Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Reken maar nergens op
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Reken maar nergens op

Jan en Daan


Jan Beuving en Daan van Eijk, wiskundige en natuurkundige, brengen de exacte wetenschap naar het theater. Nu eens geen Tsjechov en Shakespeare op de planken, maar Einstein en Pythagoras. Zodat de bèta’s hun hart kunnen ophalen en de alfa’s hun cijfers. Jan en Daan stonden in 2013 in de finale van het Leids Cabaret Festival en in datzelfde jaar won Jan de Annie M.G. Schmidtprijs voor het theaterlied Vinkeveen, dat hij schreef voor Angela Groothuizen. Samen vangen Jan en Daan de wetenschap van A tot Z in splijtende liedjes en priemende verhalen. Twee mannen, één piano en nul redenen om thuis te blijven. Geen zorgen, je wordt niet overhoord. Reken maar nergens op, dan valt het altijd mee.

Wil je nooit meer badend in het zweet wakker worden, omdat je gedroomd hebt dat je morgen examen wiskunde moet doen? Of was je vroeger de nerd van de klas? In beide gevallen zijn Jan en Daan een uitkomst. Jan en Daan nemen de toeschouwer mee in een college van twee keer 45 minuten langs de hoogte- en dieptepunten van de wetenschap. Zonder academisch kwartiertje, maar met een kwartier pauze. Net als een voetbalwedstrijd, maar dan niet met alfa-, maar met bètamannetjes.

Goniometrie, evolutie, algebra en atoomfysica: alles komt voorbij. De personen achter de wetenschap en de wetenschap achter de personen, de feiten achter de cijfers en de cijfers achter de feiten, het toeval van ontdekkingen en de ontdekking van het toeval; alles keurig voor u op een rijtje gezet. Aantekeningen maken mag, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de syllabus lezen. En als je het niet snapt, leggen we het gewoon nog een keer uit. Desnoods in de foyer.