Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / The Missing Beat
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

The Missing Beat

Wynn Heliczer

The Missing Beat’ is een documentaire muziektheatervoorstelling waarin actrice/singersongwriter Wynn Heliczer op basis van archiefmateriaal op reis gaat door het uitzonderlijke leven van haar overleden vader: bohemien, dichter, filmmaker, graficus, uitgever, musicus en schrijver Piero Heliczer (1937-1993). Hij werkte zich als een appelboor door de avant-garde, close met o.a. The Beat Poets & Andy Warhol.

Piero Heliczer reisde de hele wereld rond en was nooit lang bij zijn gezin in Amsterdam. Na zijn dood in 1993 nam de mythe rond zijn persoon alleen maar grotere vormen aan. In 2010 krijgt Wynn een geluidsopname in handen waarop haar vader zijn gedichten voordraagt. Alles wat ze tot nog toe over hem wist nam een nieuwe wending. De ontdekking spreekt tot de verbeelding. Piero’s stem is krachtig, en uit zijn woorden klinkt een hoopvolle, opwaartse energie – heel anders dan hoe Wynn zich hem altijd herinnerde.

In de voorstelling ontwikkelen zich twee lijnen, ondersteund door fascinerend bronmateriaal uit zijn leven en originele beeld- en tekstfragmenten. De ene lijn volgt een mens gedoemd tot een falende zoektocht naar zingeving (voor Piero Heliczer door middel van kunst) en de ander volgt een jonge vrouw, Piera. Wat is de waarde van kunst en liefde wanneer het ontdaan is van alle behaagzucht?

Voor Wynn is het een nieuwe stap in de ontdekking van de identiteit van haar vader en de zoektocht naar haar eigen geschiedenis.

Concept & Spel: Wynn Heliczer
Muziek: Arend Niks
Tekst: Ko van den Bosch
Regie: Daria Bukvić