Gratis openluchtconcert van het Concertgebouworkest
Vier de opening van het nieuwe theaterseizoen in het Nelson Mandelapark in Amsterdam.
Tijdens vijf avonden dompelt RO NOW je onder in de beste symfonische muziek. Van de spectaculaire Alpensymfonie tot het fameuze Vioolconcert van Bruch. Verwacht een kort en krachtig concert. Een verhelderende intro van de dirigent over het stuk, geïllustreerd door het orkest met voorbeelden. Zo hoor je meer tijdens het luisteren. Na afloop kun je lekker blijven hangen in de foyer waar de biertjes koud staan. Het eerste drankje is van ons!
De avond opent met een muzikale vertaling van een droom: in Reverie laat Skrjabin het orkest op de meest ontroerende manier zingen, fluisteren en glinsteren. Dan is het de beurt aan de wereldpremière van De Graaff: Concerto Metropolitan. De Graaff brengt als componist een enorm fysieke beleving in zijn muziek. In deze compositie bouwt het jonge, dynamische Amsterdamse saxofoonkwartet samen met het orkest een sprankelende klankwereld. Tot slot hoor je een spectaculair topwerk uit Sibelius’ symfonische repertoire: de Vijfde symfonie. Een ode aan het leven en de schoonheid na tegenslag.
Met ruim honderd musici wordt Eine Alpensinfonie ten gehore gebracht. Samen beschrijft het orkest een sublieme bergtocht, die vanuit de stilte van de nacht, naar een nevelige ochtend, langs bloemen, jagers en ruisend gewas, je naar de bergtop leidt. Het stormt, de sterren schitteren en de sneeuw is koud, maar het uitzicht beneemt je de adem. Majestueus is het kernwoord, in zowel de statigheid van de bergwereld, als door de massieve orkestbezetting.
In samenwerking met studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.
De melancholische viool opent de Schotse fantasie van Max Bruch. Je voelt de heimwee naar de open hemel en het natte gras. De vioolvirtuoos Paul Huang leidt weelderige klanken, steeds levendiger en zangeriger over de highlands. Hij is een goede muzikale vriend van de terugkerend gastdirigent – en aanstaand chef-dirigent – Jun Märkl. Ook de Derde symfonie van Mendelssohn is een ode aan de Schotse onstuimigheid. Je hoort het wapengekletter van strijders en ziet de modder van paardenhoeven door de lucht vliegen. Hier en daar herken je ook de volksmelodieën, met speelse ritmes en de nodige lyriek.
De Vierde symfonie van Tsjaikovski is een van zijn expressiefste werken. De componist goot zichzelf in de vier delen: vrijheid, melancholie, speelsheid en triomf. In het laatste deel hoor je een feestelijke verwijzing naar het Russische volkslied Hier stond een berkenboompje. Veel inspiratie kwam van Tsjaikovski’s kindertijd in een ogenschijnlijk onbezorgd Rusland. Maar we weten allemaal dat het noodlot nooit ver weg is – zeker in klassieke werken. Toch overwint het leven, als aan het einde het euforische orkest de dreigende tonen overstemt. De avond opent met virtuoos orkestvuurwerk van de Tsjechische Smetana, zijn ouverture tot zijn bekendste opera.
Hoe volg je de grootste meester van jouw tijd op? Brahms was voorzichtig en eervol. Je kunt met recht zeggen dat de Eerste symfonie gesmeed is, opnieuw en opnieuw, opgepoetst en fijngewreven tot de componist het zeker wist. Zijn eigen stempel is niet te ontkennen: innovatief en meeslepend met een breed scala aan orkestrale kleuren en texturen. Brahms gebruikte een verscheidenheid aan akkoorden, modulaties en contrapunt om de symfonie een rijke en subtiele klank te geven, die soms verrassend en onverwacht was. Vaste gastdirigent Jun Märkl doet eer aan alle nuances, conflicten en resoluties in de compositie. En verder vanavond: Mathilde Wauters op de harp tijdens het contrastrijke Danse sacrée et danse profane van Debussy.
Geniet van nog veel meer klassieke muziek. Kijk snel in onze theateragenda.
Schrijf een recensie en maak kans op leuke prijzen.
Vier de opening van het nieuwe theaterseizoen in het Nelson Mandelapark in Amsterdam.
Vier de opening van het nieuwe theaterseizoen in het Nelson Mandelapark in Amsterdam.
De Amsterdamse altviolist is hiermee de nieuwe Artist in Residence.