Theater, Theatermakers

Dit zijn de theaters van het jaar 2018!

Theater de Stoep en Theater Diligentia mogen zich komend jaar Theater van het Jaar noemen. De winnaars werden gisteren bekend gemaakt in Nieuwegein tijdens de Theaterbeurs van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) in De Kom.

Theater de Stoep in Spijkenisse won in de categorie grote theaters. Daarbij gaat het om theaters met meer dan 450 stoelen. "Het theater heeft zich op een zeer positieve manier gepositioneerd in de eigen regio én in het land. ... 'Betrokkenheid' is hierbij het sleutelwoord", aldus de jury

Theater Diligentia in Den Haag won in de categorie kleine theaters, dat zijn theaters met minder dan 450 stoelen. De jury roemde het vermogen van het kleine theater om "onderscheidend" te blijven in een stad met zo veel aanbod. "Daarmee heeft de organisatie net zoveel allure als het monumentale pand."

Speciale stoel

De twee theaters winnen een speciale stoel, ontworpen door Carla Janssen Höfelt. Ze mogen de zetel een jaar bij zich houden. Daarna gaat de prijs naar de nieuwe winnaar.

De jury beoordeelt theaters op hun communicatie, gastvrijheid, techniek, uitstraling, ondernemerschap en de samenwerking met de producenten.

Nieuwe categorie

Dit jaar was er ook een nieuwe categorie: beste marketing. Deze prijs ging naar TAQA Theater De Vest (Alkmaar). Het theater won een speciale prent van Kamagurka.

Eerder wonnen onder de grote theaters onder andere Schouwburg Amphion (2016, 2017), Rijswijkse Schouwburg (2015), Parktheater in Eindhoven (2014) en Zaantheater in Zaandam (2013). Bij de kleine theaters was dit onder andere Westland Theater De Naald in Naaldwijk (2016 en 2017)

De VVTP bestaat uit achttien theater- en muziekproducenten. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 60% van het professionele podiumaanbod in Nederland.


Op zoek naar een leuke voorstelling? Kijk dan snel in onze theateragenda!

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater