Theater

Theatervader Jacques Senf overleden

Woensdagochtend overleed theaterimpresario Jacques Senf op 72-jarige leeftijd. Als man achter Senf Theaterpartners leidde hij het grootste impresariaat van Nederland dat meer dan 50 producenten, gezelschappen en artiesten vertegenwoordigt.

Theatervader Senf legde met zijn ondernemerschap een stevige basis in de theaterwereld. Met zijn kunde, enthousiasme en brede belangstelling voor theater, muziek en entertainment - "Ik hou van Heintje, Mozart en Golden Earring"- wist hij feilloos te juiste mensen op de beste plaats te krijgen. Zijn eerste stappen in deze branche zette hij al vroeg: als negenjarige organiseerde hij voorstellingen in zijn geboorteplaats Den Haag. De basis was gelegd en steeds meer zette hij zich in als tussenpersoon of organisator. Zijn carrière kreeg echt een vlucht toen hij als loopjongen de stille kracht werd achter The Golden Earrings (in die tijd nog met een 's') en zich opwerkte tot manager van de groep. Het was George Kooymans die hem aanraadde zijn naam te veranderen van Jaap tot het artistiekere Jacques.

Van Beatclub tot landelijk impresariaat

Senf stond in 1965 aan de basis van de beatclubs met de opening van 'Club 192' in Scheveningen. Enkele jaren later startte hij zijn impresariaat waarmee hij een podium bood aan iedereen die dat verdiende qua talent, zoals hij het zelf omschreef. Hij deed hierbij niet aan hokjesdenken: alle stromingen waren vertegenwoordigd en kregen een plaats in de spotlights. In 1980 voegde zijn vrouw Barry zich bij het bedrijf. Met de komst van Matthijs Bongertman en Chris Bergwerff bouwde het impresariaat zich op tot een grote onderneming die zich specialiseert in verkoop en tourneeplanning en bovendien voorstellingen produceert.

Nieuw talent in de spotlights

De kleinere theaterzaaltjes werden al snel vervangen door grote theaterpodia met vedettes als Frans Halsema, Josephine van Gasteren, John Lanting (Theater van de Lach), Tineke Schouten, Anne Wil Blankers, Rob de Nijs en Boudewijn de Groot. Ook grote producties waaronder Het Dagboek van Anne Frank, de musicals van Joop van den Ende en V&V Entertainment vielen onder hun vlag. Vandaag de dag valt er een divers aanbod van 50 producenten, gezelschappen en artiesten onder Senf Theaterpartners. Een ander groot succes betekende de oprichting van bespreekbureau De Nationale Theaterkassa en De Bogen Theaterproducties, dat jong en nieuw talent zoals de Ashton Brothers, Ali B en Van der Laan & Woe een springplank bood.

KemnaSenf en More Theater Producties

Vanaf 2012 droeg Jacques Senf zijn taken over aan Bongertman en Bergwerff en vervulde zelf een rol op de achtergrond als senior impresario. In 2016 fuseerden Kemna Theater en Senf Theaterpartners tot KemnaSenf. Vorig jaar veranderde de naam in More Theater Producties. Bongertman: "Het overlijden van Jacques Senf is een groot verlies voor ons en ons bedrijf. Wij zullen Jacques nooit vergeten en dat zal altijd onze drijfveer blijven om zijn levenswerk succesvol voort te zetten. Zijn bezieling, geestdrift, enthousiasme, warme gevoel en steun voor de mensen met wij hij werkte zullen wij nooit vergeten. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Barry en zijn familie. Wij wensen hen allen veel sterkte in deze moeilijke periode."

Onderscheidingen voor Jacques Senf

Jacobus Leonardus Ignatius Senf (Den Haag, 4 november 1946 – Maasland, 16 januari 2019) heeft door de jaren heen veel betekend voor het sociale leven in zijn woonplaats Maasland. Hij ontving hiervoor op 7 november 2016 de Otto van Egmondpenning. Ook in de Vlaamse theaterwereld kende de werkwijze van Senf een grote populariteit en hij werd dan ook in 1992 geridderd in de Kroonorde. Hij overleed op woensdagochtend met zijn vrouw Barry aan zijn zijde. De begrafenis vindt plaats in familiaire kring. De herdenkingsbijeenkomst is op 25 januari 2019 om 12.00 uur in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Foto: Koos Breukel

Lees meer over

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater