Musical, Voorstellingen

Raad voor Cultuur: meer geld en aandacht voor musical en opera

Opera verdient meer aandacht en musical heeft een financiële impuls nodig. Dat en meer zegt de Raad voor Cultuur in haar rapport dat vandaag verscheen.

Bezuinigingen probleem voor opera

Volgens de Raad lijden de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid veel onder de bezuinigingen. En dat is een probleem. Want de gezelschappen behoren tot de culturele basisinfrastructuur van Nederland.

Zo hadden de gezelschappen moeite met vernieuwen, talenten opleiden en bezoekers trekken. De raad adviseert daarom dat gemeenten, provincies en het Rijk samen kijken naar de behoeften van de gezelschappen.

Ook vindt de Raad dat hulp nodig is voor behoud van de internationale positie van De Nationale Opera. Het gezelschap wist zich in Europa de afgelopen dertig jaar" onderscheiden met innovatieve regies". De Raad vindt wel dat de Nationale Opera moet werken aan een breder operaveld, een diverser publiek en kansen voor jong talent.

Meer experimenteren met musicals

In de musicalwereld hebben vooral de ongesubsidieerde musicalproducenten hulp nodig. Deze groep kan namelijk weinig risico's veroorloven. Daarom kiest het "te vaak" voor veilige opties. Hierdoor ontbreekt er in Nederland een "experimenteerklimaat".

Volgens De Raad bestaat "naast het commerciële aanbod geen gesubsidieerd circuit" voor artistieke ontwikkeling. Hierdoor is de musical bijna geheel overgeleverd aan de vrije markt.

De Raad ziet in de Verenigde Staten een voorbeeld van een goed experimenteerklimaat. In het off-Broadway-circuit worden nieuwe verhalen ontwikkeld en kunnen "stemmen rijpen. Later stromen talenten door naar Broadway zelf. "Op die manier houdt de musical zichzelf actueel." In Nederland hoort een productiehuis of 'talenthub' dan ook in de landelijke subsidiesystematiek, vindt De Raad.

Niet laten leiden door publieksaantallen

Wat betreft muziektheater vindt de Raad dat subsidies niet moeten afhangen van beoogde publieksaantallen en voorstellingsplannen. De subsidievestrekker moet daarentegen kijken naar onder andere de rol van het gezelschap voor de maatschappij.


Kijk voor meer voorstellingen in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater