Toneel, Voorstellingen

Raymi Sambo maakt in kader van Gay Pride theateravond over homo-verzet

In het kader van de Gay Pride op 1 augustus organiseert acteur en theatermaker Raymi Sambo een theateravond over het homo-verzet. De avond draait om het thema van de Gay Pride 2019: de Stonewall-rellen. De voorstelling vindt plaats in het Compagnietheater in Amsterdam.

De Stonewall-rellen in de nacht van 28 juni 1969 in New York markeerde een belangrijke verandering in de ontwikkeling van de homobeweging. Na een inval van de politie in de homobar The Stonewall Inn braken er heftige rellen uit tussen de politie en homo's, lesbiennes en - vooral - travestieten. Tijdens de theateravond op 1 augustus draait het om de vraag hoe het verzet er nu uitziet, vijftig jaar na de rellen.

Stonewall-rellen: symbool voor verzet

Men ziet de Stonewall-rellen als symbool voor het verzet tegen discriminatie en als een katalysator voor de homobeweging. Invallen in homobars kwamen in die tijd vaker voor. Maar dan bleef het meestal rustig. Na de inval in The Stonewall Inn verliep echter het anders. Mensen waren kwaad en kwamen in verzet. De politie voerde arrestaties uit en de menigte gooide flessen en andere rommel naar de agenten.

De politie kon de tegenstand niet aan en riep versterking in. Vervolgens verschuilden de agenten in de homobar, die ze ook barricadeerden. Maar de 400-man tellende groep doorbrak deze barricade herhaaldelijk. Ook staken ze de bar in brand. De aangekomen versterking bluste het vuur en dreef de menigte uiteen. In de dagen daarna bleef het nog onrustig.

Lees hier meer over de Stonewall-rellen.

Waarde van samenwerken

De rellen hadden iets veranderd. Eerder vonden wel homo-protesten plaats. Maar dit was mogelijk de eerste keer dat homo's, lesbiennes en transgenders de waarde inzagen van samenwerken voor een gemeenschappelijk doel. Iets dat ook paste in een tijd van burgerrechten- en vrouwenrechtenactivisme.

Maatschappelijke thema's

Met zijn gezelschap Raymi Sambo Maakt creƫert Sambo stukken over maatschappelijke thema's. Sambo kreeg hiervoor een Spotlight-award tijdens de Black Achievement Month en de Winq Diversiteitsprijs. Vorig jaar maakte hij bijvoorbeeld Je Suis, een eenmalig theatraal stuk over homohaat en intolerantie jegens LHBT.

Auteur: Cecilie Johnsen


Kijk voor meer voorstellingen in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater