Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Oedipe
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Oedipe

De Nationale Opera

De tragedie van koning Oedipus is, verrassend genoeg, nog even actueel en aangrijpend als altijd. De klassiek Griekse tragediedichter Sophokles schreef dit stuk ruim 2500 jaar geleden en behandelde onderwerpen als noodlot, identiteit, de eeuwige schuldvraag en kwetsbaarheid.

Bij de geboorte van Oedipus voorspelt de helderziende Tirésias dat deze zijn vader zal vermoorden en met zijn moeder zal trouwen. De familie probeert nog te ontsnappen aan dit noodlot, maar wat Oedipus ook doet, de voorspelling gaat op verschrikkelijke wijze in vervulling. Van verdriet gaat koning Oedipus rondzwerven met zijn dochter Antigone en wil niet meer kunnen zien.

Tussen 1921 en 1931 schreef de Roemeense componist George Enescu een Franstalige opera van dit verhaal. Het is een van de weinige werken dat het hele verhaal van het leven van Oedipus vertelt, al eindigt het iets milder dan het origineel.

Deze uitvoering van de opera door Nationale Opera wordt geregisseerd door Àlex Ollé, die er een waar visueel spektakel van heeft gemaakt. De muziek wordt gespeeld onder leiding van chef-dirigent Marc Alberecht.

Kijk voor meer operavoorstellingen in onze theateragenda.