Artiesten

Ramses Shaffy krijgt monument in Leiden

Ramses Shaffy krijgt zeer waarschijnlijk een monument in Leiden, zijn oude woonplaats.

Ramses woonde van zijn zesde tot zijn achttiende jaar in Leiden bij een pleeggezin op Terweepark, vlak achter het Centraal Station. Het beeld komt in het park waar het huis op uitkeek.

Op de trein gezet

"Wat bijna niemand weet is dat toen hij zes jaar was, hij (Ramses Shaffy, red.) door zijn moeder op de trein is gezet vanuit Frankrijk naar Nederland. Na omzwervingen is hij door Leidse pleegouders opgevangen," aldus initiatiefnemer Peter van der Geer. "Die hebben hem de muzikale opvoeding gegeven, de liefde en de vrijheid waardoor heel veel mensen Ramses Shaffy kennen als een buitengewoon aardige, boeiende en vooral spannende persoon."

Kijk omhoog, Sammy

Het ontwerp komt van de Leidse beeldhouwster Janine Melai. Het kunstwerk wordt vijf meter hoog en bestaat uit twee armen die naar de lucht reiken. Daartussen komt de tekst 'Hoog Sammy, kijk omhoog'. Van onderaf kun je dan door de letters de blauwe lucht zien. Dat verwijst naar de volgende regel in het liedje: "Want daar is de blauwe lucht." Rond de twee armen liggen er stenen in een cirkel. Hierop komt het citaat van Shaffy over zijn stad Leiden: "Hier ligt de basis van mijn leven".

Crowdfunding

De productie van het beeldhouwwerk is al in volle gang. Maar er is nog geld nodig. Daarom is er een buurtactie gestart. Mensen kunnen een van de stenen adopteren die in de cirkel liggen. "Al die letters worden geadopteerd door mensen uit de buurt hier in het Terweepark," vertelt Van der Geer. Maar dat is slechts het begin van de fondsenwerving. "In april dan start de crowdfunding en dat gaan we doen via Voordekunst.nl."

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater