Toneel

Theater Rotterdam houdt nalatenschap Wubbo Ockels levend!

Vandaag zou hij 73 jaar zijn geworden, maar helaas mocht het niet zo zijn: bijna vijf jaar geleden overleed Wubbo Ockels. "Onze aarde heeft kanker. En de meeste mensen met kanker...gaan dood," aldus een geëmotioneerde Ockels op zijn sterfbed. Niet veel later overleed hij aan een agressieve vorm van kanker.

"Als we onze planeet willen redden, moeten we gaan leven als astronauten," zei de ruimtevaarder, natuurkundige en hoogleraar Wubbo Ockels in zijn laatste dagen. Vanuit de ruimte heb je een unieke kijk op onze planeet, zo ervaren astronauten. Je ziet hoe nietig we als mensen zijn, en dit plaatst alles weer in perspectief. Deze exclusieve manier van kijken willen de ruimtevaarders dan ook graag overbrengen na hun terugkomst, zodat we stoppen met geloven in de waan van de dag en inzien hoe we onze aarde uitputten. Wubbo Ockels streed hier een groot deel van zijn carrière voor, en het was dan ook zijn vurige wens op zijn sterfbed dat anderen dit zouden blijven uitdragen.

Laatste woorden van Wubbo Ockels: save the earth!

Gelukkig wordt hij niet vergeten, ook in het theater niet! Zo was er eerder al de muzikale theaterproductie 'Wubbo's last words: save the earth' met onder meer Jörgen Raymann en Bert Heerink. Uitzoemen en onze kwetsbaarheid onder ogen zien is de boodschap: het klinkt zo mooi, maar hoe doe je dat als gewone burger? Theater Rotterdam heeft hier een prachtige voorstelling op gebaseerd. In 'Stadsastronaut' probeert Marjolijn van Heemstra (winnaar BNG Bank Literatuurprijs 2017) zich om te scholen tot amateurastronaut. Poetisch en praktisch, idealistisch en realistisch tegelijk, zo laat de voorstelling zich het best omschrijven. Ze liet haar astronautenopleiding voor Dummies dan ook testen door haar buren in een doodgewone Amsterdamse volkswijk, en deze komen in de voorstelling zelf verslag doen. Een bijzonder reisverslag dat je tot nadenken aanzet!

Stadsastronaut

'Stadsastronaut' speelt momenteel in theaters door het land. Zoals vandaag op zijn verjaardag in TAQA Theater De Vest in Alkmaar. Bekijk hier de speellijst.

Benieuwd welke toneelvoorstellingen er spelen in de theaters? Bekijk hier het volledige aanbod in de theateragenda!

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater