Artiesten, Cabaret, Voorstellingen

Youp van 't Hek (65) is vandaag jarig

Cabaretier Youp van 't Hek is vandaag jarig. Hij is 65 jaar geworden. Dat is natuurlijk nog niet enorm oud, maar als een van de bekendste cabaretiers van Nederland heeft hij inmiddels wel een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Theater.nl blaast dan ook de kaarsjes uit met een beknopt overzicht.

Momenteel staat Youp in het theater met zijn nieuwe programma Met de kennis voor nu. Het is het 27e cabaretprogramma die hij voor zichzelf schreef. Met de kennis van nu is een programma over een jongen die op zijn 16e besloot om cabaretier te worden en nu 65 wordt.

Lenen, lenen, betalen, betalen

Dat verhaal lijkt verdraaid veel op de carrière van Van 't Hek. Hij begon ook op zijn zestiende en maakte vanaf 1973 een aantal programma's met cabaretgroep NAR. De laatste voorstelling van NAR speelde hij in 1983, waar Youp van 't Hek landelijk mee doorbrak. Deze show, Man Vermist, was al voor het grootste deel een solo-programma van Youp. Man Vermist bevat (onder andere) de beroemde sketch 'Lenen lenen, betalen betalen'. En als je de show terug kijkt, valt meteen de typische stijl van Youp op: kritisch, bijtend en soms verrassend geëngageerd.

Youp van 't Hek vs. Buckler

Geen wonder dan ook dat hij na een aantal succesvolle programma's gevraagd wordt om de oudejaarsconference van 1989 te verzorgen. Deze slaat meteen in als een bom. Zijn programma is een enorm succes, maar er ontstaat ook grote consternatie in de landelijke media door zijn openlijke aanval op biermerk Buckler. De opmerkingen klinken nu misschien wat tam, maar het verhaal gaat dat Youp met zijn grappen het biermerk Buckler volledig van de markt heeft gevaagd. Dat had hij zelf trouwens ook niet verwacht.

Een ander onderwerp waar Youp graag grappen over maakt, zijn vrienden uit de studententijd. En vooral hoe die opgegroeid zijn tot onuitstaanbare saaie burgers. Het beste voorbeeld daarvan is toch wel zijn programma 'de Waker, de Slaper en de Dromer' uit 1998.

Tot nu toe houdt Van 't Hek zich aan de traditie van Wim Kan dat hij niet ieder jaar een oudejaarsconference maakt. Hij heeft er tot nu toe negen gemaakt. In 2020 speelt hij naar alle waarschijnlijkheid de volgende. Dat zou dan ook zijn laatste zijn.

Ben je op zoek naar een cabaret-voorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Gerelateerde onderwerpen

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater