Artiesten, Musical, Voorstellingen

Raad voor Cultuur: 'ook musicals verdienen rijkssubsidie'

De makers van populaire cultuur, zoals musicals, popmuziek en urban arts, moeten subsidie kunnen krijgen van het rijk. Dit schrijft de Raad voor Cultuur, een belangrijk adviesorgaan van de Nederlandse regering. Rijkssubsidie 'versterkt hun positie, geeft een impuls aan de artistieke kwaliteit en doet recht aan de gevarieerde smaakvoorkeuren van het publiek,' aldus de raad. Ook zou dit de 'legitimiteit' van cultuursubsidie vergroten, omdat het geld dan terecht komt bij voorstellingen die een groter en diverser publiek trekken.

Vandaag is het adviesrapport van de Raad voor Cultuur aangeboden aan minister Ingrid van Engelshoven (D66). Dit verschijnt eens in de vier jaar. Als de minister en de Tweede Kamer instemmen, kunnen bedrijven en instellingen vanaf volgend jaar volgens de nieuwe richtlijnen subsidie gaan aanvragen. Het rapport is daarom erg belangrijk: het bepaalt welke kunstvormen en voorstellingen in aanmerking komen voor geld van het rijk.

Raad voor Cultuur wil verbreding van het aanbod

Tot nu toe gaat het geld van de cultuurbegroting vooral naar de traditionele kunstvormen, zoals theater, ballet, orkesten en opera. De raad zegt nu dus dat het geld bedoeld is voor 'veel meer culturele disciplines en genres'. Overigens wil dat niet zeggen dat de huidige kunsten minder geld zouden moeten krijgen. 'Nu gaat het alleen om verbreding van het aanbod,' zo vertelt de voorzitter van de Raad voor Cultuur Marijke van Hees aan dagblad Trouw. Dit is mogelijk aangezien de minister 80 miljoen euro extra mag uitgeven aan cultuur.

Reactie musicalproducent Hans Cornelissen

In het AD reageert musicalproducent Hans Cornelissen meteen erg enthousiast op de nieuwe plannen. 'Vaak krijgen musicalproducenten de kritiek dat ze met steeds dezelfde titels komen. Dat is betrekkelijk, want op toneelgebied zie ik ook telkens dezelfde stukken van Shakespeare en Tsjechov langskomen. Maar het is ook lastiger geworden om een risico te nemen als musicalproducent,' legt hij uit. 'De theaters hebben de laatste jaren veel subsidiegelden moeten inleveren. Ze kunnen veel minder garant staan als wij met een nieuwe productie op de proppen komen.' Dus subsidies zijn daarom erg welkom, ook voor de vernieuwing van het musicalaanbod.

De minister zal het rapport lezen en met een reactie komen op het advies. Daarna volgt een debat in de Tweede Kamer. Welke bedrijven en instellingen subsidie krijgen, wordt volgend jaar bepaald door de Raad voor Cultuur.

Ben je op zoek naar een musical? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater