Overig

Wauw! Zoveel miljoenen kost het Eurovisie Songfestival

De organisatie van het Eurovisie Songfestival kost miljoenen. Dat wisten we. Maar nu weten de concrete bedragen. Sietse Bakker, een van de uitvoerende producenten, vertelde erover aan de Telegraaf.

"Gaststeden investeerden de afgelopen jaren 5 tot 15 miljoen euro in de organisatie van het Eurovisie Songfestival", zegt Bakker. En met alle kosten bij elkaar kost het evenement zelfs grofweg 30 miljoen euro. Maar soms is het nog meer. De bank RBS berekende namelijk dat Azerbeidzjan in 2012 zelfs 48 miljoen pond kwijt was. Dat komt volgens de huidige wisselkoers neer op 53 miljoen euro!

'Stad grote winnaar'

Maar, zo voegt Bakker toe, er zitten heel veel voordelen aan vast. Hij noemt de organiserende stad daarom 'een van de jaarlijkse grote winnaars van het festival'. "Al snel heb je enkele tienduizenden bezoekers over de vloer die hun geld uitgeven." Ook wijst hij op de "sleutelrol" in de officiële start van het evenement. "En heel belangrijk: de naam van de stad komt op het logo dat een week lang het hele continent over gaat, dat is het meest zichtbaar van alles." Bakker vindt het daarom "gepast" dat de betreffende stad mede investeert in het Songfestival.

Verlies mogelijk

Natuurlijk kan het ook fout gaan. Zo leed Kopenhagen in 2014 forse verliezen. Volgens Bakker lag dat aan de bestuurders. "Daar zijn dingen misgegaan in de organisatie aan de kant van de stad. Waardoor ze niet voldoende financiële middelen hadden gereserveerd om aan hun verplichtingen te voldoen". Volgens de producent valt daar een les uit de trekken: zorg voor een goede samenwerking en goede vertrouwensband tussen de omroep en de stad.

Grote financiële risico's

Zekerheid over de financiële haalbaarheid is daarom belangrijk. Het verrast dus niet dat een stad afhaakt vanwege de hoge kosten. Zo vond Breda na berekening de financiële risico's toch te groot.

Bekendmaking stad

Op dit moment zijn Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht nog in de race. Maar het duurt nog even voor bekend is welke stad het Songfestival volgend jaar organiseert. Uiterlijk 10 juli moeten de steden hun bidbook - met daarin hun organisatieplan - inleveren. Volgende maand horen we wie het liedjesfestijn gaat organiseren en daarna moet de Europese omroepkoepel EBU de keuze nog goedkeuren. Het blijft dus nog even spannend.

Foto: AVROTROS

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater