Artiesten

Sanne Vogel wil verdriet verwerken in film over doodgeboren dochtertje

Sanne Vogel sprak openhartig over het verlies van haar ongeboren kindje in RTL Late Night. Ze wil graag haar ervaring verwerken in een film, en daarmee laten zien dat verdriet ook mooie kanten heeft.

Sanne en haar verloofde Melchior konden hun geluk niet op. "We wilden al best een tijd een kindje, en dat was gelukt," vertelt ze aan presentator Twan Huys. Ze waren in Italië toen het misging met hun dochtertje in haar buik. "Ik was leuk aan het instagrammen de hele tijd, en toen dit was gebeurd wilde ik dat niet meer. Ik zei tegen Melchior: ik ga óf stoppen met sociale media óf ik moet het vertellen, want anders is alles online zo nep." Ze kozen ervoor het slechte nieuws wereldkundig te maken via een bericht op Instagram. "We hebben er een week over nagedacht of we het wel of niet zouden posten. Maar ik vind het belangrijk om het taboe te doorbreken."

Zomer zonder mama

Hoewel ze haar zwangerschap nog niet officieel naar buiten had gebracht -alleen de mensen om hen heen wisten het- was het al snel duidelijk zichtbaar. "Ik zag er ook heel zwanger uit. Ik had echt al een buik met drie maanden, je kon er niet omheen, Daar ben ik achteraf wel blij om, want mensen leefden echt met ons mee toen het mis ging. We zijn enorm gesteund, en dat had ik hard nodig." Ook haar collega's op de set van haar film -die triest genoeg 'Zomer zonder mama' heet- waren een grote steun. Het wordt de actrice en regisseuse even te veel wanneer ze moet toegeven dat er ook schaamte bij kwam kijken. "Ik heb me best wel geschaamd dat mijn lichaam er zwanger uitzag, maar er geen kindje meer in zat. Dat je iemand tegenkomt en je feliciteert. Zo moeilijk is dat!"

Sanne Vogel doorbreekt taboe

Ik word nog steeds geconfronteerd met babyreclames op mijn sociale media kanalen. En ik zie constant mensen die zwanger zijn, waardoor het lijkt of ik de enige ben. Maar ik heb al meer dan 1000 reacties gekregen online, waaruit blijkt dat het zo vaak voorkomt. Ook ben ik echt verbaasd hoeveel mensen uit mijn eigen omgeving iets soortgelijks hebben meegemaakt. Toch rust er nog een taboe op het onderwerp. Dat wil ik helpen doorbreken."

Begrafenis

Hoewel het haar zichtbaar moeite kost haar verhaal te doen, is ze opgelucht dat ze het nieuws naar buiten heeft gebracht. "Het voelt heel erg alsof ik een zwart geheim had en dat is nu weg." Sanne en haar verloofde hebben het kindje begraven, maar wilden hun kindje niet registreren. Wel maakte Sanne's vader een kistje voor de kleindochter die hij nooit mag leren kennen.

Verfilming

Eerder maakte Sanne een voorstelling over de Syrische vluchteling die ze in haar huis haalde. Ze voelt er veel voor opnieuw haar eigen ervaring te verwerken tot een verhaal. "Ook als ik iets naars meemaak, wil ik er een film over maken. Zodat het ergens zin heeft gehad, en ik er mensen mee kan helpen. Maar juist niet alleen het verdriet, maar ook al het mooie, zoals de liefde die we kregen van anderen en die tussen mij en Melchior nog meer is gegroeid."

Meer theaternieuws? Kijk bij het nieuwsoverzicht op onze website!

Gerelateerde onderwerpen

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater