Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Straight Around
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Straight Around

Nederlands Dans Theater 2

In een combinatie van oud en nieuw werk, van modern klassiek tot mysterieus en verleidelijk, laat Straight Around de enorme artistieke reikwijdte van de NDT 2-dansers zien.

U ziet vanavond twee klassiekers van grootmeester Hans van Manen. Hij danste van 1960 tot 1971 bij NDT en werd vervolgens artistiek leider van het gezelschap. In deze periode groeide hij uit tot choreograaf met een ongekende (inter)nationale uitstraling.

Solo (1997) is een euforische estafette waarbij de gekantelde bochten en sprongen van de drie mannelijke solisten extra virtuoos lijken door hun exacte timing op de vioolpartituur van Bach.
NRC schreef over Solo: "Solo spettert, sputtert en swingt en doet je gniffelen om de dribbelende voeten, de als uitroeptekens opgeworpen armen, de flitsende draaien, de dreigende gebogen knieen en het plezier, de kwajongensachtigheid, de vaart en het grote kunnen waarmee de dansers van NDT 2 deze choreografie brengen."

In Two (1990) vinden twee partners letterlijk en figuurlijk steun en tegenwicht bij elkaar. Hun verhouding wordt gekenmerkt door respect en acceptatie van het noodlot. Van Manen ontving voor dit werk de choreografieprijs van de VSCD en de Sonia Gaskellprijs.

De Roemeense choreograaf Edward Clug is de directeur van het Sloveense Maribor Ballet. Hij creëerde afgelopen seizoen voor het eerst een stuk voor NDT 2 en komt nu opnieuw met een wereldpremière. “Het idioom van Edward Clug in ‘mutual comfort’ is een heerlijkheid. Het is te hopen dat Nederlands Dans Theater na deze 11 minuten vaker samenwerkt met deze Roemeense choreograaf,” schreef NRC Handelsblad (****).

Het Israëlische duo Sharon Eyal en Gai Behar maakt na het succes van Sara in 2013 wederom nieuw werk voor NDT 2.