Artiesten

Prinses Beatrix viert 80e verjaardag

Prinses Beatrix viert vandaag haar tachtigste verjaardag. De oud-koningin heeft in haar leven al veel gedaan, en had daarbij een bijzondere aandacht voor cultuur en theater. "Ze was als koningin altijd aanwezig bij alle belangrijke culturele evenementen in Nederland," aldus Martijn Sanders voormalig directeur van het Concertgebouw.

Zo opent ze al een aantal jaren het Holland Dance Festival, heeft een voorliefde voor moderne dans en is bewonderaar van de choreografen Jirí Kylián en Hans van Manen. Ze nam zelfs eens, toen ze net koningin was, een dansgezelschap mee op staatsbezoek. En Han Ebbelaar, indertijd een beroemd danskoppel met zijn echtgenote Alexandra Radius bij Het Nationale Ballet, vertelt: ".. ze is sinds 1981 een vaste bezoeker van het gala, dat Alexandra en ik jaarlijks voor Stichting Dansersfonds '79 organiseren. In die 36 jaar was ze slechts één keer afwezig. Ze heeft zelfs haar zestigste verjaardag op dat gala gevierd. Toen had ze het eerste balkon afgehuurd voor alle koningshuizen uit Europa en hebben we op haar verzoek Wings of Wax van Jirí Kylián getoond. Ze vond het fantastisch."

De prinses woonde ook vele voorstellingen bij. Melle Daamen, voormalig directeur van de Amsterdamse Schouwburg en nu directeur van Theater Rotterdam vertelt dat ze na afloop van de voorstelling met de makers sprak. "En het knappe is dat ze ook na een voorstelling waarvan ik vrij zeker wist dat ze die vervelend of saai vond, een geïnteresseerd gesprek voerde met de makers. Het waren nooit routinegesprekken."

De oud-koningin heeft daarnaast ook diverse theaters geopend, zoals het DeLaMar Theater in Amsterdam, Theater Sneek, Theater De Spiegel in Zwolle en het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam

Je kunt de prinses feliciteren via het felicitatieregister van de RVD.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater