Cabaret, Voorstellingen

Stefano Keizers werd mishandeld door zijn eigen publiek

Cabaretier Stefano Keizers werd mishandeld door zijn eigen publiek aan het einde van zijn eigen show. Nu de tour van zijn cabaretprogramma Erg Heel voorbij is, heeft NRC een artikel gepubliceerd waarin hij vertelt over de experimentele voorstelling. In de show haalt hij zijn publiek op allerlei manieren uit de comfort-zone. Daardoor ging het er aan het einde van de show regelmatig wild aan toe!

De cabaretshow Erg Heel wordt door NRC gezien als 'één van de meest opwindende en onconventionele cabaretvoorstellingen van de afgelopen jaren'. Het hele concept was dan ook nogal experimenteel. Stefano Keizers tart en ondermijnt de verwachtingen van zijn eigen publiek. Zo moest het publiek hem helpen het podium op te komen, omdat hij in een dwangbuis zat. In de pauze bleef hij staan en luisterde muziek met zijn koptelefoon terwijl hij in zichzelf een dansje deed. Hij klom een weg door het publiek over de stoelen en dreigde een klap uit te delen aan een van de bezoekers.

Stefano Keizers viel dood neer

En aan het einde van de show viel hij midden in een sketch "dood" neer terwijl hij net publiek op het podium had verzameld. De bezoekers van de show konden daar maar heel moeilijk mee om gaan. En dat leverde ronduit bizarre reacties op, zo vertelt Keizers nu. Hij bleef dood liggen tot de deuren waren gesloten. Dat duurde gemiddeld 20 minuten en soms wel bijna een uur.

"Het einde is onbevredigend," vertelt Stefano. "een trigger om gek te worden. Er zijn momenten dat ze met zijn allen kijken hoeveel pijn ze mij kunnen doen: kietelen, waterboarden, knijpen. Mensen dachten ook vaak dat ik acteurs had ingehuurd om dat allemaal met me te laten doen." Op het podium lagen overal spullen en mensen stonden al op het podium. Iedereen had daardoor alle gelegenheid om te doen wat ze wilden met "het lijk".

Grenzen overschreden

In Utrecht liep dat helemaal uit de hand toen de technicus even niet oplette. "Er bleef één man over, die begon te fluisteren tegen me: 'Eens kijken hoe hoog je pijngrens is.' Hij is met een scherp object, ik denk een sleutel, in mijn pols gaan snijden en schroeven. En met zijn nagels kerven. Minutenlang. Ik bloedde en had behoorlijke sneeën in mijn arm. Die zijn gaan ontsteken." In Rotterdam werd hij op de steekwagen naar de kroeg meegenomen.

Ook waren er mensen die hem aanranden, in zijn kruis grepen en dreigden met verkrachting. "Er is ook vaak eten over me heen gegooid. En modder of zand, als er een plant in de buurt stond." Gelukkig waren er ook lieve reacties en eindigde de slotscène in Limburg en Brabant geregeld "in een soort wake of uitvaart".

"Het is theatermagie in volle glorie," vertelt Stefano in trots op de vraag of dit het nu allemaal wel waard was. "De mishandeling in Utrecht en het rijden naar de kroeg (in Rotterdam) overschreden grenzen, maar ik ben trots op de scène. Het was spannend, misschien onverantwoord, maar ik genoot er altijd van."

Ben je op zoek naar een cabaret-voorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Gerelateerde onderwerpen

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater