Artiesten

Johan Goossens berispt door Brits theater

Cabaretier Johan Goossens kreeg een berisping over een grap tijdens zijn show op het Brighton Fringe Festival, schreef het Parool maandag. De directeur van het Marlborough Theatre vond de grap racistisch. Uiteindelijk zijn de twee tot een oplossing gekomen.

Goossens vertelt in zijn show 'Darkroom Diaries' over zijn zoektocht naar liefde op de meest onmogelijke locaties, zoals de Amsterdamse sauna's en darkrooms. In de gewraakte grap vertelde Goossen hoe hij oraal bevredigd werd door een Marokkaan die tegelijkertijd zijn zakken rolde.

Hoewel de cabaretier het zelf "een heel geestig verhaal" vindt, schoot het de theaterbaas in het verkeerde keelgat. Het werd voor Goossens "een hele nare ervaring". Hij vertelt: "De theaterbaas wilde me de volgende dag op zijn kantoor spreken. Ik zou mijn grappen letterlijk voor hem moeten herhalen om te kijken of ze door de beugel konden."

Censuur
Dit soort censuur is in Nederland ongekend. "In Nederland is het aanspreken van een performer op zijn materiaal not done. Ik heb dit nog nooit meegemaakt, naar mijn weten mag iedereen altijd doen en zeggen wat hij of zij wil."

Hoewel hij geen censuur wilde, zag Goossens wel graag zijn tweede show de volgende dag doorgaan. Daarom kwam hij met de directeur overeen dat hij er bij zou zeggen dat de afkomst er niets mee te maken had.

Door de ophef waren zijn andere twee shows wel snel uitverkocht.

Vlam
Komend theaterseizoen staat Goossens overigens ook in Nederland weer op de planken met een nieuwe show, Vlam. Over idealen, onderzettertjes, een koophuis en een kutklas. Maar natuurlijk ook observaties, superieure ironie, geestige liedjes.

Bron: Parool

Lees meer over

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater