Overig

Musical Soldaat van Oranje naar Londen

De musical Soldaat van Oranje krijgt een Engelstalige versie in Londen: Soldier of Orange - The Musical. Dat werd vandaag bekend gemaakt op de geboortedag van Erik Hazelhoff, de verzetsstrijder waar de musical over gaat.

"We hebben al jaren de ambitie en de droom om het verhaal van Erik Hazelhoff en zijn vrienden ook door te kunnen vertellen in het buitenland," vertelt producent Fred Boot. "Wij kijken er met het hele team enorm naar uit om dit universele geschiedenisverhaal van alle tijden over een groep vrienden die onder druk van de oorlog gedwongen wordt moeilijke keuzes te maken, nu te delen met de Engelse bevolking en internationale bezoekers."

De keuze voor Londen ligt voor de hand, want het "was de locatie van onze koningin Wilhelmina in ballingschap". Ook speelt het Verenigd Koninkrijk een belangrijke rol in de musical.

Het nieuwe theater komt tegenover City Airport in de Oost-Londense Royal Docks. En de bouw ervan start eind dit jaar. De première vindt na verwachting in het najaar van 2020 plaats. De kaartverkoop moet nog beginnen.

Script iets aangepast

De Britse toneel- en scenarioschrijver Jeremy Brock past het script slechts hier en daar aan voor het Engelstalige publiek. "Ik geloof niet dat grote aanpassingen maken de goede manier is om dit verhaal te benaderen," vertelt hij aan Nieuwsuur.

Judy Dench als koningin Wilhelmina

De cast is nog niet bekend. Wel heeft Brock al een iemand in gedachten voor de rol van koningin Wilhelmina: Judy Dench. "Ze is namelijk een hele goede zangeres en de beste actrice van de wereld. Ik heb al eens met haar gewerkt, en ik zou het geweldig vinden."

Winston Churchill

Er bestaat nog wel een klein punt van discussie: gaat Winston Churchill voorkomen in de musical? Brock: "Churchill heeft Wilhelmina ooit ontmoet en vond haar vrij beangstigend."

In Nederland is de musical een immens succes. Het speelt al doorlopend sinds 2010. In die periode bezochten 2,8 miljoen mensen de musical.


Kijk voor meer musicals in onze theateragenda.

Gerelateerde onderwerpen

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater