Muziek, Toneel, Voorstellingen, Zang

Mira van der Lubbe over haar voorstelling over borstkanker

Mira van der Lubbe vertelt in haar theatervoorstelling Maak van je shit een hit over de beslissing om haar borsten preventief te laten verwijderen. Ze is namelijk de drager van het zogeheten 'borstkanker-gen' BRCA-1, waardoor ze een zeer hoge kans op de ziekte heeft. "De voorstelling is als het ware een afscheidstournee van mijn borsten," vertelt ze in een interview met De Volkskrant.

"Het besluit is genomen. Ik ga het doen. Maar ik merk dat ik de concrete daad steeds nog een beetje voor me uitschuif," vertelt ze aan het dagblad. In een uitgebreid interview vertelt ze hoe borstkanker haar familie al generaties lang teistert. Haar moeder werd drie keer ziek. Haar oma overleefde op 43-jarig leeftijd de ziekte niet. Zelf kwam ze er een aantal jaren geleden achter dat ze de drager van het beruchte gen is. In de tijd van haar grootmoeder durfde niemand over de ziekte te praten.

Mira van der Lubbe's Maak van je shit een hit

Maar net als haar moeder kiest Mira van der Lubbe bewust voor totale openheid. Ze maakt er zelfs een voorstelling over. In de theatershow vertelt ze hoe ze van een vrolijke twintiger veranderde in een vrouw die moest nadenken over het preventief verwijderen van haar borsten. "En, o, had ik een kinderwens? Dan kon ik maar beter gauw beginnen, zeiden de dokters." Want het advies is ook om rond haar 38e de eierstokken te verwijderen in verband met een verhoogde kans op eierstokkanker.

De voorstelling bevat zelfs een lied dat is geschreven door haar vader, Huub van der Lubbe. Dat gaat over de wens als kind om alles te vergeten en te verdwijnen in een fantasie. '‘Waar doet het pijn, mijn lieve pop? Dan geef ik er een kusje op. Toe, huil maar niet, ik troost je wel. Het is niet echt, het is maar spel!’'

Ben je op zoek naar een andere toneelvoorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater