Artiesten

Youp van 't Hek wil geen musical over zichzelf

Youp van 't Hek relativeert meer sinds hij geconfronteerd werd met zijn hartkwaal. "Ik koester nóg meer dat ik sinds 1984 elke avond voor een uitverkochte zaal speel," aldus de cabaretier.

Vanavond gaat zijn nieuwe voorstelling in première. 'Met de kennis van nu' keert Youp van 't Hek terug naar zijn jonge jaren toen hij als 16-jarige besloot cabaretier te worden. Nu hij ouder is kijkt hij anders tegen het leven aan. "Als je reëel bent, komt er een zeker einde in zicht. De toekomst is veel korter dan het verleden. Dat vind ik niet leuk en daar vertel ik over".

Youp van 't Hek 65 jaar

Van 't Hek viert donderdag zijn 65ste verjaardag en neemt deze show zijn leeftijd flink op de hak: "Ik maak grappen over mensen van rond de 65 die heel raar doen. Een bejaarde die op tv anderhalf uur lang zijn caravan achteruit inparkeert. Staan er twaalf andere bejaarden naar te kijken die zeggen: 'Volgende week gaan we jeu-de-boulen'."

Ook in zijn shows pakt hij het anders aan dan vroeger: "In de spiegel zie ik geen jongen van 18 meer. Ik ren niet meer over het podium. Als ik nu beelden terugzie van mezelf als dertiger denk ik: 'niet meer doen, Youp'. Da's voor alle partijen het beste." Gas terugnemen wil hij echter niet, daar wordt hij alleen maar onrustig van. De dagen die voor hem liggen zijn korter dan het verleden, en dat vindt hij verschrikkelijk. Harder werken is zijn remedie, of eigenlijk noemt hij het zelf liever 'spelen'.

Youp als beroep

Onlangs verscheen het boek 'Youp als beroep'. Hij zegt namelijk nooit dat hij cabaretier of columnist is, maar dat hij gewoon Youp is. Niemand anders heeft dat beroep. Schrijven, spelen, krant en theater: dat alles samen is Youp als beroep. Toch wil hij zijn succes niet uitmelken met allerlei media-uitspattingen: "Ik heb niet heel veel plannen. Dit boek, Youp als beroep, vind ik leuk. Maar er komt geen tv-serie over mij. Youp, de musical evenmin. Omdat ik drie jaar geleden op apegapen lag, relativeer ik meer. Ik koester nóg meer dat ik sinds 1984 elke avond voor een uitverkochte zaal speel."

Met de kennis van nu

Na zijn openhartoperatie in 2015 deed Youp het even rustiger aan, maar keerde succesvol terug met zijn tournee 'Licht'. Vanaf deze week speelt de nieuwe voorstelling 'Met de kennis van nu' in theaters door het hele land. De première vindt plaats in De Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Kijk voor meer cabaretvoorstellingen in onze theateragenda.

Lees meer over

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater