zien, konden ze kijken naar variété of een revue. Daar komt ook de naam cabaret vandaan: het was kleinkunst die in een cambret te zien was. Cambret is een oud-Frans woord voor een soort herberg die ook diende als kroeg en restaurant.
Cabaret of kleinkunst genoot in die tijd weinig aanzien. Pas aan het einde van de negentiende eeuw kwam het artistieke en literaire cabaret in zwang, dankzij de vele kunstenaars en artiesten die elkaar konden ontmoeten in de grote Europese steden. Dat gebeurde met name veel in Parijs en Berlijn.
Cabaret zoals je dat in Nederland kent, kwam in zwang na 1945. Vooral dankzij het succes van Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld werd cabaret een van de meest populaire vormen van vermaak in het theater. Bij 'De Grote Drie' zie je ook goed de verschillende elementen terug. De gedichten van Hermans en de liedjes van Sonneveld waren (en zijn nog steeds) beroemd.
Maar het cabaret kreeg in Nederland ook een nadrukkelijk maatschappelijk element. Het bleek een hele prettige manier om grote thema's bespreekbaar te maken. Met name Wim Kan was hier bijzonder goed in. Niet zozeer omdat hij dingen bekritiseerde, maar omdat hij, in het zeer verzuilde Nederland, ook zijn eigen mensen streng onder de loep nam. De Oudejaarsconference werd een vaste traditie in Nederland en is nu zelfs populairder dan ooit.
Toch is lang niet al het cabaret in Nederland serieus. Cabaret is een veelzijdig genre en verandert gemakkelijk met de tijd mee. Dat komt bijvoorbeeld door de invloeden van televisie (Van Kooten en De Bie, Koefnoen, Van der Laan & Woe), maar ook buitenlandse trends. Zo heeft stand-upcomedy het cabaret weer terug in het café gebracht.
Nederland kent veel bekende cabaretiers, ieder met zijn eigen stijl. Bekende namen zijn onder mere: Hans Teeuwen, Najib Amhali, Ronald Goedemondt, Javier Guzman, Guido Weijers, Herman Finkers en Jochem Myjer.
Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Dronten, Lelystad of Emmeloord.
Almere is een stad in de provincie Flevoland. Een groeiende gemeente die in oktober 2016 haar 200.000ste inwoner welkom heette. Qua inwonersaantal is Almere de achtste stad van het land. Almere grenst aan landzijde de gemeenten Lelystad en Zeewolde. Aan de waterkant ligt het Gooimeer, IJmeer en Markermeer. De stad ligt ongeveer 2 tot 5 meter onder zeeniveau.
De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders gebruikte aanvankelijk de werknaam 'Zuidweststad' tot in 1970 gekozen werd voor de naam Almere. De stad is vernoemd naar het water Almere. In de middeleeuwen was het een meer of binnenzee waar nu het IJsselmeer ligt.
De IJsselmeerpolder waren oorspronkelijk bestemd voor de landbouw. Echter na de Tweede Wereldoorlog groeide Amsterdam snel. Men kwam met het plan om de bevolking elders te huisvesten. Almere was zodoende bedoeld als overloopstad voor Amsterdam en Het Gooi. Er wonen dan ook veel mensen die in die steden geboren zijn in en een band hebben met de regio vanwege werk, recreatie en sociale contacten. De eerste woningen werden opgeleverd in 1976, het deel wat nu bekend is als Almere-Haven.
Anno 2017 is het centrum, Almere-Stad het grootste stadsdeel. Daarin ligt het winkelcentrum Citymal, met een ruim aanbod aan de bezoekers om te winkelen en zomers op een terras van de zon te genieten. Uitgaan in Almere biedt tal van mogelijkheden: een hapje eten in een van de vele restaurants waarna een bezoek aan het theater of bioscoop mogelijk is. Kunstencentrum de Kunstlinie is de schouwburg van de stad. Ze valt op door de bijzondere architectuur en de unieke ligging aan het Weerwater.
Almere heeft een rijk archeologisch bodemarchief. Na de laatste IJstijd lag het grondgebied droog en hebben er duizenden jaren mensen in de omgeving gewoond. Veel vindplaatsen zijn bewaard gebleven. Daarnaast staat Almere bekend om de bijzondere bouwwerken en architectuur in de stad. In het stadscentrum is er met name moderne architectuur te vinden. Anno 2017 vinden er cultuurexperimenten plaats zoals De Fantasie, De Realiteit en De Eenvoud. Hier hebben de bewoners zelf hun huis ontworpen. Almere heeft haar eigen motto: Het kan in Almere. Door de hier opgenomen, populaire televisieserie 'Nieuwe Buren' krijgt Almere zeker de nodige aandacht.
Almere is over een aantal jaar ook de trotse organisator van de wereldtuin-bouwtentoonstelling Floriade 2022.
In Almere vinden ook vaak grootschalige evenementen plaats, zoals het Bevrijdingsfestival Flevoland, Libelle Zomerweek en Popfestival Zand. Evenementen die jaarlijks steeds meer bezoekers trekken.
Theaters
Kunstlinie Almere Flevoland
Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) is zowel theater als expositiecentrum. Het is gelegen aan het Weerwater in het stadscentrum. Zomers is het heerlijk vertoeven op een terras aan het water om vervolgens naar de Schouwburg te gaan. Het aanbod is zeer divers. Toneel, dans, zang, cabaret, alles komt langs in de Almeerse schouwburg
Corrosia
Dit theater is gevestigd in het centrum van Almere Haven. Het heeft een zaal met een vlakke vloer. Hierdoor wordt het contact tussen de bezoeker en de artiest als intenser ervaren. Corrosia programmeert uiteenlopende voorstellingen. Maandelijks staan er ook singer-songwriters geprogrammeerd. Er wordt regelmatig een themadag georganiseerd waarbij er interactie is met het publiek.
De Glasbak
Een gebouw dat grotendeels uit glas bestaat. Dit lichte en kleurrijke gebouw biedt een podium voor amateur-
en beroepstheater van jong tot oud.
Poppodium De Meester
In 2007 werd dit poppodium opgericht. Ze beschikt over een popzaal voor zo’n 300 mensen, een kleine zaal voor ongeveer 100 personen en een oefenruimte.