Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Nieuws / Uitdrukkingen Herman Finkers in Dikke Van Dale
19-03-2019

Uitdrukkingen Herman Finkers in Dikke Van Dale

De Dikke Van Dale neemt meerdere uitdrukkingen op van Herman Finkers. Dat maakte hoofdredacteur Ton den Boon onlangs bekend op Radio 5 in het programma Volgspot.

Het gaat onder andere om de zinnen 'Ik ben mij er eentje' en 'En weer verlaat een tevreden klant het pand'. Finkers had al een vermelding met 'Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen'.

Tekst gaat verder onder het filmpje


Woordenboekwaardig


Den Boon: "Die combinaties van woorden kwam je voordat Finkers ze gebruikte nooit ergens tegen." Een voorbeeld hiervan is de zin 'Kalm aan en rap een beetje'. De hoofdredacteur noemt het "woordenboekwaardig" en dus komt ook deze regel in het bekende woordenboek.

Paul van Vliet


Eerder dit jaar maakte de hoofdredacteur al bekend dat ook bekende uitspraken van Paul van Vliet en Paul Haenen terechtkomen in het woordenboek.

Twents op de middelbare school


Herman Finkers kwam onlangs in het nieuws, omdat hij een lesmodule Twents voor middelbare scholen wil ontwikkelen. Scholieren leren allerlei talen op school, maar geen Twents. En thuis leren ze het ook niet. "Ze vonden het jammer dat ze hun eigen moedertaal niet spraken," aldus Finkers. "En dat zelfs hun eigen moeder de taal niet sprak."

Foto: Wer-Al Zwowe
Kijk voor meer voorstellingen in onze theateragenda.
Lees meer over: Herman FinkersAlgemeen

Gerelateerd nieuws