Theatermakers

Lubach geraakt door kritiek van Pierre Bokma

Pierre Bokma heeft het helemaal gehad met mensen 'met een leuke babbel' die voor een zaal gaan staan, zoals Arjen Lubach met zijn theatertour. Maar Lubach slaat terug!

Pierre Bokma heeft niet veel op met de theatertour van Arjen Lubach. "Iedereen met een leuke babbel gaat tegenwoordig voor een zaal staan. Je wordt er helemaal gek van. Lubach mag van mij best de theaters in, maar ik vind hem vermoedelijk op televisie honderd keer beter", aldus Bokma in HP/De Tijd. De 63-jarige acteur maakt zich als oude rot in het vak zorgen over de toekomst van het toneel. "Toneel zal op een gegeven moment een niche worden. Toneelacteurs worden mensen die zich ook nog in een heleboel andere dingen hebben bekwaamd. Ze willen voor de gelegenheid heus nog weleens opdraven voor iets geks als een toneelstukje, maar het zal met een zekere bijsmaak worden gedaan. Het nieuwe theater gaat altijd over de waan van de dag, terwijl er in het verleden toch wel mensen zijn geweest die zich bekwaamd hadden in het schrijven van toneelstukken waar je het een en ander van kunt opsteken. Het toneel is aan het verdwijnen."

Zondag met Lubach

Arjen Lubach laat het hier niet bij zitten en reageert in een open brief op Twitter op de kritiek van de acteur. Lubach heeft veel succes op televisie met zijn programma 'Zondag met Lubach', maar weinigen weten dat hier een lange weg in kleine theaters aan vooraf ging. "Ik ben de eerste die toegeeft dat mijn door mijn televisieprogramma verkregen bekendheid de reden is dat nu écht uitverkochte grote zalen speel, maar jouw idee dat ik op een dag ben gematerialiseerd in een gangkast bij de VPRO en me nu voor het eerst leuk babbelend aan het theaterpubliek laat zien, is een misvatting. Daar is jaren aan volslagen anoniem buffelen aan voorafgegaan, zo in de marge dat jij er dus niet eens van de op de hoogte was."

Zuurstof wegnemen voor de toneelcultuur

Lubach gelooft er niets van dat hij 'de zuurstof wegneemt voor de toneelcultuur,' zoals Bokma het omschrijft. "Ik spreek dagelijks met bezoekers na de voorstelling en mij valt op dat een aanzienlijk aantal überhaupt nog nooit in hun lokale theater is geweest. Allemaal jongen mensen die wellicht de volgende keer bij een poster van jouw voorstelling denken: hee die avond met Lubach was tantoe nice, laten we nu ook naar die avond met die wacke nazi uit Rundfunk (rol van Bokma) gaan."

Niks te verbergen

Pierre Bokma speelt momenteel in het toneelstuk #niksteverbergen van De Verleiders. De theatertour Arjen Lubach LIVE speelt door het hele land, zoals morgen in Theater de Lampegiet in Veenendaal.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater