Artiesten

Ria Valk boos: waarom stond Queen wel op één, maar ik niet?

Ria Valk (77) is boos. Ze zit al zestig jaar in het vak, maar een onderscheiding voor haar werk heeft ze nog nooit gehad.

"Ik ben wel boos dat ik nog nooit een prijsje heb gehad. Niet eens een Zilveren of Gouden Harp, of iets voor mijn oeuvre. Niets. Vind ik toch een beetje raar. Ik vind mezelf er goed genoeg voor," aldus de zangeres. Ze denkt dat dit komt door de carnavalsnummers die ze zong, en daarom "niet chique" wordt gevonden. Zo was haar nummer 'Leo' in 1976 een regelrechte hit, maar helaas kaapte een zekere hitmachine uit Engeland een nummer 1-positie bij haar weg. "Mijn nummer werd zo ongelooflijk goed verkocht, maar bleef staan op twee. Via via hoorde ik dat die Top 40-samenstellers liever Queen op één hadden. Terwijl mijn liedje veel populairder was."

Van Elvis imitator tot eigen cabaretprogramma

In het begin van haar carrière kampte Valk al met hetzelfde probleem. Ze kreeg in 1959 bekendheid na haar deelname aan een Elvis Presley-imitatiewedstrijd. De verkiezing werd gewonnen door Pim Maas, en liet haar op de tweede plaats eindigen. Daarna was haar ster snel rijzende. Ze scoorde een jaar na de imitatiewedstrijd haar eerste hit met 'Hou je echt nog van mij Rocking Billy?' Haar liedjes 'De liefde van de man gaat door de maag' (1975) en 'Leo' werden echte carnavalskrakers. Ook in het theater was Valk succesvol met haar deelname aan de André van Duin Revue, shows van de Mounties, Corrie van Gorp en Martine Bijl en haar eigen cabaretprogramma.

60 jaar Ria Valk

Over de geboren Eindhovense verscheen onlangs het boek '60 jaar Ria Valk' van biograaf Marc Didden. Boeken lezen is aan Valk echter niet besteed, maar ze blijft wel graag op de hoogte van het wel en wee van haar conculega's. "Ik lees bijna nooit. Ja, de Party, Weekend, Privé en Story, die pak ik altijd uit de leesmap en daarin zit ik dan uren te lezen. Al die roddels, dat ontspant mij. En dan zeggen ze wel van: al die flauwekul, het is allemaal niet waar. Maar ik zeg: er is altijd wat van waar."

Benieuwd welke voorstellingen er spelen in het theater? Kijk snel in onze theateragenda!

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater