Deze kerstvakantie: Digitaal Theater
Feestdagen vol theater, dans en muziek vanuit je eigen huiskamer.
Het Nederlands Dans Theater (NDT) is een internationaal dansgezelschap van Nederlandse bodem. Het gezelschap is gevestigd in Den Haag en legt zich toe op moderne dans.
Het NDT ontstaat in 1959 wanneer 16 dansers zich afscheiden van het Nederlands Ballet. De dansers zijn het niet eens met het beleid van het ballet en van artistiek leider Sonia Gaskell en willen onder andere meer ruimte voor eigentijdse dansen. Onder leiding van Benjamin Harkarvy richten ze het Nederlands Dans Theater op. Veel dansers van het NDT zijn van grote invloed geweest op de ontwikkeling van dans in Nederland, zoals Hans van Manen, Rudi van Danzig en Gérard Lemaître.
Het NDT staat in de eerste periode van haar bestaan bekend om haar klassieke dans met invloeden uit de Amerikaanse moderne dans en boekt nationaal en internationaal succes. Toch gaat het binnen het NDT niet vanaf het eerste moment van een leien dakje. Pas in 1975 heeft het NDT het beleid stevig op de rit met artistiek leider Jiří Kylián. Kylián verankert als wereldberoemd choreograaf de reputatie van het NDT internationaal stevig en geeft met de oprichting van NDT2 en NDT3 een geheel nieuw inzicht op de dimensies van het leven van een danser.
Het NDT1 is de hoofdtak van het NDT en bestaat uit het volwassen dansgezelschap (in de leeftijd van 23 tot 42 jaar). Op de top van hun danscarrière dansen er 31 dansers van wereldklasse bij het NDT1. Zij laten elk seizoen in 6 balletten en 150 optredens nationaal en internationaal zien wat zij in huis hebben.
Het NDT2 is het jeugddansgezelschap (jonger dan 32 jaar) van het Nederlands Dans Theater. Deze jonge talenten dansen choreografieën van nieuwe dansmakers, waardoor zowel het nieuwe danstalent als het nieuwe choreografietalent een springplank vindt bij het NDT.
Het NDT3 dat Jiří Kylián in 1991 opricht bestaat uit een gezelschap dansers van boven de 40 jaar. In 2006 moet het NDT deze tak opheffen door een gebrek aan structurele subsidie.
Onder leiding van de artistiek leider wil het Nederlands Dans Theater mensen verbinden inspireren, met dans het leven verrijken en mensen zich laten openstellen. Kernwaarden zijn dan ook nieuwsgierigheid en open mindedness, samenwerken, respect en creativiteit en authenticiteit. Met moderne dans van topkwaliteit vernieuwt en inspireert het NDT dansgezelschappen én haar publiek over de hele wereld.
Het NDT gelooft hierbij dat dans een vorm is van kunst en communicatie, waardoor mensen elkaar beter kunnen begrijpen en zich kunnen opstellen voor meer creativiteit. In de woorden van Emily Molnar, die sinds 2020 artistiek leider is bij het NDT: "Dans is een universeel communicatiemiddel dat verbindt en inspireert, dat culturen en generaties overstijgt en ruimte creëert om te bouwen aan een sterkere gemeenschap."
Het NDT2 is niet de enige manier waarop het Nederlands Dans Theater jongeren betrekt bij dans. Zowel op basis- als op middelbare scholen organiseert het NDT ontmoetingen met dansers, workshops en theaterbezoeken. Ook laat het NDT kinderen en jongeren kennis maken met het beroep van een danser door middel van projecten en lessenreeksen. Verder maakt het NDT elk seizoen voorstellingen die gericht zijn op kinderen van alle leeftijden.
Zowel als Nederlands Dans Theater zelf, als choreografen, dansers en dansgroepen zijn meermalen onderscheiden en gelauwerd voor hun werk. Beide artistiek leiders Hans van Manen en Jiří Kylián zijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Het NDT zelf heeft maar liefst twaalf keer de VSCD-prijs gewonnen en voor de productie Lightfoot León (2006) een Zwaan ontvangen. Ook heeft het NDT meerdere internationale prijzen en awards op de plank staan. In totaal heet het NDT meer dan honderd prijzen op haar naam staan. Dat het Nederlands Dans Theater van groot internationaal belang is, is hiermee meer dan genoeg bewezen.
Feestdagen vol theater, dans en muziek vanuit je eigen huiskamer.
Door een coronaprotocol hoeven dansers van het NDT geen afstand meer te houden.
Deze zaterdag begint seizoen 4 van de talentenjacht op SBS6.
De geroemde acteur speelde al sinds 1987 bij ITA.
Van 't Hek schrijft de tekst, Petter staat op het podium.