Musical

Kinky Boots - Een goeie hak heeft SEX!

Kinky Boots is boven alles een musical die bruist, swingt en feest tot de laatste seconde van de show. Het is een oprecht een serieus verhaal over hoe belangrijk het is om vooral jezelf te zijn. En wat een glansrol voor Naidjim Severina, die als een ware queen Beyoncé over het podium paradeert!

Tekst: Bram Balk
Foto's: Roy Beusker

Maandag konden we eindelijk de eerste Nederlandse productie van Kinky Boots zien. Het is een musical met muziek van popster Cyndi Lauper, beroemd van Girls Just Wanna Have Fun, True Colors en Time After Time. Het is dan ook een erg geliefde musical op Broadway. Dat schept verwachtingen, ook hier in Nederland.

Bovendien is het de tweede musicalproductie van De Graaf & Cornelissen dat gebaseerd is op een bestaand verhaal. De gelijkenissen met The Full Monty zijn treffend. Beide musicals zijn gesitueerd in Engeland. Beiden gaan over veranderende tijden en economische misère. En beiden gaan over jezelf durven zijn. 

Maar Kinky Boots is met afstand de betere show van de twee. Het is alsof de makers hebben gekeken naar The Full Monty en de nieuwe productie op vrijwel ieder punt hebben verbeterd. Deze show is scherper, grappiger, puntiger en feestelijker. Je zit dan ook te swingen in je stoel.

 

 

Kinky Boots: Naidjim Severina lijkt haast wel Beyoncé

Waar komt dat door? Volgens ons is het antwoord op die vraag eigenlijk verrassend simpel: Naidjim Severina speelt een ge-wel-di-ge hoofdrol. Zodra hij als Lola op het podium komt, krijgt de hele productie een bijzondere energie die alles naar een hoger niveau stuwt. Naidjim speelt Lola/Simon met preciés de juiste toon. Zijn Lola is temperamentvol, sexy en niet op haar mondje gevallen. Maar het karakter is ook oprecht en heeft het hart op de juiste plaats. Dat maakt van Lola geen onaantastbare bitch, wat een valkuil kan zijn in deze rol. Dankzij Naidjim sluit je Lola na amper twee scènes in je hart. Dat is écht knap gespeeld.

Het temperament spat er ook vanaf bij het allereerste dansnummer, waar Lola in sexy kleding door een nachtclub paradeert. Het lijkt soms wel alsof je naar Beyoncé zit te kijken. Wat een koningin! Sowieso zit er opvallend veel dans in deze musical en Naidjim wordt hiervoor begeleid met een ensemble die "de Angels" spelen. Lola en haar Angels zijn een waar spektakel. Iedere keer vraag je je af: wat hebben ze nu weer aan? En het plezier druipt er vanaf! Het maakt de musical stout en sexy, terwijl het nergens ongemakkelijk wordt.

 

Kinky Boots 184 foto Roy Beusker

 

Kinky Boots: een verhaal over acceptatie

Kinky Boots is ook een musical die gaat over acceptatie. Om dat goed uit te leggen, moeten we je toch het plot nog even vertellen. In Kinky Boots erft Charlie de schoenenfabriek van zijn vader, die nog nét niet failliet is gegaan. Charlie wil graag de fabriek redden, maar wat doe je als niemand meer ouderwetse degelijke schoenen wil kopen? Dan ontmoet hij per toeval Lola, een man die zich het liefste als vrouw kleedt. Samen bedenken ze een wild plan: ze gaan hoge sexy laklaarzen maken voor vrouwen die eigenlijk geen vrouwen zijn, én dus een speciale schoen nodig hebben. Maar zo'n radicaal nieuwe koers valt natuurlijk niet meteen goed bij iedereen. En als de temperamentvolle Lola met haar gevolg plotseling in de fabriek staat, ontstaat er flink wat rumoer.

Dennis Willekens speelt hier een heerlijk stoïcijnse bijrol, als een van de meest ontevreden werknemers. Een man die bier drinkt in de kroeg en graag pocht een échte man te zijn. Maar wat is een échte man eigenlijk? Een man die weet wat vrouwen willen? In dat geval is hij geen match voor Lola, die preciés weet wat vrouwen wensen. 'Natuurlijk val ik op vrouwen! Wat denk je? Ik AANBID ze!'
De scènes tussen Dennis Willekens en Naidjim Severina zijn daarom de mooiste, en misschien ook wel de beste van deze musical.

Dit conflict klinkt misschien cliché, maar juist door de oprechtheid van Severina's karakter komt alles uitstekend uit de verf. Beide kanten van het verhaal worden ook relatief in elkaars waarden gelaten. Het is allemaal niet zo zwartwit. Charlie blijkt niet zo tolerant als op het eerste gezicht en gaat pijnlijk hard onderuit, waardoor bijna alles fout af loopt.

En potdorie... dan valt de zaal toch wel een beetje stil zodra Lola een gevoelige ballad aan haar vader zingt. Deze oude bokser heeft zijn zoon onterft. Ze spreken nauwelijks met elkaar. Dit soort situaties zijn pijnlijk herkenbaar. En je betrapt je dan toch op een kleine brok in je keel terwijl je vooral naar een feestje zit te kijken.

 

Kinky Boots 427 foto Roy Beusker

 

Kinky Boots is feest

Want Feest met een hoofdletter F, dat is Kinky Boots toch vooral. Jonathan DeMoor speelt Charlie Price als een heerlijke degelijke "standaard-man". Zijn karakter stuwt het verhaal voort, maar hij is vooral de spiegel voor het publiek. Dit ben jij. Wat zou jij doen? Vajèn van den Bosch speelt een heerlijke giebelkont. Ook zij steelt meteen je hart... naar onze smaak had ze wel meer scènes mogen krijgen.

Want beiden zijn toch vooral een middel om zo snel mogelijk Lola/Simon weer op het podium te krijgen. Als Lola in die saaie schoenenfabriek staat, lijkt die spontaan te veranderen in de magische chocoladefabriek van Willy Wonka. Angels zoeven en dansen in opvallende kostuums over het podium. Er is een indrukwekkend dansnummer op verschillende lopende banden. Er wordt een bokswedstrijd gedanst tussen de mannenbenen. En de finale stelt niet teleur!

En die muziek van Cyndi Lauper... daar kunnen we kort over zijn: die is uitstekend! Na dagen neuriën we nog steeds teksten als 'Een goeie hak heeft SEX!' en 'Zoek het hoger op!' Alleen al daarom zouden we eigenlijk nog wel een keertje willen zien...

Kortom: Kinky Boots is een aanrader. Voor iedereen trouwens. Ons viel op hoeveel kids van 12 jaar rond dansten in de foyer na afloop van de voorstelling.

 

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater