Overig

Uitdrukkingen Herman Finkers in Dikke Van Dale

De Dikke Van Dale neemt meerdere uitdrukkingen op van Herman Finkers. Dat maakte hoofdredacteur Ton den Boon onlangs bekend op Radio 5 in het programma Volgspot.

 

Het gaat onder andere om de zinnen 'Ik ben mij er eentje' en 'En weer verlaat een tevreden klant het pand'. Finkers had al een vermelding met 'Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen'.

 

Woordenboekwaardig

 

Den Boon: "Die combinaties van woorden kwam je voordat Finkers ze gebruikte nooit ergens tegen." Een voorbeeld hiervan is de zin 'Kalm aan en rap een beetje'. De hoofdredacteur noemt het "woordenboekwaardig" en dus komt ook deze regel in het bekende woordenboek.

 

Paul van Vliet

 

Eerder dit jaar maakte de hoofdredacteur al bekend dat ook bekende uitspraken van Paul van Vliet en Paul Haenen terechtkomen in het woordenboek.

 

Twents op de middelbare school

 

Herman Finkers kwam onlangs in het nieuws, omdat hij een lesmodule Twents voor middelbare scholen wil ontwikkelen. Scholieren leren allerlei talen op school, maar geen Twents. En thuis leren ze het ook niet. "Ze vonden het jammer dat ze hun eigen moedertaal niet spraken," aldus Finkers. "En dat zelfs hun eigen moeder de taal niet sprak."

Foto: Wer-Al Zwowe


Kijk voor meer voorstellingen in onze theateragenda.

Gerelateerde onderwerpen

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater