Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Nieuws / Liesbeth Coltof van de Toneelmakerij ontvangt VSCD Oeuvreprijs
08-10-2018

Liesbeth Coltof van de Toneelmakerij ontvangt VSCD Oeuvreprijs

Liesbeth Coltof - regisseur en artistiek leider van de Toneelmakerij - is bekroond met de VSCD Oeuvreprijs. Ze krijgt deze prijs voor haar grote bijdrage aan het jeugd- en jongerentheater.

Het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) roemt Coltof voor de 29 jaar waarin ze zich heeft ingezet voor de Toneelmakerij. "Liesbeth Coltof mag met recht de grande dame van het Nederlandse jeugd- en jongerentheater worden genoemd. Als regisseur en artistiek leider heeft zij vele urgente verhalen verteld en baanbrekende producties geleid. Keer op keer weet zij met liefde, enthousiasme en vakmanschap haar voorstellingen vorm te geven en ruimte te laten aan jong talent om zich te ontwikkelen".

Internationale samenwerkingen jeugdtheater


Onder haar leiderschap groeiden veel startende acteurs en regisseurs uit tot succesvolle professionals in het vak. Ook zorgde ze ervoor dat jeugdtheater de status bereikte die het nu heeft verworven. Daarvoor koos ze bewust voor bijzondere combinaties van disciplines, actuele thema's en internationale samenwerkingen met onder meer schrijvers en theatermakers uit Rusland, Palestina en Noorwegen. De VSCD "eert Liesbeth Coltof voor haar tomeloze energie en inzet en de blijvende stempel die zij gedrukt heeft op het jeugdtheater, waar wij haar zeer dankbaar voor zijn."

De Krijtkring van de Toneelmakerij


Op 6 oktober ging De Krijtkring in première in Stadsschouwburg Haarlem. Na afloop reikte oud-minister Hedy d'Ancona de prijs uit. De Krijtkring is tevens de voorstelling waarmee Coltof afscheid neemt van haar indrukwekkende loopbaan. De productie is een bewerking van Bertolt Brechts Kaukasische Krijtkring. Frédérique Spigt schreef speciaal hiervoor vijftien nummers.

VSCD Oeuvreprijs voor Liesbeth Coltof


De VSCD Oeuvreprijs werd eerder toegekend aan onder meer Guus Hermus, Ton Lutz, Rudi van Dantzig, Hans Croiset, Freek de Jonge, Joop van den Ende, Youp van 't Hek en Hans van Manen. De Krijtkring speelt de komende maanden in theaters door het hele land. Bekijk hier de speellijst.Benieuwd welke jeugdvoorstellingen er in de theaters spelen? Kijk snel in onze theateragenda!

Gerelateerd nieuws