Artiesten

Paul van Vliet had graag opa willen worden

Paul van Vliet (83) ervaart het als een groot gemis dat hij geen opa is. "Iedereen heeft kinderen en kleinkinderen in mijn generatie; ze praten de hele tijd over de kleinkinderen. Ik vind het jammer dat ik het heb overgeslagen."

Het was dan ook nooit een bewuste keuze kinderloos te blijven. Zowel in zijn eerste huwelijk met zangeres Liselore Gerritsen als in zijn tweede huwelijk met Lidewij de Jongh kwam het er niet van. "Met Liselore kwam dat vak er steeds tussen. En toen ik met Lidewij was getrouwd, hebben we de kinderen die zij meebracht voorrang gegeven. Dat moest eerst op zijn plek. Het stiefgezin is een kwetsbare unit, daar moet je voorzichtig en aandachtig mee omgaan", aldus de cabaretier. "Op een gegeven moment was het voorbij."

Brieven aan God en andere mensen

Van Vliet doet de nodige ontboezemingen in zijn nieuwe boek 'Brieven aan God en andere mensen'. Daarin staan brieven die hij nooit heeft verstuurd, maar wel een zeer persoonlijke blik op zijn ziel werpen. Zo komt ook zijn depressie aan bod, waar hij in wegzakte in de zomer van 2007 toen hij speelde in het theaterstuk 'Liefdesbrieven' met Anne Wil Blankers. "Ik voelde me raar, vermeed gezelschap, ging tussen het repeteren door steeds op een stretcher in de kleedkamer liggen om weer op orde te komen," aldus Van Vliet. De oorzaak vond hij in zijn drukke schema, maar ook een genetische aanleg sluit hij niet uit. "Mijn moeder was een melancholische vrouw, iemand met een diepe kant die ze nooit heeft kunnen laten zien, omdat daar geen aandacht voor was. Ze hield zich groot en verwachtte dat van ons ook. Mijn opvoeding was er een van niethuilennietzeurennooitziek," aldus de Hagenaar. Op de vraag van wie hij het liefst een antwoord zou krijgen op zijn niet verzonden brieven, antwoordt hij "Van God, denk ik. Omdat die het meest mysterieus is, het minst tastbaar, het minst grijpbaar, het minst beschreven, het minst..."

Paul van Vliet geen open boek

Wanneer hij een dochter had gekregen, had ze Marie-Louise geheten. Ook aan haar schreef hij een brief, maar "die brief is niet gelukt, het werd moralistisch." Hoewel Van Vliet op het podium een open boek lijkt, liet hij privé een totaal andere kant zien. "Daar ben ik te lang en te gemakkelijk van uitgegaan, niet alleen met mijn vrouw, maar ook met mijn beste vrienden en ouders en stiefkinderen: ze snappen me wel. En ze snappen je ook een heel eind, maar je moet wel zorgen dat je te snappen bént, je moet je openen. Dat heb ik laat moeten leren."

Het boek 'Brieven aan God en andere mensen' ligt nu in de winkel.

Benieuwd welke cabaretvoorstellingen er momenteel spelen in de theaters? Kijk snel in onze theateragenda!

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater