Columns, Musical, Voorstellingen

The Addams Family - een vrolijke macabere musical uitgelicht

Het is toch bijzonder hoe tijdloos The Addams Family blijft. Het verhaal van een macabere familie met de meest bizarre gewoontes is nu eenmaal een geweldige lachspiegel voor het "normale moderne gezin". The Addams Family de musical is dan ook op zijn best als musical én comedy. Alles kijkt verrassend gemakkelijk weg, is voor het hele gezin goed te volgen en de voorstelling is gewoon érg grappig. Kortom: een uitstekende musical voor de kerstvakantie! Wij zagen de voorstelling dan ook in het World Forum Theater in Den Haag. De musical reist dit theaterseizoen rond door heel Nederland.

De Nederlandse productie heeft een bijzonder interessante draai aan de Broadway-musical gegeven. De opzet is min of meer hetzelfde gebleven: The Addams Family is een excentrieke familie met een grote voorliefde voor het gruwelijke en macabere, maar zijn daar zelf juist verrassend luchtig over. Dat levert allerlei grappige perikelen op. In de voorstelling wordt dochter Wednesday verliefd op een doodnormale jongen uit de Achterhoek en ze willen trouwen. Dat is een probleem, want hoe krijg je twee totaal verschillende families aan één tafel?

Veel bekende gezichten

Daarbij is gekozen voor een aantal spraakmakende acteurs in de cast, die flink wat smaak toevoegen. Pia Douwes speelt moeder Morticia Addams en heeft duidelijk de broek aan in huis. Bovendien mag ze schitteren door een aantal opvallende nummers te zingen en te dansen. Johnny Kraaijkamp speelt vader Gomez, een rol die hem op de huid lijkt geschreven, want doorspekt met grappige momenten. Tony Neef is een opvallende casting voor oom Fester. Hij speelt Fester namelijk als een heuse zachte en romantische figuur. Zijn Fester is een rare kwiebus die vindt dat de liefde moet zegevieren.

Veel humor

Als het plot eenmaal in gang is gezet, komen alle karakters al vrij snel uit op het punt waar het écht om draait bij The Addams Family: een grote berg sketches met véél muziek. De humor is simpel, een tikje absurdistisch en erg effectief. Gewone simpele mensen uit de Achterhoek in het grote enge huis van de familie Addams is natuurlijk vragen om problemen! De humor is ook op verrassende wijze naar het Nederlands vertaald door Jon van Eerd. Zo komt moeder Beineke (de moeder van het vriendje van Wednesday) met rijmsels vol tegeltjeswijsheden. Ook veel BN'ers worden op de hak genomen en er zit zelfs een vleugje politieke humor in de show!

Dat lijkt gek, maar uiteindelijk blijkt er daardoor genoeg te lachen voor jong en oud. Voor je het weet maakt het niet meer uit of je The Addams Family kent van vroeger... iedereen in de zaal houdt van karakters als zombie-butler Lurch en de harige Cousin It.

Veel oog voor detail

Daarbij is The Addams Family met veel oog voor detail op het toneel gezet. Er is een uitgebreid decor met smaakvolle belichting. Daardoor gaat dat grote griezelige huis met zijn martelkamers en heksenlaboratoriums echt leven. De kostuums moeten we ook meteen noemen, want met name het ensemble loopt in flamboyante en prachtige kledij.

Dat maakt dat het hele plaatje gewoon klopt. Deze Nederlandse uitvoering van The Addams Family heeft een échte eigen draai gekregen maar voelt desondanks authentiek aan. Geen wonder dan ook dat deze productie maar liefst 11 nominaties op zak heeft voor de Musical Awards 2019.

Dat is terecht. Pia Douwes speelt namelijk een totaal nieuwe rol maar is overduidelijk dé grote ster van de show. Het script is opvallend leuk vertaald naar het Nederlands, wat de Broadway-musical erg leuk maakt voor trouwe fans én nieuwe kijkers. Ook regisseur Paul Eenens moeten we een pluim geven, want het is allemaal op een erg fijne manier in elkaar gezet. Het smaakt allemaal naar meer!

Tekst: Bram Balk
Foto's: Margot de heide en Wim Lanser

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater