Artiesten, Voorstellingen

Zeg'ns Aaa-dokter Manfred de Graaf ook overleden aan kanker

Manfred de Graaf, bij het publiek bekend als dokter Hans Lansberg in de legendarische comedy Zeg'ns Aaa, is overleden. Dat heeft zijn dochter Fien Derman gemeld aan dagblad De Telegraaf. Hij was al geruime tijd ongeneeslijk ziek door de gevolgen van kanker, maar koos er voor om dit niet naar buiten te brengen. "Hij wilde lijden in stilte," vertelt Fien. "Zonder medelijden van de buitenwereld." Manfred de Graaf werd 79 jaar.

De acteur overleed dinsdag in zijn eigen woonplaats Warmond. Begin dit jaar constateerden de artsen bij hem kanker in een vergevorderd stadium. Hij was niet meer te behandelen.

Bizar nieuws, want zijn tegenspeelster, actrice Sjoukje Hooymaayer overleed dit jaar ook aan kanker. Uit de beschikbare informatie blijkt dat hij Sjoukje als een van de weinigen in vertrouwen nam buiten zijn eigen familie. Toen hij hoorde dat zij óók terminaal ziek was van kanker, zocht Manfred contact met haar. "Mijn vader en Sjoukje hebben tot zij stierf innig contact gehad", aldus zijn dochter. "Ze hebben veel gebeld, elkaar mooie brieven geschreven. Ze hadden veel steun aan elkaar."

Memoriam Manfred de Graaf

Manfred de Graaf werd bij het publiek bekend als chirurg dr. Hans Lansberg in de tv-comedy Zeg'ns Aaa, die van 1981 tot en met 993 op de televisie te zien was. De Graaf speelde echter ook veel toneel en was verbonden aan De Haagsche Comedie en het Rotterdams Toneel. In televisie en film was hij te zien in Turks Fruit, Dagboek van een Herdershond en zelfs Goede Tijden, Slechte Tijden.

De acteur werd geboren in 1939 als de zoon van de Roemeense diplomaat Manfred Derman. Zijn vader werd echter in 1943 vermoord door de nazi's. In 2003 mocht hij bij Koninklijk besluit zijn achternaam veranderen in Derman. Toch bleef hij bij het publiek bekend als Manfred de Graaf. Hij was in zijn persoonlijke leven erg sportief en reed drie keer de Elfstedentocht.

Ben je op zoek naar een voorstelling? Kijk dan in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater