Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Nieuws / Robin Hood - Toneelgroep Oostpool
05-03-2018

Robin Hood - Toneelgroep Oostpool

Wat doe je hier nog, Robin Hood?


Door Bram Balk
Foto's: Toneelgroep Oostpool, Sanne Peper


In Robin Hood van Toneelgroep Oostpool breken de karakters vrijwel meteen door de vierde wand. Eerst proberen ze de rijkste personen in het publiek te beroven en daarna volgt al vrij snel de kernvraag: waarom staan we hier na 800 jaar nog? Dat levert een bijzonder, grappig en haast filosofisch schouwspel op dat je continu blijft verrassen. Wij zagen het stuk zaterdagavond in het Stadstheater in Arnhem.

'Wat is er nog over van de boodschap na alle Hollywood-spektakels, kinderboeken en die afgrijselijke Disneyfilm?' vragen de karakters op het podium. Zo wordt er uitgebreid gekeken naar het idealisme achter het verhaal van de volksheld. 'We zijn niet tegen de rijken, wel tegen de armoede!' Maar ook al vliegen er grote betogen over het podium, toch lijkt niemand het met elkaar eens te zijn. Moet je vechten en strijden voor je idealen? Of van binnenuit aan verandering werken?Little John is een met bloed bevlekte guerrillastrijder. Justice is genderneutraal gekleed en lijkt zo weggelopen uit de krakersbeweging. En Robin Hood, de held en icoon van het verhaal? Die verschijnt op Monty Python-achtige wijze vanachter een doek. Hij draagt een maillot, heeft de snor van filmheld Errol Flynn en trekt een nepgrijns van oor tot oor: kneuteriger kan het haast niet. Van zijn idealisme is na 800 jaar weinig meer over. Geen wonder dat zijn beweging al jaren slinkend is.Daarbij oogt Sherwood Forest vooral als een Stalinistisch beeld dat van zijn sokkel is gevallen. De boodschap van Robin Hood lijkt weinig nut meer te hebben in een tijd waarin koning Jan, vrolijk dansend op happy hardcore, de welvaartsstaat omarmt. Zelfs de inwoners van Nottingham vragen of het nu eindelijk klaar is. 'Het is mooi om voor de Vrijheid met een grote V te vechten, maar het is mooier om de vrijheid met een kleine v te genieten.' Wat doe je hier nog, Robin Hood?

Is daar een antwoord op te geven? Daar gaat de voorstelling over. Het ene moment is dat ontzettend grappig: Justice rekent broeder Tuck bijvoorbeeld voor hoe moderne investeringsbanken van twee kippen met twee eieren, 64 kippen met een optie op een toekomstige hoeveelheid van 256 eieren maken, terwijl er geen enkele kip bij is gekomen. Het andere moment pakt juist weer ontroerend uit, zoals in muziek die hint naar de oude socialistische liederen van weleer.En wat knap is: het stuk blijft lichtvoetig terwijl de acteurs de inhoud sterk brengen. Dat mag je gerust een prestatie noemen bij een stuk over idealisme. Daarnaast is het decor om van te smullen en geven de kostuums ieder karakter een unieke draai.

Daarom zou eigenlijk iedereen met idealen Robin Hood moeten kijken. Het is een toneelstuk dat je geest nog lang zal prikkelen.

Gerelateerd nieuws