Theater

Marc de Hond weigert meer te betalen voor aangepaste vakantiewoning

Theatermaker Marc de Hond wilde er eens lekker op uit met zijn gezin. Maar bij het boeken van de accommodatie bleek er slechts één geschikt voor rolstoelgebruikers: een huisje voor acht personen. En laat dat huisje nu net het dubbele kosten!

Marc de Hond zit al jaren aan een rolstoel gebonden en ging meerdere keren de strijd aan met kanker, maar deze tegenslagen weerhouden hem nergens van. Zo is hij voormalig speler van het Nederlands rolstoelbasketbalteam en maakt hij succesvolle theaterprogramma's. Ook privé is hij gelukkig met zijn aanstaande en twee kinderen. In december werd een tumor ontdekt waarna de theatermaker direct zijn werkzaamheden onderbrak en een behandeling onderging. In april werd zijn blaas verwijderd na een succesvolle operatie. "Niet te vroeg juichen, maar de operatie ging goed, " aldus de 41-jarige De Hond. "Mijn gloednieuwe stoma werkt uitstekend." Toch blijft de toekomst onzeker, zo bevestigde de dokter onlangs.

"Geen boze gehandicapte uit gaan hangen"

Wanneer hij op onrecht stuit wat zijn lichamelijke beperkingen betreft, trekt hij meteen ten strijde. Zo maakte hij eerder al bezwaar tegen een vliegtuigmaatschappij over de afwezigheid van gangpadrolstoelen in hun vliegtuigen. Ook nu nam hij geen genoegen met de oplossing die hem werd geboden door het vakantiepark. "Toen ik de enige aangepaste kamer die er was boekte, bleek dat ik er twee keer zoveel voor moest betalen dan een gewone kamer voor een gezin van vier personen, en dat voelde onrechtvaardig". Volgens het het College voor de Rechten van de Mens had de verhuurder geen verhoging van de prijs mogen vragen. Ook hadden ze een alternatief kunnen bieden, aldus het oordeel. De Hond koestert geen wrok tegen het vakantiepark. "Uiteindelijk bleek het geen kwade wil van het vakantiepark. Ik had gewoon de verkeerde persoon aan de lijn gekregen en het is nu netjes opgelost. Het heeft geen zin om de boze gehandicapte uit te gaan hangen, het is echt niet zo dat hotels denken we hebben een hekel aan gehandicapten en gaan ze het expres moeilijk maken"

Marc de Hond: "Sta in je recht"

Dit wil hij andere mensen met een lichamelijke beperking ook op het hart drukken: sta in je recht. Door zijn eigen ervaringen te delen, wil hij de weg vrij maken voor anderen. "Het mooiste zou zijn als mensen met een beperking weten dat zij ook om een oordeel kunnen vragen."

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater