Cabaret, Theatercollege, Toneel

Verleiders veroorzaken ophef met Misleidend item in DWDD

Theatercollectief De Verleiders staat dit seizoen in het theater met hun nieuwe kritische voorstelling #niksteverbergen. Om hierover te vertellen waren Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts, Tom de Ket en Leopold Witte aanwezig in De Wereld Draait Door. Hier is grote ophef over ontstaan. De suggestieve opmerkingen over de privacy in Nederland waren namelijk erg somber, maar vooral onwaar.

In het item van maandag lieten de heren een stuk uit hun eigen voorstelling zien. Hier stellen ze Big Data aan de kaak, want de macht van technologiebedrijven en overheden wordt steeds groter terwijl dit vaak ten koste gaat van je privacy. Daarna had Matthijs van Nieuwkerk ook een gesprek met hen, waarbij allerlei stellingen over de tafel vlogen.

Verleiders feitenvrij

En daar ging het mis. In het gesprek werden allerlei angsten en meningen verkondigd alsof het zou gaan om de dagelijkse praktijk. Dat is op zijn minst onwaar. De Verleiders waren hierin echter zo stellig, dat Tech-journalist Daniel Verlaan uit ergernis op twitter een lijst met correcties publiceerde. 'Tien minuten feitenvrij over privacy en security lullen voor 1,5 miljoen mensen. Die je onnodig bangmaakt, en fout informeert,' was zijn commentaar.

Ik keek vandaag DWDD en zag daar aan tafel vijf oude mannen - caberetiers - zo'n tien minuten over het internet, privacy en security praten.

Ik ga even alle feitelijke onjuistheden van ze opnoemen. Een draadje 👇 pic.twitter.com/bpLkZUx6Ic

— Daniël Verlaan (@danielverlaan) 28 januari 2019

Daar bleef het niet bij. De opmerkingen over de privacyregels en de werkzaamheden van de AIVD, waren ook reden voor een directe reactie uit de politiek. Dat is uiterst zeldzaam. Vice-premier en Minister van Binnenlandse zaken Kajsa Ollongren, verklaarde dat de beweringen over de AIVD niet op feiten zijn berust. 'Het werk van de AIVD is geen toneelstuk.'

Met stijgende verbazing geluisterd naar de beweringen van deze acteurs bij #dwdd #factfree. Het werk van de @aivd is geen toneelstuk. De mensen van de Aivd houden Nederland veilig, binnen de grenzen van de wet, met waarborgen voor onze privacy. Kom maar eens kijken, heren. pic.twitter.com/FGjRfZswH1

— Kajsa Ollongren (@KajsaOllongren) 29 januari 2019

Gesprek in de samenleving

De Verleiders reageerden daarna met de verklaring dat ze 'actuele en geëngageerde toneelvoorstellingen' maken. 'Met als doel het gesprek in de samenleving op gang te brengen en belangrijke onderwerpen zoals privacy op de agenda te zetten.' Het item in DWDD moet dan dus vooral als theater gezien worden. Matthijs van Nieuwkerk kwam op dinsdag ook met een verklaring in zijn eigen televisie-programma. Daarnaast beloofde hij dat De Verleiders naar de AIVD zullen gaan voor een rondleiding, de minister gaat kijken naar de voorstelling van De Verleiders en daarna de discussie overnieuw op tv te zien zal zijn:

#oeps

De kous zou daarmee voorlopig af moeten zijn, denk je. Helaas publiceerde BNR Nieuwsradio een verhaal dat theatergroep De Verleiders zélf de privacy-wetgeving schendt op hun eigen website. Die website bevat namelijk cookies die informatie doorsturen naar de tech-bedrijven die de heren zélf bekritiseren. Dat is an sich al saillant te noemen, maar in Nederland ben je verplicht daar voor te waarschuwen. En dat doen De Verleiders niet, zo ontdekte onderzoeker Brenno de Winter. In een reactie liet het theatercollectief vandaag weten de website aan te gaan passen, zodat die voldoet aan de AVG-wet.

Ben je op zoek naar een andere toneelvoorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater